Τελικά, το σχολείο μόνο αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία;
Κάθε μαρξιστική ανάλυση έχει ως βάση της την ταξική θεώρηση των πραγμάτων και ως εκ τούτου θεωρεί ότι κάθε κοινωνικός θεσμός αναπαράγει την ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης. Φυσικά και αυτή η μεθοδολογική προσέγγιση είναι ορθή και βρίσκει σύμφωνους και τους μη μαρξιστές αναλυτές. Θα μπορούσε δε κάποιος να αναρωτηθεί. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα; Και η απάντηση πιστεύω ότι είναι νομοτελειακά κρινόμενη μόνο αρνητική.
Αλλά η συζήτηση δεν σταματά σ’ αυτή την αρχική διαπίστωση. Απαιτεί ουσιαστική εμβάθυνση και συστηματική διερεύνηση. Το ερώτημα που θέτω είναι το εξής. Τελικά
α) Ο ρόλος αυτής καθ’ εαυτής της γνώσης. Προφανώς η θεσμικά προσδιορισμένη γνώση των εκπαιδευτικών συστημάτων έχει εν πολλοίς πολιτικές και ιδεολογικές στοχεύσεις πέραν των αναγκών της μάθησης. Το ποιο είναι το «σώμα της γνώσης» που εισάγεται στο σχολείο όμως δεν έχει μόνο έναν τέτοιο προσανατολισμό. Υπάρχει ένα μέρος αυτής της γνώσης που έχει διεθνοποιημένο περιεχόμενο. Οι θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία…) έχουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια σύσταση στις περισσότερες χώρες του Κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ιδεολογικού και κοσμοθεωρητικού προσανατολισμού, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, με τη διδασκαλία ή μη της Εξελικτικής Θεωρίας. Αλλά πέραν τούτου, το πιο σημαντικό είναι ότι η ίδια η φύση της γνώσης έχει πάντα απελευθερωτικό χαρακτήρα, που συνεργεί στην ετερογνωσία και στην αυτογνωσία αλλά και στη συνειδητοποίηση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευόμενου.
β) Το ουμανιστικό περιεχόμενο της μόρφωσης και της παιδείας. Εδώ είναι ο κορμός της θεσμικής εκπαίδευσης. Για τη χώρα μας, η αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και η σύγχρονη λογοτεχνική και πολιτισμική «γραφή» έχουν έναν ουσιαστικό ανθρωπιστικό προσανατολισμό, που διαμορφώνει ένα δημιουργικό πεδίο στοχαστικού προβληματισμού και χειραφέτησης των μαθητών. Και μόνο η διδασκαλία της τραγωδίας έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, χειραγώγησης και προκατάληψης του ανθρώπου.
γ) Το αξιακό φορτίο του σχολείου. Όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό – άλλωστε οι αντιφάσεις είναι πάντα υπαρκτές και διατρέχουν και τις κοινωνίες και τη σκέψη μας -, στο σχολείο υπάρχει μια «κοινωνική συμφωνία» για καλλιέργεια δημοκρατικών και προοδευτικών αξιών, ανεξάρτητα από την ισχύ που έχουν (ή δεν έχουν) ευρύτερα στην κοινωνία του σκληρού ανταγωνισμού και του καθολικά εμπορευματοποιημένου τρόπου ζωής. Εδώ τίθενται στον πυρήνα της διδασκαλίας διαχρονικές και διαφωτιστικές αξίες: της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ανεκτικότητας, της διαφορετικότητας, του πλουραλισμού, της συνύπαρξης, της συνεργατικότητας... Εδώ καλλιεργείται ο κόσμος του συναισθήματος και των ευαισθησιών αλλά και μιας κοσμοθεωρίας, που έχει στο κέντρο της την αδελφοσύνη των ανθρώπων και τη δημιουργία του κοινού μέλλοντός των.
δ) Το «παιδαγωγικό παράδειγμα» του σχολείου. Είναι προφανές (και) με βάση τα όσα έχουν προαναφερθεί ότι το «παιδαγωγικό παράδειγμα» βρίσκεται σε αντίθεση με το «αγοραίο παράδειγμα». Και είναι επίσης προφανές ότι αυτό που κυρίως μετράει είναι το δεύτερο – με βάση την ισχυρότερη κοινωνική αναφορά του -, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το παιδαγωγικό παράδειγμα δεν προκαλεί στοχασμούς και συμπεριφορές, που αμφισβητούν την αλλοτριωμένη εικόνα του σημερινού πολίτη. Το σχολείο δεν μπορεί να διαπαιδαγωγεί με βάση τα πρότυπα της αγοράς. Σε μια τέτοια θεωρητική εκδοχή δεν θα ήταν σχολείο!
ε) Ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί ποτέ δεν ήταν απλοί μεταδότες της θεσμικά προσδιορισμένης γνώσης. Μια ενδεχόμενη υπαλληλοποίηση των εκπαιδευτικών θα σήμαινε το θάνατο της γνώσης και της αγωγής, την αποδόμηση των ίδιων του εκπαιδευτικών / παιδαγωγών. Εκτός αυτής της λειτουργίας τους – του μεταδότη γνώσης - είχαν πάντα παράλληλες κυρίαρχες εικόνες στη δράση τους και στην καθημερινή πράξη τους: τον παιδαγωγικό ρόλο, την κοινωνική ευθύνη, το ανθρωπιστικό αξιακό φορτίο, το μορφωτικό περιεχόμενο ευρύτερα της παιδείας, τον προοδευτικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού κινήματος. Αν ο εκπαιδευτικός υποταχτεί στα κελεύσματα μιας τυφλής αναπαραγωγής της κοινωνικής πραγματικότητας των ανισοτήτων και της αδικίας, τότε έχει χάσει τον καταστατικό του ρόλο, την ίδια την ψυχή του.
