Τέχνασμα με τους εισακτέους - Οι μετεγγραφές θα κρίνουν την κατανομή θέσεων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ

Πάρε περισσότερους τον Μάρτιο, αφού θα τους χάσεις τον Νοέμβριο! Με λογιστικό τέχνασμα στους αριθμούς των εισακτέων στα περιφερειακά και τα κεντρικά ΑΕΙ, σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τον δεδομένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για μετεγγραφή το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το ίδιο πρόβλημα ανακύπτει όλα τα τελευταία χρόνια, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης οξύνθηκε η πίεση των οικογενειών

για σπουδές εντός έδρας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από φέτος το υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έντεκα νέα τμήματα, εκ των οποίων τα εννέα σε περιφερειακά ιδρύματα. Οι επιπλέον εισακτέοι στα τμήματα αυτά θα αμβλύνουν το ψαλίδισμα του τελικού αριθμού εισακτέων, που αναμένεται ελαφρώς χαμηλότερος από τις 69.985 πέρυσι.
Ειδικότερα, μέσα στις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017 2018. Πληροφορίες της Κ αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας μέσω της κατανομής των θέσεων θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εκπλαγείτε θετικά , ανέφερε, μιλώντας στην Κ , υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, θέτοντας εαυτόν στην πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία ζητάει εξορθολογισμό της κατάστασης.

Τα αιτήματα
Για τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα σχολή, συγκεκριμένα, το υπουργείο δηλώνει ότι φέτος θα λάβει ουσιαστικά υπόψη τα αιτήματα των τμημάτων κάθε ιδρύματος, τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προβλήματα ανά τμήμα και στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων. Τα κριτήρια αυτά οδηγούν σε μείωση του αριθμού σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε ορίστηκαν 69.985 θέσεις, 1.655 περισσότερες σε σύγκριση με το 2015, με τους εισακτέους στα ΤΕΙ να αυξάνονται κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμια μειώθηκαν κατά 345 άτομα.

Ωστόσο, η τελική μείωση για το 2017 18 δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα αιτήματα των ιδρυμάτων, τα οποία κάθε χρόνο ζητούν έως και 50% λιγότερους εισακτέους σε σύγκριση με τον αριθμό που τελικά ορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Παράγοντας που φέτος θα αποδειχθεί κρίσιμος για την κατανομή των θέσεων ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ανάμεσα στα περιφερειακά και κεντρικά ιδρύματα θα είναι οι μετεγγραφές. Ο νόμος 4332 2015 ορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε ένα τμήμα ή σχολή πρέπει να είναι έως το 15% του αριθμού των εισακτέων του. Από την άλλη, εγκρίθηκε το 58% των συνολικών ενστάσεων που κατατέθηκαν. Κατά τις δύο φάσεις των μετεγγραφών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εγκρίθηκαν συνολικά 8.767 μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ ΤΕΙ, εκ των οποίων οι 5.169 κατά την πρώτη φάση αιτήσεων και οι 3.598 κατά τη φάση των ενστάσεων. Οι 8.767 μετεγγραφές είχαν ως αποτέλεσμα την υπέρ συγκέντρωση φοιτητικού πληθυσμού στα ιδρύματα του κέντρου και την αποψίλωση των αντίστοιχων ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Οι θέσεις


Έτσι, το υπουργείο αναμένεται για το 2017-18 να δώσει επιπλέον θέσεις εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μέρος των οποίων θα χαθεί υπέρ των κεντρικών ΑΕΙ ΤΕΙ τον Νοέμβριο, όταν συνήθως ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των μετεγγραφών. Αντίστροφα, ο αρχικός αριθμός θέσεων των κεντρικών ΑΕΙ ΤΕΙ θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, τα πανεπιστήμια και οι παραγωγικές σχολές είχαν συνολικά 43.855 εισακτέους ενώ τα ΤΕΙ 26.130 εισακτέους. Εξ αυτών τα περιφερειακά πανεπιστήμια είχαν 19.940 θέσεις και εκείνα σε Αττική και Θεσσαλονίκη 23.915 θέσεις, ενώ τα περιφερειακά ΤΕΙ είχαν 19.460 θέσεις και τα κεντρικό 6.670 θέσεις. Για το 2017 18 η ανακατανομή υπέρ των περιφερειακών ιδρυμάτων εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 10% με 20%.

Ωστόσο, ο τελικός αριθμός εισακτέων δεν θα είναι πολύ μικρότερος από πέρυσι, καθώς από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά έντεκα νέα τμήματα, εκ των οποίων τα εννέα στα ΤΕΙ και δύο πανεπιστημιακά.

Από τα έντεκα τμήματα μόνο τα δύο έχουν έδρα στην Αττική, ενώ τα υπόλοιπα εδρεύουν σε Πάτρα (δύο), Αίγιο, Καστοριά, Δράμα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Σέρρες και Χίο. Ο προσεχής Νοέμβριος θα δείξει εάν τα τμήματα αυτά θα ξεκινήσουν με κρίσιμη μάζα φοιτητών ή από την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους θα αποψιλωθούν λόγω μετεγγραφών.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

πανελλαδικέςαριθμός εισακτέωνμετεγγραφές
Keywords
Τυχαία Θέματα