Τελειώνουν μισθούς, αποζημιώσεις εκπαιδευτικών

Tweet

5 ρυθμίσεις – «σοκ» σε βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών οι οποίοι απασχολούνται στο «στίβο» της ιδιωτικής εκπαίδευσης περνά η κυβέρνηση μέσα από το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η συγκυβέρνηση πετάει, πλέον, κάθε ίχνος αναστολής και προβαίνει σε ένα πρωτοφανές συνταγματικό «πραξικόπημα».

Χωρίς καν να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας για την εγκυρότητα -ή μη- της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς (παρά μόνο με τους σχολάρχες), περνάει στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το περιεχόμενο πρόσφατης, κατάπτυστης εγκυκλίου. Εάν το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά από τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν πρόσφατα κυβέρνηση και τρόικα ψηφιστεί ως έχει, τότε η εποπτεία της ιδιωτικήςεκπαίδευσης θα περάσει στο υπουργείο Εργασίας, μετατρέποντας σε κάθε επίπεδο τουςεκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα σε «υπαλλήλους».

Τα μέτρα – «ξυράφι»

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, πλέον οι καταγγελίες σύμβασης θα γίνονται αναιτιολόγητα καιμαζικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με μόνο όριο τα όσα προβλέπονται για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα (6 εργαζόμενοι το μήνα για επιχειρήσεις έως 150 απασχολούμενων, το 5% των εργαζόμενων για μεγαλύτερες επιχειρήσεις). Αυτό την ώρα που τρόικα και κυβέρνηση συζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνει η Ομοσπονδία και τονίζει: «Υπολογίζεται ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορέσει να ανανεώσει το σύνολο σχεδόν του προσωπικού του σε λιγότερο από 18 μήνες».

Πιο αναλυτικά, με τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο – «γκιλοτίνα» σε βάρος των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα προκαλούνται τα εξής:

1) Ελαχιστοποιείται το ποσό της αποζημίωσης.

2) Οι καταγγελίες σύμβασης δεν θα ελέγχονται, πλέον, από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ).

3) Ολες οι πτυχές της σχολικής ζωής και της εργασιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παύουν ουσιαστικά να εποπτεύονται από το κράτος. Βαθμοί, εξετάσεις, μισθολογικές καταστάσεις των εκπαιδευτικών, καταγγελίες σύμβασης δεν θα ελέγχονται πια από κανέναν, παρά μόνο από το σχολάρχη, γεγονός που θα προκαλέσει γιγάντωση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία.

4) Καταργούνται όλες οι συμβάσεις εργασίας και αντικαθίστανται από ατομικές.

5) Είναι εύκολα αντιληπτό ότι με την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες θα μπορούν κάθε χρόνο να επιβάλουν νέες συμβάσεις με χειρότερους όρους εργασίας.

ΠΗΓΗ: nez.gr/

Tags: απολύσεις εκπαιδευτικών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα