Τέσσερα γονίδια - «κλειδιά» για τη γήρανση
Λονδίνο
Τέσσερα γονίδια που… μετρούν τον χρόνο του οργανισμού και τα οποία προσδιορίζουν τους ρυθμούς της γήρανσης, «ήλθαν
«Κούρδισμα» των γονιδίων από μικρή ηλικία
Τα γονίδια της γήρανσης τίθενται σε λειτουργία ή αντιθέτως εκτός λειτουργίας μέσω της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και μπορούν να προγραμματιστούν από μικρή ηλικία.
Οι ερευνητές από το Κing’s College του Λονδίνου και από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger που βρίσκονται πίσω από τα νέα ευρήματα εκτιμούν ότι αυτά μπορούν να οδηγήσουν κάποια ημέρα σε αντιγηραντικές θεραπείεςνέας γενιάς. Σημειώνεται ότι εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης ήταν και ο έλληνας δρ Πάνος Δελούκας, επικεφαλής της Ομάδας Γενετικής των Πολύπλοκων Κληρονομικών Χαρακτηριστικών στο Ινστιτούτο Sanger.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι επιγενετικές αλλαγές – οι χημικές μεταβολές δηλαδή που υφίσταται το γενετικό υλικό μας εξαιτίας εξωγενών περιβαλλοντικών παραγόντων – παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη δικτυακή επιθεώρηση «PLoS Genetics» βάζει τώρα ένα λιθαράκι στη λύση του γρίφου σχετικά με το πώς και πότε λαμβάνουν χώρα αυτές οι αλλαγές.
Επιγενετικές αλλαγές της γήρανσης
Όπως εξήγησε η δρ Τζορντάνα Μπελ από το King’s College του Λονδίνου που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, η ομάδα ανακάλυψε πολλές επιγενετικές αλλαγές οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση. «Ωστόσο αλλαγές σε τέσσερα γονίδια φάνηκε να επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στον ρυθμό της γήρανσης και πιθανώς και της μακροζωίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως πιθανούς βιοδείκτες της γήρανσης». Σύμφωνα με την ερευνήτρια τα καινούργια αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη γήρανση αλλά και τις νόσους που συνδέονται με την ηλικία. «Μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξερευνήσουν πώς ακριβώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν σε αυτές τις επιγενετικές αλλαγές».
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες αναζήτησαν επιγενετικές αλλαγές στο DNA 172 διδύμων ηλικίας 32 ως 80 ετών. Σε τέτοιου είδους μελέτες χρησιμοποιούνται συχνά ζεύγη διδύμων και αυτό διότι τα ταυτόσημα δίδυμα μοιράζονται ακριβώς τα ίδια γονίδια με αποτέλεσμανα μπορούν να προσδιοριστούν οι επιδράσεις που έχει δεχθεί το γενετικό υλικό τους από το περιβάλλον.
Τέσσερα γονίδια
Αναλύοντας τις επιγενετικές αλλαγές στον οργανισμό των διδύμων σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία τους, οι επιστήμονες εντόπισαν 490 τέτοιες αλλαγές που συνδέονταν με την ηλικία. Περαιτέρω ανάλυση «φώτισε» τελικώς επιγενετικές αλλαγές σε τέσσερα γονίδια τα οποία συνδέονται με τα επίπεδα χ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Τέσσερα γονίδια - «κλειδιά» για τη γήρανση
- Προκήρυξη θέσεων Ηθοποιών στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για την περίοδο 2012 – 2013
- 1.500 εποχικοί πυροσβέστες για το 2012
- 50 συμβασιούχοι στο Δήμο Λάρισας
- Αιτήσεις για 120 θέσεις εργασίας στο Δήμο Σπάρτης
- Ζητούνται νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι στην Γερμανία
- Διευθυντές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Πενήντα θέσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στο Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου
- Οι "Πυρήνες" έδιωξαν από την πτέρυγα τους Ζήγρα, Σαχπατζίδη, Οικονομίδη
- ΕΚΛΟΓΕΣ 2012- Συνεχής ενημερώση από την alfavita.gr
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτοκινητόδρομος περνά μέσα από ουρανοξύστη!
- 7χρονη χωρίς χέρια κέρδισε διαγωνισμό καλλιγραφίας!
- Ερωτευτήκατε; Πείτε αντίο σε δύο στενούς φίλους!
- Μαφιόζικη εκτέλεση στη Λέσβο: Τους σκότωσαν και έβαλαν φωτιά
- Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία του «Ήλιος»
- Οι «απολιθωμένοι καταρράκτες» του Μεξικού!
- 9 πράγματα που οι άνδρες κρύβουν από τις γυναίκες
- Τα «μπλεξίματα» του Schwarzenegger με το Νόμο
- Τρεις παραιτήσεις για το σκάνδαλο στην Κολομβία
- Νέα κεφάλαια για το ΔΝΤ