Αποκαλυπτικά στοιχεία: 36.769 παιδιά αποκλείστηκαν από τους Παιδικούς Σταθμούς

Απάντηση στον υπουργό Παιδείας για τις δηλώσεις του σχετικά με την ένταξη των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία δίνει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών με ανακοίνωση που έστειλε στο alfavita.gr

Με αριθμούς και αναλυτικούς πίνακες αντικρούει τα επιχειρήματα του κ.Κώστα Γαβρόγλου παρουσιάζοντας στοιχεία για τους παιδικούς σταθμούς της χώρας, τα παιδιά που αποκλείστηκαν από αυτούς και την κατανομή των παιδιών που γεννήθηκαν το 2012.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών:

Συντονιστικό

Νηπιαγωγών: Ποιοι καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

Στις 3/5/2017 ο κ. Κ. Γαβρόγλου δήλωσε «…σας διαβεβαιώνω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του δημόσιου νηπιαγωγείου έχει επιτευχθεί. Όπου υπάρχουν ακόμα δυσκολίες οφείλεται στην ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, αφού επί δεκαετίες δεν έγινε ο ανάλογος σχεδιασμός, παρά την ύπαρξη επί 30 χρόνια πακτωλού χρημάτων, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις….»
Στις 30/8/2016 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι για το σχολικό έτος 2016-17 υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών, διότι δεν υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί...».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

36.769 παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ από δομές Παιδικών Σταθμών.

84.800 παιδιά έχουν εγγραφεί με voucher (αξία τοποθέτησης – επιταγή εισόδου) σε Παιδικούς Σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς). Οι αιτήσεις αφορούσαν 121.569 παιδιά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016-17 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης) στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 28.915 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Δεν πήραν voucher 8.180 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 παιδιά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων τα οποία δε βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς, γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση .

Επισημαίνουμε ότι οι Παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 2012

Στα Νηπιαγωγεία της χώρας για το 2016-17 έχουν εγγραφεί 48.450 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012).

Στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 18.424 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012). Δεν πήραν voucher 7.724.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στα ΔΗΜΟΣΙΑ Νηπιαγωγεία της χώρας. . Με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι 18.424 θέσεις παιδιών 4-5 χρόνων παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στα παιδιά 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί.

Αυτά τα 18.424 παιδιά θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία της χώρας και να έχουν ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες με τα 48.450 παιδιά της ίδιας ηλικίας που φοιτούν τώρα στα Νηπιαγωγεία.

Απαραίτητο βέβαια, να υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για όλες τις δομές .

ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ οφείλει να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά.

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δεν μπορεί να συναινεί στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους Παιδικούς σταθμούς.

ΕΠΕΙΔΗ

Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων) για φοίτηση αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, δημιουργεί σαφή πλαίσια λειτουργίας τόσο των Νηπιαγωγείων, τα οποία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και των Παιδικών Σταθμών οι οποίοι παρέχουν αγωγή, φιλοξενία και φροντίδα (για τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρόνων).

Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών.

Δεν ξεχνάμε επίσης, τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη (Δεκέμβριος 2016) για την υπαγωγή αρχικά των Νηπιαγωγείων και μετέπειτα του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι προτεραιότητα τελικά για τους Δήμους η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από:

MYSCHOOL (ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία )

ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)

Δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία απογραφής για τους Παιδικούς σταθμούς εκτός των στοιχείων της ΕΕΤΑΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ από το 2014 έχει ξεκινήσει την απογραφή αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία.

Συντονιστικό νηπιαγωγών
Keywords
Τυχαία Θέματα