Τα «προσφυγικά» της Αλεξάνδρας και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση
Γενικό ξεπούλημα για τις μεγάλης αξίας σε κοινωνικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μαζί με αυτά τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχινιά, αλλά και διάφορα "φιλέτα" στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό, περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 168 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σημειώνουμε ότι τα συγκροτήματα καταλαμβάνουν
Το 2003-04 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου αγόρασε 180 από τα 228 διαμερίσματα, προκειμένου το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να τα γκρεμίσει και σε συνδυασμό με τη βύθιση ενός τμήματος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, να επεκταθεί το γήπεδο του ΠΑΟ. Ομως η κινητοποίηση φορέων και κατοίκων ανέστειλε τα σχέδια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη «Δι@ύγεια», μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή 167 μεγάλα, μεσαία και μικρά ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ μεταφέρεται και το δικαίωμα παραχώρησης του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά.
«Ναυαρχίδα» της Διυπουργικής Επιτροπής είναι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα που σηματοδότησε αφενός την «παρθενική» χρήση της πολυκατοικίας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη Μεσοπολεμική Ελλάδα των προσφύγων και αφετέρου την πρώτη ενασχόληση των ελλήνων αρχιτεκτόνων με τη λαϊκή κατοικία (Ιωάννης Ντινιακός, Αστικός χώρος και ιστορική μνήμη: Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, Εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης, 2006).
Από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία
Οι οκτώ πολυκατοικίες των προσφυγικών διαθέτουν 228 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις (στο βάθος) από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978), ο οποίος συγκαταλεγόταν στους αρχιτέκτονες του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδας στην Πανεπιστημίου, ενώ είχε θητεύσει στο γραφείο του διάσημου Ελβετού Λε Κορμπυζιέ.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935, βάσει των σχεδίων των Λάσκαρι και Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας, για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες. Στους τοίχους τους σώζονται οι σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944.
Σήμερα κατοικούνται περί τα 50 από τα 228 διαμερίσματα του συγκροτήματος. Αν και εκτιμάται ότι το Δημόσιο διαθέτει 177 διαμερίσματα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 137.
Το 2009 το ΤΕΕ και ο Δήμος Αθηναίων είχαν εισηγηθεί από κοινού την ανταλλαγή οικοπέδου του Επιμελητηρίου στα Εξάρχεια με τμήμα των Προσφυγικών για τη στέγαση των γραφείων του φορέα, κάτι που δεν προχώρησε.
Αργότερα προτάθηκε να δημιουργηθούν στο συγκρότημα Μουσείο για τον Ελληνισμό της Ανατολής, Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Ανηλίκων, κοινωνική κατοικία και «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων, καθώς και ξενώνας συνοδών και ασθενών του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Άλλωστε, το 2009 με απόφαση του νυν πρωθυπουργού και τότε υπουργού Πολιτισμού κ.Αντώνη Σαμαρά επικυρώθηκε απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την οποία ζητήθηκε να χαρακτηριστεί ως μνημείο ολόκληρο το συγκρότημα λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας.
Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο προσέφυγε πλήθος φορέων κατά προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό μόνο δύο πολυκατοικιών ως διατηρητέων, σε συνέχεια σχετικού σχεδίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιδίωκε την αξιοποίηση του χώρου. Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΠΟ ήταν η διατήρηση δύο μονάχα πολυκατοικιών και η εκμετάλλευση του υπόλοιπου χώρου.
Άλλωστε, το 2007 κάτοικοι των προσφυγικών είχαν κληθεί από την πρώην ΚΕΔ να μεταβιβάσουν στο Δημόσιο τα διαμερίσματα που τους ανήκαν, ειδάλλως θα ξεκινούσαν διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Η κουβέντα για προσφυγικά είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990, το πλάνο της αξιοποίησης και της αύξησης των συντελεστών δόμησης προχώρησε στη συνέχεια και γι' αυτό τον λόγο έγιναν αρκετές απαλλοτριώσεις ούτως ώστε σήμερα το Δημόσιο να βρεθεί με τα τέσσερα πρώτα κτίρια.
Ολυμπιακά Ακίνητα, Ξενία και ΤΑΧΔΙΚ
Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, που είχε απαλλοτριωθεί το 2001 και ανήκει στην ΕΤΑΔ, βαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης, στο Ταμείο περνά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, που είχε απαλλοτριωθεί το 2000.
Ακόμη, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται όχι η κυριότητα, αλλά το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω σύμβασης της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.
