Τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να είναι ανεξάρτητα του φύλου των γονιών τους

«Κάθε φορά που η οικογένειά μου περνάει τα σύνορα της Ισπανίας, οι κόρες μου χάνουν έναν γονέα. Αν κάτι μου συνέβαινε, ενώ ήμασταν στο εξωτερικό, τα παιδιά μου θα γίνονταν ορφανά. Μπορείτε να φανταστείτε τα παιδιά σας να χάνουν αυτόματα έναν γονέα κάθε φορά που ταξιδεύετε στο εξωτερικό; Μπορείτε να φανταστείτε ότι η χώρα σας δεν αναγνωρίζει τα παιδιά σας και την κατάσταση του συντρόφου σας ως γονέα; Μπορείτε να φανταστείτε τα δικά σας παιδιά, που ζουν σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα να μην έχουν τα θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα;»

Αυτά είπε στην ακρόαση για τη διακρίσεις κατά των οικογενειών

LGBTI στην ΕΕ, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελένη Μαραβέλια.

H κ Μαραβέλια παντρεμένη με Βρετανίδα απέκτησε μια κόρη στην Ισπανία το 2014. Το ισπανικό πιστοποιητικό γεννήσεως της κόρης της υποδεικνύει τόσο την ίδια όσο και τη σύντροφό της ως μητέρες. Παρ’ όλα αυτά, εκτός Ισπανίας δεν θεωρούνται οικογένεια, καθώς η κόρη της έχει μόνο έναν γονέα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπέβαλαν αίτηση για βρετανικό διαβατήριο, τις ενημέρωσαν ότι, δυνάμει του οικογενειακού δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η παντρεμένη σύντροφος της αναφέρουσας δεν αναγνωρίζεται ως μητέρα και, κατά συνέπεια, εάν αποφάσιζαν ποτέ να μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παντρεμένη σύντροφος της αναφέρουσας θα έπρεπε να υιοθετήσει την ίδια της την κόρη. Στην Ελλάδα ενημερώθηκαν επίσης ότι μόνο η βιολογική μητέρα αναγνωρίζεται ως γονέας, καθώς δεν υπάρχουν διατάξεις στο ελληνικό δίκαιο για οικογένειες τέτοιου τύπου. Για τους παραπάνω λόγους, για μεγάλο χρονικό διάστημα η κόρη της αναφέρουσας δεν είχε διαβατήριο και η οικογένεια δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει.

«Η θαρραλέα παρέμβαση της Ελένης στην Επιτροπή Αναφορών είναι ένα βήμα για την αλλαγή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Κομισιόν ενημέρωσε ότι, ύστερα από παρέμβασή της, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμίσουν την αναγνώριση των παιδιών από γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Δεν αρκεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εργαστεί, ώστε τα επίσημα έγγραφα οικογενειακής κατάστασης, όπως τα πιστοποιητικά γεννήσεως, να γίνονται εκ των πραγμάτων αποδεκτά σε όλα τα κράτη μέλη, ακόμη και όταν το κράτος μέλος δεν διαθέτει εθνικούς νόμους που επιτρέπουν σε ανθρώπους του ίδιου φύλου να έχουν παιδιά. Όπως μας είχε πληροφορήσει ενδεχόμενα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία μπορούν να αντιμετωπιστούν απευθείας από τη νομολογία των Συνθηκών της ΕΕ ή μέσω νομοθετικών μέτρων. Η απόφαση Coman(C-673/16) του ΔΕΕ που εκδόθηκε μόλις πριν ένα μήνα, της λύνει, λοιπόν, τα χέρια ως σημείο αναφοράς για το ζήτημα της αναγνώρισης των γάμων που έχουν συνάψει δύο άτομα ίδιου φύλου νομίμως σε άλλο κράτος μέλος», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

παιδί
Keywords
Τυχαία Θέματα