Σύλλογος ΠΕ Πάρου- Αντιπάρου: Προβληματισμός και πρόταση σχετικά με τις εξελίξεις στη δημόσια εκπαίδευση και στην πρώτη κατοικία

To τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της πιο σκληρής επίθεσης της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι σε όλους όσοι αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν» τα δάνειά τους. Τόσα χρόνια δουλειάς και οικονομιών για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και έφτασε η ώρα που η περιουσία τους απειλείται με κατάσχεση.

Επιπλέον,

οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών! Διαλύεται ουσιαστικά η όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία. Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το καθεστώς αδιοριστίας, η συγχώνευση των τμημάτων, η κάλυψη των κενών στα μέσα της χρονιάς, το νέο μοντέλο εκπαιδευτικού που οφείλει να διδάσκει ό,τι αντικείμενο να ‘ναι, όπως να ‘ναι με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου, έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Υπάρχουν Σύλλογοι στην επαρχία, όπου η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι αναπληρωτές. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή, αυτή η κατάσταση παίρνει χαρακτηριστικά βαρβαρότητας απέναντι στα παιδιά.

Μόνο φέτος, έχουν προσληφθεί σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, περίπου 16 χιλιάδες αναπληρωτές. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά, που για να καλυφθούν χρειάζονται να μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται ή εργάστηκαν στο παρελθόν σαν αναπληρωτές - ωρομίσθιοι. Κι όλα αυτά, χωρίς να παίρνουμε υπόψη το κλείσιμο 2 χιλιάδων σχολείων, τα 27-28 αρια τμήματα, τα 185 χιλιάδες παιδιά ΑμΕΑ, που βρίσκονται εκτός κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στην προσχολική Αγωγή μας δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι το δημόσιο Νηπιαγωγείο δεν κινδυνεύει από τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους, π.χ. στους παιδικούς σταθμούς, αλλά από την πολιτική των κυβερνήσεων που τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των δύο κλάδων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ο επιστημονικός και παιδαγωγικός ρόλος του/της Νηπιαγωγού δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον επιστημονικό και παιδαγωγικό ρόλο των βρεφονηπιοκόμων, αλλά θεωρούμε ότι η σαφής οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κάθε κλάδου είναι απαραίτητη.

Με το νέο πολυνομοσχέδιο (στο άρθρο 245 του πολυνομοσχεδίου καθορίζονται οι αλλαγές στο ωράριο) η κυβέρνηση προχωρά στην τροποποίηση της παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985, η οποία καθορίζει το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, προχωρώντας σε δυσμενείς ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και σε προσπάθεια αύξησης του ωραρίου στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα:

Ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της επίβλεψης της ώρας σίτισης ως διδακτικής, αφού η επίβλεψη των σχ. γευμάτων θα γίνεται μέσα στο υποχρεωτικό 30ωρο.Νομοθετεί νέα «καθήκοντα» στα πλαίσιο του εργασιακού ωραρίου που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση μιας σειράς αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση κ.α.).Προβλέπει την υλοποίηση εκτός διδακτικού ωραρίου «...εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών...» ανοίγει δηλαδή το δρόμο για πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου μιας σειράς κρίσιμων παιδαγωγικών διαδικασιών όπως για παράδειγμα η ενισχυτική διδασκαλία.Παγιώνεται μια πραγματικότητα που λέει ότι στο σχολείο δεν χρειάζεται βοηθητικό προσωπικό και ο εκπαιδευτικός – πολυεργαλείο θα τα κάνει όλα.Ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση του διδακτικού με το εκπαιδευτικό ωράριο, ενώ προστίθενται καθήκοντα που κάθε άλλο παρά διοικητικά είναι.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι ανατροπές στο ωράριο και εργασιακά δικαιώματα δεν αφορούν απλά και μόνο το πόσες ώρες θα μένει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο, αλλά συνολικότερα αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου. Άλλωστε και σήμερα ισχύει το 30ωρο εργασιακό ωράριο, όταν υπάρχει συγκεκριμένο έργο που αναθέτει ο σύλλογος διδασκόντων στον κάθε συνάδελφο. Αν πράγματι δεν αλλάζει τίποτα όσο αφορά το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, τότε δεν υπάρχει και λόγος να γίνουν αυτές οι αλλαγές με νόμο.

Στο άρθρο 246 του πολυνομοσχεδίου καθορίζονται τα κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Το πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων καθορίζει κριτήρια τα οποία θα οδηγήσουν σε νέο γύρο μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων, σε κλείσιμο σχολείων, όχι μόνο στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές άλλα και στα αστικά κέντρα.

Διεκδικούμε:

· Μόνιμο διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση σε γενική και ειδική.

· Να μην αλλαχθεί το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

· ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων.

· Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, παντού Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά.

· Οι τρεις ώρες που οι εκπαιδευτικοί εργάζονται στο ολοήμερο να υπολογίζονται ως διδακτικές (συγκεκριμένα η ώρα σίτισης και οι δύο ώρες μελέτης)

· Η πέραν του διδακτικού ωραρίου παραμονή αλλά και η ανάθεση εργασιών στους εκπαιδευτικούς σε πάγια καθήκοντα να αποτελεί απόφαση του συλλόγου διδασκόντων για να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας.

· Νομική κατοχύρωση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εισηγούμαστε:

· Συμμετοχή σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με προοπτική κλιμάκωσης σε 48ωρη απεργία με συμμετοχή σε συγκέντρωση στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, πρώτη ημέρα καθολικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

· Ανάρτηση πανώ στήριξης σε χιλιάδες συναδέλφους μας αναπληρωτές σε κάθε σχολείο του νησιού

Σύλλογος ΠΕ Πάρου Αντιπάρου Π.ΚαλλιέροςΣύλλογος ΠΕ Πάρου - Αντιπάρου
Keywords
εκπαιδευση, μειωση μισθων, σχολεια, αμεα, νέα, συγκεκριμένο, συμμετοχή, απεργια, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, πολυνομοσχεδιο, αναπληρωτες, αμεα, δανεια, πλαισιο, ωρα, αγωγη, αυξηση, αρθρο, απλα, γινεται, δευτεροβαθμια, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δομη, δρομος, υπαρχει, ερχεται, ισχυει, κυβερνηση, νηπιαγωγειο, νομικη, ουσιαστικα, παιδια, πλειστηριασμοι, ρολο, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, συλλογοι, σχολειο, υλοποιηση, ωρες, δικαιωματα, υπουργειο
Τυχαία Θέματα