Ταγίπ Ερντογάν Πρετεντέρης

Tweet Αρθρογράφος: Κλειώ Ιωάννου

Κουστουμαρισμένος, όπως είθισται για την τάξη των βρυκολάκων, κλωτσάει με μανία τον συγγενή του νεκρού ανθρακωρύχου, με την βοήθεια των όπλων της αστυνομίας. Μια αυθόρμητη εικόνα που συμπυκνώνει τις πιο βαθιές και ασυμφιλίωτες αντιθέσεις.

Η αλήθεια είναι πως, θα μπορούσε να κλωτσήσει με την ίδια ευκολία τους σωρούς των ανθρώπων που θάφτηκαν κάτω από την γη. Αυτός ή κάποιος ομογάλακτος του, έβαλε την υπογραφή, για να πάρει μια ιδιωτική εταιρεία

το ανθρακωρυχείο και να το μετατρέψει σε τάφο.

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της Τούρκικης εξορυκτικής βιομηχανίας, η δολοφονία δηλαδή 282 εργατών, σφραγίζεται λίγες ώρες μετά, από την εικόνα με το καθώς πρέπει βρυκόλακα να χάνει τον έλεγχο.

Και σαν να λέει το πρόσωπο του τέρατος, την πιο ωμή αλήθεια στους συγγενείς, "σας πατάω και θα σας πατήσω και άλλο"

*

Παράλληλα η δολοφονία στα έγκατα, χαρακτηρίζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν ως κάτι "φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλα τα ανθρακωρυχεία". Για τον Ερντογάν η συγκεκριμένη κατάληξη είναι η "μοίρα των ανθρακωρύχων", ο οποίος σε βίντεο φαίνεται να χτυπάει νεαρή διαδηλώτρια.

Σε μια χώρα όπου σύμφωνα με την Συνομοσπονδία εργαζομένων στα ορυχεία, την περίοδο 2000 - 20009, μόνο στα ορυχεία της Κρατικής Επιχείρησης Άνθρακα έχουν τραυματιστεί 26.324 εργάτες και έχουν χάσει τη ζωή τους 63.

Παγκοσμίως, τα ορυχεία έχουν βαφτεί με αίμα καθώς η ιδιωτικοποίηση των εξορύξεων και η ραγδαία μείωση των κανόνων ασφαλείας έχει μετατρέψει τα έγκατα της γης σε έναν από τους μεγαλύτερους τάφους εργατών στον κόσμο.

Μία μικρή έρευνα τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για όσους εργάζονται στην εξορυκτική βιομηχανία:

Η λίστα, όμως δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια καθώς, χώρες με τεράστια παραγωγή άνθρακα δεν δίνουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η τελευταία φορά που η Κίνα έδωσε στοιχεία για τους θανάτους στην εξορυκτική της βιομηχανία, ήταν το 1997, αναφέροντας 3.273 νεκρούς εργάτες. Την ίδια χρονιά στην Ινδία, πέθαναν 242 άτομα. Η Ινδονησία, ακόμα μια χώρα με μεγάλη παραγωγή άνθρακα, ανέφερε το 1999, 276 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κίνα οι μισοί θάνατοι εργατών γίνονται στα ορυχεία, αφού οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ χαλαρο

*

Οι δηλώσεις Ερντογάν, μου θύμισαν αστραπιαία τον Γιάννη Πρετεντέρη , ο οποίος είχε πει για τους μετανάστες : «Δεν φταίμε εμείς αν μπαίνουν σε μια βάρκα Γενάρη μήνα και προφανώς ...πνίγονται».

Και οι δύο αντίστοιχα, βλέπουν ως φυσιολογικό τον θάνατο ενός ανθρακωρύχου, γιατί ήταν επιλογή του να δουλεύει εκεί και όχι να γινόταν μάνατζερ, και ενός μετανάστη που πνίγεται στην θάλασσα, γιατί ήταν επιλογή του να πάρει την βάρκα δεκέμβρη μήνα, και όχι να πίνει κοκτέιλ σε κάποιο νησί.

Και όμως, φυσιολογικά πράγματα, για έναν εκμεταλλευτή, σε ένα κόσμο που βασιλεύει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Από την Αγγλία του 18ου αιώνα, στους εκατοντάδες νεκρούς στα ορυχεία λευκόχρυσου στην Αφρική, και από τα νέα στρατόπεδα εργασίας της Nike μέχρι τους ανθρακωρύχους της Τουρκίας, της γης οι κολασμένοι, αυτοί που κάθε μέρα γυρνάνε το μαγκανοπήγαδο και βιώνουν από μικρά παιδιά το μαρτύριο του Σίσσυφου, αιματοδοτούν μέχρι και με τις ίδιες τους τις ζωές, τους δεσμώτες τους. Γίνονται φτηνό κρέας και καύσιμο για τις μηχανές τους.

Τί πιο φυσιολογικό άλλωστε να μην λογαριάζουν οι τσιφλικάδες τις ανθρώπινες ζωές; Να τις πετάνε στις κρεατομηχανές του κέρδους.

Τι πιο φυσιολογικό, 300, 400 ζωές να είναι μια παράπλευρη απώλεια.

Τι πιο φυσιολογικό ο εργοδότης να πλουτίζει με ανθρώπινο αίμα

*

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει τον περήφανο αγώνα των καθαριστριών, που για 9 μήνες βρίσκονται κάθε μέρα κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 397 καθαριστριών των 397 καθαριστριών, από το σύνολο των 465 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι οποίες ζητούσαν την απόσυρση της ΚΥΑ και την επαναπρόσληψή τους.

Το πείσμα αυτών των γυναίκων για δικαίωση, η μαχητικότητα τους για ζωή, μας δείχνει όσα και να λένε οι Ερντογάν και οι Πρετεντέρηδες για το τι είναι "φυσιολογικό" πως η "μοίρα του ανθρώπων" με την διεκδίκιση και τον αγώνα θα είναι προς μια κοινωνία χωρίς ορυχεία με αίμα, ναυάγια και κουστουμαρισμένους βρυκόλακες.

Ετικέτες: Κλειώ ΙωάννουΤαγίπ ΕρντογάνΓιάννης Πρετεντέρης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα