Τα βιβλία και το καλοκαίρι
Ποιος να ξέρει άραγε πώς γεννήθηκε αυτή η ιδιόμορφη σχέση μεταξύ καλοκαιριού και βιβλίων, από πού έχει τις απαρχές της και τις αιτίες της και ποια είναι η διαδρομή της που έχει δημιουργήσει αυτή την όμορφη εικόνα του ανοιχτού βιβλίου; Μπορούν και οι άλλες εποχές να μιμηθούν του καλοκαιριού την πρωτοβουλία ή μήπως το διαδίκτυο κλέψει και αυτή την τόσο ξεχωριστή γλυκιά μορφή του ανοιχτού βιβλίου με τις όλο και πιο νέες ηλεκτρονικές επινοήσεις;
Ας θέσουμε το θέμα κάπως διαφορετικά. Τι το ξεχωριστό δημιουργεί το καλοκαίρι
Η παραλία και ο κόσμος της, οι «λουόμενοι» και η θάλασσα είναι για την Ελλάδα μια μαγική εικόνα του καλοκαιριού, είναι μια εικόνα του πολιτισμού μας και της κουλτούρας μας. Είναι μια εικόνα όπου πλεονάζει ταυτόχρονα η συλλογικότητα και η εγγύτητα σωμάτων και αισθήσεων, αλλά και η ατομικότητα και η προσωπική τόνωσή μας. Και μπορεί να κυριαρχεί η ανάγνωση «βιβλίων της ξαπλώστρας», βιβλίων εύπεπτων και διαβαστερών, αλλά έχει διαρραγεί έστω και εποχιακά η απουσία του ανθρώπου από την απόλαυση του διαβάσματος.
Η θέα και η συνακόλουθη ρέμβη της θάλασσας, το σμίξιμο γενεών και οικογενειών έξω από τις χωροχρονικές συνθήκες των κατοικιών, η έκθεση του γυμνού αποδεσμευμένο από την ψευδεπίγραφη ηθικοπλασία και από της ηλικίας τα βαρίδια, το χάζεμα και οι βαθύτεροι σε σχέση με άλλη εποχή στοχασμοί μαζί με το διάβασμα – ενίοτε και με το γράψιμο – συνθέτουν μια πολύ ζωντανή και δημιουργική στιγμή της ζωής μας.
Οι βιβλιόφιλοι – αυτή η τόσο ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων – έχουν τη δική τους θεώρηση των πραγμάτων. Χαίρονται γι’ αυτή τη μαζική προσφυγή στο βιβλίο, το αισθάνονται σαν δικαίωση. Και γι’ αυτούς το καλοκαίρι δημιουργεί μια ειδική περίπτωση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η σχέση τους με το διάβασμα είναι υπόθεση καθημερινή και διαχρονική. Θα κάνουν σχέδια επί σχεδίων για το διάβασμα του καλοκαιριού. Ποια βιβλία θα επιλεγούν, πόσα θα είναι από το χώρο του δοκιμίου, πόσα από τις χώρες της επιστήμης, πόσα από τους τόπους του μυθιστορήματος και της ποίησης, πόσα κλασικά και πόσα σύγχρονης γραφής θα γευθούν το άγγιγμά τους, πόσα θα ανοίξουν τα παραθυρόφυλλά τους από τις ακριτικές περιοχές η φιλοσοφία και την πολιτική; Και μετά αρχίζουν να προτείνουν στον εαυτό σου τους τίτλους για κάθε κατηγορία, να προσθέτουν και να αφαιρούν και να κάνουν υπολογισμούς πόσες σελίδες την ημέρα θα διαβάζουν επί τόσες ημέρες ίσον … και στην πράξη αργότερα να βάζουν στοίχημα με τον εαυτό τους ότι θα ξεπεράσουν τον σχεδιασμό και αυτό θα συνιστά μια νέα κατάκτηση.
Η συνάντηση καλοκαιριού και βιβλίων ανακαλύπτει μια μυστηριώδη σχέση με τον εαυτό μας και με τον πολιτισμό μας, μάς θέτει ακόμα και στο μεταίχμιο δραματικών αλλαγών. «Τα βιβλία μπορούν να εμπνεύσουν βαθιά λατρεία και μεγάλα πάθη. Κι αυτό χάρη, κυρίως, στην ανάγνωση, μιαν εγκεφαλική δεξιότητα που, αφότου επινοήθηκε η γραφή, αποτελεί ανθρωπολογική σταθερά με απροσμέτρητες δυνατότητες αξιοποίησης. Από την άλλη, η εποχή μας, όπου προεξαγγέλλεται ακατάπαυστα η έλευση του «ηλεκτρονικού» βιβλίου, μπορεί να διεγείρει, ως αντίδραση, αβυσσαλέους φετιχισμούς για το τυπωμένο και το «δεμένο» χαρτί, για το σπάνιο και το παλαιό»[1].
Γιατί το καλοκαίρι προκρίνει το διάβασμα μάλλον ανάλαφρων και όχι βαθυστόχαστων βιβλίων; Γιατί οι μεγάλες νύχτες του χειμώνα σε καλούν στο διάβασμα ερευνητικών / επιστημονικών / φιλοσοφικών βιβλίων; Είναι οι εποχές φορείς του τρόπου και του περιεχομένου του διαβάσματός μας; Πρόκειται για μια κατακτημένη και κρατούσα πλέον συνήθεια που έχει απλωθεί στις συμπεριφορές μας και δεν μπορούμε πια παρά να υπηρετούμε την παράδοση;
Το καλοκαίρι όμως σε παρακινεί και πιο έντονα στη χώρα της γραφής, σε παροτρύνει να πιάνεις χαρτί και μολύβι ή το laptop και το ipad και να γράφεις, να γράφεις γράμματα στον εαυτό σου, στην ανεκπλήρωτη αγάπη, σε κάποιον μελλοντικό σου απόγονο και εσύ δεν ξέρεις πού κάθε φορά γράφεις, γιατί μπορεί να είναι γράμμα ανεπίδοτο, γράμμα που επιστρέφει σε εσένα, γράμμα με αποστολέα και παραλήπτη το ίδιο πρόσωπο. Και σ’ αυτή τη χώρα της γραφής είναι το βιβλίο και το διάβασμα που ανοίγουν τις επιθυμίες, που απελευθερώνουν τους κρυφούς πόθους και τα μύχια όνειρα, για να ζωντανέψουν έστω για μια στιγμή ό,τι στον εσωτερικό μας κόσμο παραμένει σε καθηλωμένη ένταση χρόνια και χρόνια, για να παίξουν με τις φαντασιώσεις μας καρφιτσώνοντάς τες σκόρπιες στο κρεμασμένο κάδρο της ζωής μας στους απέραντους τοίχους της πραγματικότητας.