Επίσης, προς ιδιωτικοποίηση βαίνει το Ξενία του Πλαταμώνα, το οποίο βρίσκεται σε θέση-«φιλέτο», αλλά είναι σε άθλια κατάσταση. Πρόκειται για ακίνητο επτά στρεμμάτων. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Φίλιππο Βώκο (1924-2008) και χτίστηκε το 1960.
Στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τ.μ. και απαλλοτριώθηκε το 1974, Το δεύτερο βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, έχει έκταση δύο στρεμμάτων και περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ μετά τη συγχώνευση του τελευταίου με το Ειδικό Ταμείο Ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και Φυλακών Σερρών, στο οποίο το είχε πωλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Πλάκα, παραλίες και ακίνητα εξωτερικού
Στο Ταμείο περνά προς αξιοποίηση μία σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τ.μ.) και αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει µελέτη επισκευής - αποκατάστασης.
Τα άλλα ακίνητα στην Πλάκα βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τ.μ. - απαλλοτριώθηκε το 1960), στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τ.μ. - πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τ.μ. - αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ άλλα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88 στην Αθήνα.
Ακόμη, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια σε Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα). Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα - «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).
Στο μεταξύ, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τ.μ. που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ.
Tags: ιδιωτικοποιήσειςΤΑΙΠΕΔ TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- H εφαρμογή shockwave flash δεν ανταποκρίνεται - τι κάνω;
- Η Δήμητρα Αλεξανδράκη χωρίς εσώρουχο!
- Ποια ζώδια λένε τα μεγαλύτερα ψέματα
- Ασθένειες που προκαλούνται λόγω του χαρακτήρα μας
- 1.150 προσλήψεις «προεκλογικής περιόδου» σε Δήμους και Περιφέρειες
- Νέο στοιχείο στην υπόθεση εξαφάνισης του αεροσκάφους
- Προλάβετε! Έρχονται προσλήψεις σε Δήμους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- «Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα»
- Δείτε τι φόρο θα πληρώσετε-Αναλυτικοί πίνακες
- Σημειώσεις για την ιστορία των φασιστικών κινήσεων στην Ελλάδα
- Αγωνιστική Παρέμβαση εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου: Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία στις 12/3
- Τα «προσφυγικά» της Αλεξάνδρας και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση
- Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι, εκτός κι αν η Τρόικα νομίζει αλλιώς.
- Δεν συγκροτούν επιτροπές αξιολόγησης τα σχολεία της Α/θμιας του Ν. Ρεθύμνου
- Γιούχαραν τον Σπηλιωτόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής (BINTEO)
- Άναψε το "πράσινο φως" για την πώληση της ΔΕΗ. Σε ιδιώτες το 30% της επιχείρησης
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Τα «προσφυγικά» της Αλεξάνδρας και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση
- Αγωνιστική Παρέμβαση εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου: Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία στις 12/3
- Γιούχαραν τον Σπηλιωτόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής (BINTEO)
- Σημειώσεις για την ιστορία των φασιστικών κινήσεων στην Ελλάδα
- Άναψε το "πράσινο φως" για την πώληση της ΔΕΗ. Σε ιδιώτες το 30% της επιχείρησης
- Δεν συγκροτούν επιτροπές αξιολόγησης τα σχολεία της Α/θμιας του Ν. Ρεθύμνου
- Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι, εκτός κι αν η Τρόικα νομίζει αλλιώς.
- Δείτε τι φόρο θα πληρώσετε-Αναλυτικοί πίνακες
- ΟΛΜΕ: Ολοι στις κινητοποιήσεις και στις Γενικές Συνελεύσεις - Όλο το Πρόγραμμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα 100 μοναδικά ξενοδοχεία
- ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ... «ΒΡΑΖΟΥΝ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ!
- Στο στόχαστρο του Ολυμπιακού ο Μπεν
- Μετέωρη η κυβέρνηση στον απόηχο του εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ
- Ηράκλειο: Το ζεϊμπέκικο που συγκλόνισε ένα ολόκληρο γήπεδο - Δείτε το βίντεο!
- Σήμερα το μανιφέστο του Στ. Θεοδωράκη - "Πολιτική για όλους", το σύνθημα
- Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των επιβατών της Malaysian Airlines με τα κλεμμένα διαβατήρια – 19χρονος Ιρανός ο ένας, έψαχνε άσυλο στη Γερμανία
- Νεκρή Χιλιανή διαδηλώτρια στη Βενεζουέλα
- Συνάντηση του υπ. δημάρχου Πετρούπολης Ν. Σακούτη με τον Ν. Χουντή