Συνάντηση πανεπιστημιακών δασκάλων: Τα πανεπιστήμια δε θα γίνουν φυλακές

Τις τελευταίες μέρες, οι «Πρυτάνεις» που προέκυψαν με τις εκλογές - παρωδία του Νόμου Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου ανέλαβαν το πραγματικό έργο για το οποίο προορίζονται. Ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αυταρχισμού σαρώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα. ΜΑΤ,

εταιρείες security και εισαγγελικές αρχές εγκαθίστανται μόνιμα στα πανεπιστήμια, ενώ τα καλέσματα για αντισυγκεντρώσεις είναι συνεχή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και συντονισμένη κίνηση με στόχο την αγωνιζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικά το φοιτητικό κίνημα. Εκείνη την κοινότητα που υπερασπίζεται τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, αντιδρά στην ανεργία των νέων επιστημόνων, στον εξοστρακισμό τους από τη χώρα, που αγωνίζεται για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και έρευνα, που αντιδρά στην εγκατάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την κυβέρνηση, της ιδιωτικοποίησης της παροχής της γνώσης.

Τι κάνουν; Προσπαθούν να κλειδώσουν απʼ έξω τους φοιτητές; Από πού; Από το σπίτι τους; «Πρυτάνεις», που ανενδοίαστα και ξεδιάντροπα εκτελούν ταυτόχρονα επιχειρηματική δραστηριότητα, τολμούν «να βάλουν κάγκελα» στα πανεπιστήμια;

Είναι επικίνδυνοι. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για ότι συμβεί στα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Με το καλημέρα», προσπαθούν να κάνουν μια επίδειξη δύναμης. Το τεράστιο έλλειμμα νομιμοποίησης που έχουν, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εκλέχθηκαν, προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με τη βία. Γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι από την αίσθηση ότι το πολιτικό οικοδόμημα που τους γέννησε παραπαίει, σύντομα θα είναι παρελθόν. Ποντάρουν στο «όλα ξεχνιούνται», αρκεί να ξεμπερδέψουν με τις αντιστάσεις.

Γελιούνται. Το πανεπιστημιακό κίνημα δεν ξεχνάει ότι οι νέοι «Πρυτάνεις» είναι εξαμβλωματικό προϊόν μιας νόθας διαδικασίας. Νόθας, γιατί σε αυτήν αποκλείστηκαν μεγάλα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι. Νόθας, γιατί είναι προϊόν προεπιλογής από τα Συμβούλια Ιδρύματος, με εξόντωση πολιτικών αντιπάλων που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.

Μαζί με την κατάργηση του Νόμου Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου που βύθισε τα πανεπιστήμια σε βαθειά παρακμή, μαζί με τα Συμβούλια Ιδρύματος και τα άλλα παράγωγα του Νόμου θα καταργηθούν κι αυτοί. Τα πανεπιστήμια θα εκλέξουν νέες διοικήσεις με ελεύθερες εκλογές και συμμετοχή όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Καλούμε όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις, όλους τους δημοκράτες, τα κόμματα, να συσπειρωθούν ώστε να σταματήσει η βία και ο αυταρχισμός στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μόρφωσης και δε θα γίνουν φυλακές.

17/10/2014

Tags: πανεπιστημιακοί Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα