Σύλλογος ΠΕ Σαλαμίνας: Στο ίδιο έργο θεατές

Την 1η Αυγούστου 2017 κι, όπως πάντα, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κυβέρνηση, πιστή στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, ανακοίνωσε το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είκοσι, σχεδόν, χρόνια μετά τα Π.Δ. 200 και 201 του 1998. Το νέο Π.Δ. 79 για την οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων ενσωματώνει τις υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα, ενισχύοντας τους μηχανισμούς περικοπών

και λιτότητας σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Με αυτό το νέο Π.Δ., μεταξύ άλλων:

Ενσωματώνεται το θεσμικό πλαίσιο του μηχανισμού εξοικονόμησης και δημοσιονομικής προσαρμογής του δημόσιου σχολείου

Συγκροτείται νέος μηχανισμός περικοπών, οι τριμελείς επιτροπές σε επίπεδο Διεύθυνσης Π. Ε. για τη διενέργεια εγγραφών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του Ο.Ο.Σ.Α. για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, το νέο Π.Δ. προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σ’ ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Π. Ε. έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία, αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα στο σχολείο

Ενσωματώνονται οι διατάξεις της εγκυκλίου που καθόριζαν τον ασφυκτικό ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργίας του ολοήμερου σε μηνιαία βάση ώστε να διαγράφονται (!!) από το ολοήμερο οι μαθητές που ξεπερνούν τις 15 απουσίες περικόπτοντας έτσι τμήματα όπου παρουσιάζεται μειωμένη συμμετοχή.

Αφαιρούνται αρμοδιότητες από το Σύλλογο Διδασκόντων: «η σύνταξη του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος συνιστά ευθύνη του Διευθυντή…» ορίζεται στο άρθρο 11 παρ.5 του Π.Δ. 79. Η απαράδεκτη επιδίωξη να αφαιρεθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής διαμόρφωσης του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος είναι ενδεικτική της αντίληψης του Υπουργείου.

Ιδρύεται αυτοτελής Σχολική Περιφέρεια Τμημάτων Ένταξης, αντί να ιδρύονται Τ.Ε. σε κάθε Σχολείο και Νηπιαγωγείο με ενδεχόμενο κίνδυνο σε κάθε Τ.Ε να αντιστοιχούν περισσότερα σχολεία/νηπιαγωγεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, με εγκύκλιο της 11ης Αυγούστου κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η β’ φάση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, το Υπουργείο Παιδείας επανήλθε, όπως πέρσι, με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία τελικά, δεν εφαρμόστηκαν πουθενά, όπου ζητά να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ από 28-31/8 για να καθορίσουν τα κενά, στις 1/9 οι σύλλογοι διδασκόντων ώστε να βγουν στη συνέχεια νέα κενά και υπεραριθμίες και να δηλωθούν ως τις 4/9 για να γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών!!! Το Υπουργείο στην προσπάθειά του να δείξει προς την κοινωνία ότι με την έναρξη των μαθημάτων «όλα θα λειτουργούν κανονικά», αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε διαπίστωση υπεραριθμιών, πριν την 1η Σεπτέμβρη και παράνομη κι ανεφάρμοστη είναι. Είναι ξεκάθαρο ότι οι σύλλογοι διδασκόντων δεν μπορούν να κάνουν κατανομή την 1/9 γιατί και δεν έχουν όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό στη σχολική μονάδα και εκκρεμούν ακόμα οι υπηρεσιακές μεταβολές Οποιαδήποτε συνεδρίαση με αυτό το θέμα είναι και πάλι κι ανεφάρμοστη και παράνομη! Ειδικά φέτος, για να λειτουργήσουν τα σχολεία τουλάχιστον με την περσινή επάρκεια, και για καλυφθεί η ώρα της σίτισης, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών ακόμα και από τις περσινές καθώς και προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων/νηπιαγωγών και ειδικοτήτων πολλαπλάσιες των περσινών.

Είναι ξεκάθαρο επίσης, ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν είναι υποχρεωμένοι και δεν είναι και συναδελφικά σωστό να προχωρήσουν σε κατανομές, αν προηγούμενα δεν στελεχωθούν τα σχολεία από όλους τους συναδέλφους, αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη να διαμορφώσουν με ηρεμία και δημοκρατικές διαδικασίες το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Υπενθυμίζουμε την περσινή απόφαση της ΔΟΕ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……………………………………… Δημοτικού Σχολείου συνεδρίασε σήμερα …/9/2017 και διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατανομή και την ανάθεση ωρών επειδή δεν είναι παρόν το αναγκαίο προσωπικό (δάσκαλοι – ειδικότητες) και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.»

Είναι επίσης σημαντικό οι Σύλλογοι Διδασκόντων κι οι διευθυντές να αποτυπώσουν όλα τα κενά σε νηπιαγωγούς, νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, καθώς και δασκάλους, δασκάλους ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής), ενισχυτική διδασκαλία και ολοήμερο, για να διεκδικήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά την πλήρη κάλυψη τους με τις αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Οι αιρετοί του Π.Υ.Σ.Π.Ε. δεν πρέπει να αποδεχτούν τον καθορισμό υπεραριθμιών και κενών με βάση τις αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις θέσεις του κλάδου:

1. ένας/μία δάσκαλος/α για κάθε τμήμα

2. για κάθε δύο τμήματα ολοημέρου, ορισμός ενός/μίας δασκάλου/ας υπεύθυνου/ης

3. Κάλυψη συνολικά των κενών από τις αναγκαίες ειδικότητες

4. ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τμήμα ένταξης

5. ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τμήμα υποδοχής

6. τις απαραίτητες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας στα τμήματα

7. με δύο νηπιαγωγούς για κάθε ολοήμερο νηπιαγωγείο

8. ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία και νηπιαγωγεία

9. Χωρισμός όλων των πληθωρικών τμημάτων με βάση τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

Την άρση των απαράδεκτων και -στην ουσία τους- αντισυνταγματικών φραγμών, όσον αφορά στις εγγραφές στα ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Έγγραφή όλων των μαθητών που το επιθυμούν. Αναβάθμιση της μεσημεριανής μελέτης.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου, ως κυρίαρχο όργανο, να καθορίζει τα κριτήρια, με παιδαγωγικούς όρους και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων και προνηπίων, για τη δημιουργία τμημάτων.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου, ως κυρίαρχο όργανο, να μπορεί να αποφασίζει την εναλλαγή στο ωράριο της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας στους εκπαιδευτικούς του ολοήμερου τμήματος, εκτός αν ομόφωνα αποφασίσουν την ανάθεση πρωινού ή ολοήμερου προγράμματος για όλη τη χρονιά.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Καπόνης Χρήστος Ζήσης Δημήτρης

Σύλλογος ΠΕ Σαλαμίνας
Keywords
Τυχαία Θέματα