Το σχολείο προφανώς δεν είναι ένα ειδυλλιακό τοπίο. Αναπαράγει την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων αλλά και την αμφισβητεί, και παράλληλα δημιουργεί προοδευτικές στοχεύσεις. Δεν ανατρέπει αλλά μπορεί να μεταρρυθμίζει. Διατρέχεται από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, από αντιφάσεις και αντινομίες όσον αφορά το περιεχόμενό του, τον προσανατολισμό του, τον πολιτισμικό και τον κοινωνικό του ρόλο. Αλλά το σχολείο δεν αναπαράγει την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση, το σκοταδισμό και τις προκαταλήψεις, την αλλοτρίωση και την υποταγή στην όποια μορφή της εξουσίας. Το σχολείο είναι βασικός κοινωνικός θεσμός συστηματικής καλλιέργειας της ελευθερίας του πνεύματος και της κοινωνικής ολοκλήρωσης του ανθρώπου. Εκεί έχει στραμμένο το βλέμμα του! Θα συνεχίσουμε…
ιδεολογίαμαρξισμόςκαπιταλισμόςαστική τάξησχολείοαστικά ιδεολογήματαΝίκος Τσούλιας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θλίψη στο Θέρμο: Έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο ο πατέρας της δημοσιογράφου του Star Κατερίνας Παπακωστοπούλου!
- Το σπαρακτικό «αντίο» της χήρας του Σμηναγού – Έψαλε τον Εθνικό Ύμνο (video)
- «Χάθηκε» η Αθήνα: Γιατί ο ουρανός της Αττικής έχει σήμερα πορτοκαλί χρώμα;
- Το Zara φόρεμα που θα γίνει σίγουρα sold out
- Ποια μεγάλα έργα «ξεκλειδώνουν» το επόμενο διάστημα
- H Χριστίνα Παππά αποκάλυψε γιατί παντρεύτηκε στα 15 της: Οι γονείς μου ήταν πολύ αυστηροί - Ο πατέρας μου με κούρεψε επειδή άργησα να γυρίσω σπίτι
- Από τη χαρά στο πένθος, 60χρονος εξέπνευσε σε γλέντι γάμου στην Κρήτη
- Παίρνει πρώην του ΠΑΟ ο Ολυμπιακός; Φήμες που φούντωσαν, απίθανο σενάριο για 4 εκατ!
- Βίντεο: Ο σοβαρός τραυματισμός του Νικόλα Αγόρου στο Survivor που σοκάρει τις δύο ομάδες
- Πόσες θερμίδες έχει το οτιδήποτε πίνετε – Μοναδικός πίνακας υπολογισμού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τέσσερις τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΘ με ΙΧ
- Τι είναι τα teacher teams που θα δημιουργηθούν μέσα στα σχολεία και μεταξύ τους
- 21χρονη μαχαίρωσε τον 46χρονο σύντροφο της στη Βέροια
- Μονόδρομος η απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δομές της εκπαίδευσης
- Τελικά, το σχολείο μόνο αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία;
- "Ντου" του Ρουβίκωνα με σφυριά και μπογιές σε εταιρεία στην Κηφισιά (Βίντεο)
- Προχωρά η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Θεσσαλονίκη
- Βίτσας: Κανένας φόβος για σύρραξη με την Τουρκία
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Τελικά, το σχολείο μόνο αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία;
- Τι είναι τα teacher teams που θα δημιουργηθούν μέσα στα σχολεία και μεταξύ τους
- Τέσσερις τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΘ με ΙΧ
- Μονόδρομος η απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δομές της εκπαίδευσης
- "Ντου" του Ρουβίκωνα με σφυριά και μπογιές σε εταιρεία στην Κηφισιά (Βίντεο)
- Προχωρά η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Θεσσαλονίκη
- 21χρονη μαχαίρωσε τον 46χρονο σύντροφο της στη Βέροια
- Βίτσας: Κανένας φόβος για σύρραξη με την Τουρκία
- Χειρόγραφο ή τάμπλετ; Τι βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών;
- Kαθηγητής ποινικού Δικαίου: έχει ευθύνες o φίλος της Ειρήνης Λαγούδη που πήρε το μήνυμα και δεν αντέδρασε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΘ με Ι.Χ. - Τέσσερις ελαφρά τραυματίες (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
- Το μεγάλο διακύβευμα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία
- Συρία: Με Ρώσους βουλευτές συναντήθηκε ο πρόεδρος Άσαντ
- Guardian: 50 εκ. δολάρια κόστισε η επίθεση - Πεδίο εκπαίδευσης για νέα όπλα η Συρία
- Όταν τα ελληνικά τοπία γίνονται «σκηνικό»: Δέκα ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα
- Σκουρλέτης: Στη Βουλή σύντομα ο Κλεισθένης o «αντικαταστάτης» του Καλλικράτη
- Στόλτενμπεργκ: Δεν αφορούν το ΝΑΤΟ οι ελληνοτουρκικές διαφορές
- Σαφής οδηγία της FIFA για τον τελικό Κυπέλλου
- Δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία ρομπότ «γίγαντας» - Προκαλεί δέος με την εμφάνισή του
- Ισραηλινό χτύπημα στο Χαλέπι