Θα χτυπούν κάρτα στα σχολεία οι Εκπαιδευτικοί στην Κύπρο; Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις διαρκείας

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή 13 Ιουλίου χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στην Κύπρο. Αφορμή αποτέλεσαν, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, «οι ετσιθελικές και μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από τις εισηγήσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, σχετικά με τον δήθεν εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση

του Νίκου Αναστασιάδη, σε υπουργικό συμβούλιο στις 4/7, αποφάσισε μονομερώς και χωρίς να προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, περικοπές στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών για την Παιδεία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο Dialogos.com.cy, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου έβαλε στο τραπέζι το πλαίσιο, χτυπώντας ευθέως τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων με περικοπές στη μείωση των ωρών διδασκαλίας ανάλογα τα χρόνια υπηρεσίας, περικοπές των ωρών στους υπεύθυνους τμημάτων, αλλά και στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.

​Οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί εξαγγέλλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και διαμηνύουν ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας. Κι αυτό γιατί, ενώ καλεί σε διάλογο στις 24 Ιούλη, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί.

Η ΟΕΛΜΕΚ (Μέση Εκπαίδευση) τόνισε ότι είναι προφανές πως συγκεκριμένα μέτρα αποφασίστηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση και αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, που αποτελούσε τον απώτερο σκοπό της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα, χωρίς να αποκλείει την απεργία διαρκείας.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔ (Δάσκαλοι), έκανε λόγο για προσπάθεια στοχοποίησης των εκπαιδευτικών με τη δημοσιοποίηση λανθασμένων στοιχείων και επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθεί ολόκληρη η επόμενη σχολική χρόνια. Ο κ. Χαραλάμπους (γ.γ. της ΠΟΕΔ) αμφισβήτησε και τις προθέσεις της συγκεκριμένης ηγεσίας της Συνομοσπονδίας Γονέων και τόνισε ότι αν νομίζουν ότι με τη στάση τους προσφέρουν υπηρεσία για να εκτονωθεί η κρίση, δυστυχώς – είπε – κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η ΟΛΤΕΚ (Τεχνική Εκπαίδευση) σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να θεωρεί τους εκπαιδευτικούς συνεργάτες του, αφού κατ’ επανάληψη οι παρεμβάσεις τους συνέβαλαν στην εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την Παιδεία. Αντ’ αυτού, οι συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί θίγουν την αξιοπρέπειά τους.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των μόνιμων εκπαιδευτικών τάσσεται και η ΟΑΕ (Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί) η οποία με ανακοίνωσή της υπερασπίζεται το έργο των συναδέλφων της μονίμων αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μέσω αυτών κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Και διερωτάται: «Μήπως εισηγείται την επιστροφή σε καθεστώτα τυραννικά το ΥΠΠ;»

Οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πάντως προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες για το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και για την αρχή της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη.

Θα χτυπούν κάρτα οι Εκπαιδευτικοί κατά την είσοδο και έξοδο από τον εργασιακό τους χώρο;

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6», έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών στη Εκπαίδευση, με έμφαση στον εργασιακό χρόνο των εκπαιδευτικών.

Αέφερε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του εκπαιδευτικού χρόνου ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της συντήρησης των σχολείων.

Χαρακτήρισε αδιανόητο τα μόνα κονδύλια που διατίθενται για την Εκπαίδευση, να αξιοποιούνται για τους μισθούς των εκπαιδευτικών και όχι για άλλες δράσεις.

Επίσης χαρακτήρισε αυθαίρετο τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν κατά καιρούς οι εκπαιδευτικές απαλλαγές, σημειώνοντας ότι δεν καλύπτονται νομοθετικά.

Εξάλλου ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, όταν μειώνονται οι ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Τέλος ο Γενικός Ελεγκτής υπερτόνισε τη θέση οι εκπαιδευτικοί να χτυπούν κάρτα κατά την είσοδό τους και έξοδο από τον εργασιακό χώρο, κάτι που κρίνει απαραίτητο για όλους τους τομείς του Δημοσίου.

Κύπροςεκπαιδευτικοίπερικοπέςκάρτα εισόδουκινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα