Συνεχίζει τη "σκληρή γραμμή" το ΔΝΤ: Ζητούν καθολική συμφωνία στα μέτρα - Προβλέπουν ανάκαμψη σε μια εικοσαετία

Αυτό κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς σχετικά για το εάν το ΔΝΤ είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση ο κ. Ράις είπε πως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν απέκλεισε να συμβεί στο μέλλον, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

«Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αλλά είναι αληθές ότι έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό».

Ο Τζέρι Ράις αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

«Έχει υπάρξει πρόοδος αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο χρόνο ολοκλήρωσης των συζητήσεων.

«Οι ζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχών και των θεσμών. Το ΔΝΤ είναι εκεί. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης τους, αλλά κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ επανέλαβε πως δεν γνωρίζει «να έχει υπάρξει αλλαγή στη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνιούτσιν, συζήτησαν πρόσφατα για το ελληνικό ζήτημα.

Δείτε το βίντεο της δήλωσης του Τζέρι Ράις από το δελτίο του ΣΚΑΪ:

Πυρά Τόμσεν κατά της Ελλάδας

Στο μεταξύ σε εκδήλωση βρετανικού πανεπιστημίου με φοιτητικό ακροατήριο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη αφιέρωσε σχεδόν όλη την ομιλία του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τόμσεν είπε πως το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως δεν κλείνουν οι αξιολογήσεις, με μόνο 5 από τις 16 να έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που οδήγησε την χώρα σε πολιτική κρίση!

Παραδέχθηκε πως οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν υπέρμετρα, χωρίς να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων. Αναφερόμενος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μίλησε για «μοναδική αντίσταση στα χρονικά».

Ο διευθυντής του ΔΝΤ ανέφερε πως ο κατώτερος μισθός και οι συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τις μισές χώρες της Ευρωζώνης και πως οι Έλληνες απολαμβάνουν «συντάξεις Γερμανίας», αν και αναγνώρισε πως οι Έλληνες συνταξιούχοι συντηρούν ολόκληρες οικογένειες.

Επέμεινε στη θέση του Ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5%.

Εντυπωσιακές όμως ήταν οι δηλώσεις του για το μέλλον της Ελλάδας. «Θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σοκαριστκή είναι η πρόβλεψή του οτι για να αποκατασταθεί το ΑΕΠ της χώρας σε προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστεί να παρέλθει μια 20ετία!

ΔΝΤδημοσιονομικά μέτραΠολ Τομσεν
Keywords
Τυχαία Θέματα