Τα 5 «Π» του «Ποταμιού»

Tweet

Του Άρη Τόλιου*

2010: Στα τέλη Οκτωβρίου γίνεται γνωστό ότι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Δήμο της Αθήνας, υπάρχει και μία υποψηφιότητα που δε στηρίζεται από κανένα κομματικό φορέα (ίσα – ίσα, τους... αποτάσσεται προγραμματικά κιόλας!): αυτή του παρουσιαστή της τηλεόρασης Γιώργου Αμυρά. Με σύνθημα τα 5 «Π» (Πεζοδρόμια, Ποδήλατα, Πράσινο, Πάρκινγκ, Πολιτισμό), ο Γ. Αμυράς συγκέντρωσε 7,37% στις δημοτικές εκλογές

και με δύο δημοτικούς συμβούλους κατάφερε να μη δώσει κανένα απολύτως στίγμα απέναντι στις πολιτικές της τότε απερχόμενης δημαρχίας Κακλαμάνη και σε αυτές της τώρα απερχόμενης δημαρχίας Καμίνη.

2014: Στις αρχές Απριλίου, ο Γιώργος Αμυράς ηγείται (αλφαβητικά) του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, δηλώνοντας ότι «ανάλογες προτάσεις δέχθηκα και από άλλα τέσσερα κόμματα και σχηματισμούς από όλο το πολιτικό φάσμα» (και επέλεξε τη ΝΔ με κριτήριο τι όραμα;), ότι κάνει ότι ζήτησε ο Σαμαράς , δηλαδή «να μείνει ανεξάρτητος» (όλοι από κάπου αρχίζουν τις χάρες στον πρωθυπουργό), ότι θα δώσει «δύναμη στα κινήματα πόλης» (όσα δεν κατηγορούνται ως «περιοδεύοντες θίασοι», «κρυφο-συριζαίοι» και «φιλο-τρομοκράτες») και ότι δεν προέρχεται «από κομματικούς σωλήνες» (μόνο τηλεοπτικούς).

Προφανώς, ο Γιώργος Αμυράς θεωρεί ότι η κατάσταση που ζούμε σήμερα δεν χρήζει πολιτικής ανάλυσης ή ότι η υποψηφιότητα του στο ευρωψηφοδέλτιο δεν είναι πολιτική ή ακόμα ότι το όνομα του σε ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών, ξεχνώντας προφανώς ποιοι την έχουν καταστρέψει επί δεκαετίες.

Απέναντι του (;), ο Γιώργος Αμυράς θα βρει έναν άλλον δημοσιογράφο, το Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος χτίζει το δικό του μύθο. Το «Ποτάμι» (άλλη μια λέξη από «Π») γίνεται ιδιαίτερα ορμητικό δημοσκοπικά και με το γνωστό επικοινωνιακά αιρετικό ύφος του, ετοιμάζεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής στην Ελλάδα. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται όταν τα αιτήματα «των φοιτητών [...] στη Λέρο», «της παρέας [...] στον Βόλο», «των πιτσιρικάδων [...] απ' τα Χανιά», «του συνεταιρισμού [...] στα Γιάννενα» και «αυτών [...] στην Αριστοτέλους» που πίεσαν το δημοσιογράφο να γίνει πολιτικός αρχηγός συναντούν τις αντίστοιχες επιθυμίες των μεγάλων καναλαρχών. Να λοιπόν πως λαός και καναλάρχες γίνονται ένα, όταν πρόκειται για το Σταύρο Θεοδωράκη.

Στόχος; Ένα εθνικό σχέδιο που θα συσπειρώσει το 51%, καθώς η χώρα δε μπορεί να κυβερνηθεί από κανένα 25% (κατά το επίσης ιστορικά... αχρωμάτιστο «ούτε δεξιά ούτε αριστερά»). Και με τι πρόγραμμα; Αποστομωτικός, όπως κάθε φορά που ρωτάει/απαντάει με σπαρτιατική λιτότητα στις εκπομπές του, ο Σταύρος Θεοδωράκης παραπέμπει μετά από τις ευρωεκλογές για τις θέσεις του κόμματος του.

Πάντως, ο νέος πολιτικός αρχηγός φαίνεται πως μαθαίνει γρήγορα τα κόλπα, αφού άδειασε κανονικότατα τον υποστηρικτή του και συγγραφέα Νίκο Δήμου που χαρακτήρισε το Άγιο Φως «παγανιστικό έθιμο», δηλώνοντας πως «οι πολιτικοί δεν πρέπει να παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου» - ειδικά τις ημέρες που οι ψηφοφόροι βομβαρδίζονται κατά συρροή από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ».

Επειδή, λοιπόν, η λαϊκή σοφία λέει πως «η κοροϊδία έχει και όρια» και η μαρξιστική σοφία λέει πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα» δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι:

τελικά και η «μη θέση» είναι θέση ή γίνεται, αργά ή γρήγορα...
οι «κομματικοί σωλήνες» που με τέτοια βδελυγμία απορρίπτουν οι κ. Αμυράς και Θεοδωράκης δεν πιάνουν μία μπροστά τους «σωλήνες» της τηλεόρασης και του τζετ σετ
δεν υπάρχει λόγος ο κ. Αμυράς ή ο κ. Θεοδωράκης να νιώθουν «ξένοι» ως προς την πολιτική, καθώς στα ψηφοδέλτια που συμμετέχουν υπάρχει αρκετή τέτοια παρέα
επίσης, κάθε αναλώσιμος μπορεί να νιώθει ανεξάρτητος
δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από την αποπολιτικοποίηση της πολιτικής. Ας μην αναρωτιόμαστε μετά σε τι αντιλήψεις πατάει η Χρυσή Αυγή και λέει «αλήτες κλέφτες πολιτικοί»

ΥΓ: πάντως, τα ίχνη που άφησε πίσω του ο Γιώργος Αμυράς στο ταξίδι του από τη χώρα της... ανεξαρτησίας στη χώρα της μνημονιακής ΝΔ, φαίνεται να ακολουθεί ο Γιώργος Μαυρωτάς. Σε δηλώσεις του, ο παλαίμαχος αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο υπερασπίστηκε (πάντα εν ονόματι της νηφαλιότητας και της... λογικής!) την υποψηφιότητα του παλαίμαχου αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Θοδωρή Ζαγοράκη επίσης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πολύτιμη σημείωση: ο Γιώργος Μαυρωτάς πολιτεύεται εσχάτως με... Το Ποτάμι! Καλησπέρα καλησπέρα...

* Κοινωνιολόγος-ερευνητής και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Α' Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη

Πηγή: brigada.gr

Tags: Άρης ΤόλιοςΣταύρος Θεοδωράκης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα