Τα πολιτικά παιχνίδια και οι Πανελλαδικές

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Μάρνυ Παπαματθαίου
Σε τρεις ημέρες πανελλαδικών εξετάσεων, την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, το υπουργείο Παιδείας χρεώνεται ήδη δυο «γκάφες». Που θα στοιχίσουν πολύτιμα μόρια, σε μαθητές
οι οποίοι διάβαζαν για μήνες και το κυριότερο, ήλπιζαν…


Η ελπίδα άλλωστε είναι το «καταφύγιο» των περισσοτέρων, αυτή την περίοδο, στη χώρα μας. Τι γίνεται όμως όταν στο παιχνίδι μπαίνει η (μικρο)πολιτική και τα κομματικά συμφέροντα; Τότε κάποιοι αποφασίζουν προς «ίδιον όφελος» αδιαφορώντας για τις συνέπειες ενώ κάποιοι άλλοι αποφάσισαν εφέτος να κάνουν «αντιπολίτευση» σε βάρος μιας διαδικασίας που πρέπει να περιφρουρείται, κάθε χρόνο, με ηρεμία.


Το να αλλάξεις τον υπουργό Παιδείας λίγες ημέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση του ενός μήνα, αποτελεί μικροκομματισμό. Κανείς από όσους πίεσαν σ\' αυτή την κατεύθυνση, προβληματίστηκαν, αποφάσισαν και ανακοίνωσαν την αλλαγή αυτή, δεν ενδιαφέρεται για το καλό της Παιδείας ή των χιλιάδων νέων που δίνουν εξετάσεις και αγωνιούν να δουν το όνομά τους ανάμεσα στους επιτυχόντες στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Αν δεν σου αρέσει ο υπουργός Παιδείας, ναι τον αλλάζεις. Αλλά όχι πάνω στα πανελλαδικές εξετάσεις. Περιμένεις και αφήνεις την επόμενη, εκλεγμένη, κυβέρνηση να αποφασίσει.


Υπο το κράτος του πανικού ότι θα γίνει κάποιο λάθος λόγω της αλλαγής στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας -που μεταξύ μας, όλοι το περιμέναμε- τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων αποφάσισαν να ακυρώσουν ερώτημα στο μάθημα της Φυσικής, το οποίο καταγγέλθηκε ως «επιστημονικά λανθασμένο». Όπως λέει όμως η πάγια πολιτική της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που ο πρόεδρος της θα έπρεπε να την ξέρει, «κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση, πρέπει να γίνεται δεκτή». Και αυτό το έκαναν πολλά παιδιά εφέτος. Πολλά παιδιά έλυσαν την «λανθασμένη» ερώτηση, που μπορεί να είχε πρόβλημα διατύπωσης, όμως κάποιοι έδωσαν τη σωστή απάντηση.


Η Επιτροπή δια της καταργήσεως έδωσε «λύση» στο πρόβλημα μιας κακοδιατυπωμένης ερώτησης, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο: καταργώντας την και μοιράζοντας τα μόριά της στα υπόλοιπα ερωτήματα. Δωρίζοντας έτσι μόρια σε αυτούς που δεν την έλυσαν και τιμωρώντας εκείνους που την έλυσαν!


Ευθύνες όμως έχει και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών που εξέδωσε πύρινη ανακοίνωση κατά της Επιτροπής Εξετάσεων, ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους, σε περίοδο κατά την οποία πρέπει να επικρατεί ηρεμία.


Στο ίδιο κλίμα, δυο ημέρες νωρίτερα, τα μέλη της επιτροπής εξετάσεων διάλεξαν για την εξέταση στην Έκθεση ένα πολυεπίπεδο και εξαιρετικά δύσκολο κείμενο της ακαδημαϊκού Ελένης Αρβελέρ, κάτι που όταν άκουσε η ίδια απάντησε αυθόρμητα: «Μα είναι δυνατόν; Τι δίνετε στα παιδιά; Αυτό το κείμενο εγώ ποτέ δεν θα το έβαζα σε εξετάσεις».
Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στην πλάτη του δυο ατοπήματα. Ελπίζω

Keywords
Τυχαία Θέματα