[1] Tου Β. Πατσογιάννη, Ένα βιβλίο γεμάτο εμπειρίες για ακούραστους βιβλιομανείς, «ΚΑΘHΜΕΡΙΝΗ» 6.3.2011
Νίκος Τσούλιαςhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/17807667_10154493398238379_7629566056223100778_o.jpg?itok=reKz-hQJhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/medium/public/nikos_tsoylias_0_0_0_0_0_0_0_0_1_0_1_1_0_2.png?itok=H4NmGdPgΆρθραΕτικέτες: Νίκος ΤσούλιαςΟι βιβλιόφιλοι – αυτή η τόσο ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων – έχουν τη δική τους θεώρηση των πραγμάτων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκληρή απάντηση του γιου του Κουφοντίνα στον Μπακογιάννη
- «Ο Ωνάσης είχε άθαφτο το γιο του 20 μέρες, για να του μιλάει!» - Σοκαριστική αποκάλυψη (Video)
- Η τελευταία φορά που ο Ουίλιαμ και ο Χάρι άκουσαν τη φωνή της Νταϊάνα
- Επιτέλους, ξύπνησε η Μέρκελ, αναθεωρεί με Τουρκία και απειλεί
- «Κεραυνοί» Καμμένου: Αντέχουμε π…άκι του ναρκέμπορα
- «Αν ο γιος μου καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον γιο σου θα τον είχα αποκληρώσει πρώτα εγώ»
- Η υποκρισία της τρομοκρατίας έχει όνομα και είναι Ηριάννα
- Ο γιος του Κουφοντίνα απαντά στον Κώστα Μπακογιάννη
- Αξεσουάρ που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι παράξενα πλάσματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Documento: Όταν ο Αθανασίου, ως υπουργός της ΝΔ, απένεμε χάρη μέχρι και σε έμπορο κόκας
- Οδηγός επιβίωσης για τσούχτρες και μέδουσες-Τι να κάνετε αν σας τσιμήσουν
- Χαϊμαλίνα: Το πρώτο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό φεστβάλ των Ανωγείων είναι γεγονός
- Τα ελληνικά κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο
- Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας: Συνοπτική κριτική και ένα μικρό διήγημα
- Το κακοστημένο σίριαλ της δραχμής και οι "συγκλονιστικές αποκαλύψεις" που άργησαν 3 μήνες
- Απίστευτο τροχαίο στην Πατρών- Πύργου: Αμάξι έχασε τον έλεγχο, μπήκε σε χωράφι, κατέληξε σε κοτέτσι και σκότωσε το σκύλο της οικογένειας
- Eurobasket U20: Απόψε ο μεγάλος τελικός - Αποφασισμένοι για το χρυσό οι "πιτσιρικάδες" του Παπαθεοδώρου
- Ανάρτηση που θα σχολιαστεί: "Αντέχουμε π#@$ του ναρκέμπορα" έγραψε ο Π.Καμμένος
- Πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε μπαλκόνι διαμερίσματος
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Τα βιβλία και το καλοκαίρι
- ΚΚΕ για όσα είπε ο Βαρουφάκης: Κυρίαρχοι κύκλοι χρησιμοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ
- Documento: Όταν ο Αθανασίου, ως υπουργός της ΝΔ, απένεμε χάρη μέχρι και σε έμπορο κόκας
- Οδηγός επιβίωσης για τσούχτρες και μέδουσες-Τι να κάνετε αν σας τσιμήσουν
- Ανάρτηση που θα σχολιαστεί: "Αντέχουμε π#@$ του ναρκέμπορα" έγραψε ο Π.Καμμένος
- Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Ηλεία
- Τα ελληνικά κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο
- Πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε μπαλκόνι διαμερίσματος
- Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας: Συνοπτική κριτική και ένα μικρό διήγημα
- ΣΥΡΙΖΑ για Βαρουφάκη: Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 14χρονος έχασε τη ζωή του στο πλοίο για Ελούντα
- Ν. Κακλαμάνης: "Κλειδί" για την αυτοδυναμία είναι ο Καραμανλής
- «Αν ο γιος μου καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον γιο σου θα τον είχα αποκληρώσει πρώτα εγώ»
- Χανιά | Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Ανδρειωμένου
- Ειρήνη Παπαδοπούλου: "Αν συνέχιζα στο Survivor θα έπρεπε να αποκαλύψω πολλά, πράγματα που…"
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Κρέστενα της Ηλείας
- Γκροσέτο 2017: Εξαιρετικό φινάλε για τον Καλάκο με την έβδομη θέση
- Ανατροπή της Nομολογίας για την επίσχεση εργασίας από τον Άρειο Πάγο - Τι αναφέρει η απόφαση
- Μύλος με τον Νεϊμάρ: Ο Μέσι έσβησε όλες τις κοινές τους φωτογραφίες στο Instagram
- Πυρκαγιά σε αγροτοδασική περιοχή στα Κρέστενα Ηλείας