Θεόδ. Παπαθεοδώρου: Η Πολιτεία έπρεπε να υποστηρίζει την εικόνα των Πανεπιστημίων

Θεόδ. Παπαθεοδώρου, πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Η Πολιτεία έπρεπε να υποστηρίζει την εικόνα των Πανεπιστημίων \"Φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα από την ανατροφοδότηση του πελατειακού κράτους και πολιτικού συστήματος\". Αυτό τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην \"Ε\" ο πρώτος εκλεγμένος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου - και ξεκαθαρίζει πως η παιδεία είναι η πλέον σταθερή και αναγκαία επένδυση που οφείλει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία για
την έξοδο από την κρίση.Ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει πως, την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία θα έπρεπε να υποστηρίζει σοβαρά τις επιστημονικές κατακτήσεις και την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων. Στο ίδιο πλαίσιο, λέει πως η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγκλωβίστηκε σε αδιέξοδες εμμονές, αρνήθηκε το διάλογο και δημιούργησε διχαστικό κλίμα.Ο πρύτανης επιμένει πως ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια είναι δυσεφάρμοστος, ελπίζει όμως εκφράζει σε πρωτοβουλίες για θεσμικές αλλαγές που θα επιφέρουν την πολυπόθητη εξομάλυνση της κατάστασης... η οποία το διάστημα που μας πέρασε έφτασε σε ακραία σημεία.


- Τα δυο μεγάλα κόμματα ψήφισαν τον νέο νόμο για τη διοίκηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Γιατί;
«Είχα επισημάνει εξ αρχής -ακόμα και πριν τη ψήφισή του, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής- τις σημαντικές νομικές ατέλειες, τα κενά, αλλά και τις λανθασμένες επιλογές που εμπεριέχει αυτός ο νόμος. Σήμερα όλα τα παραπάνω επαληθεύονται και καθιστούν το νόμο δυσεφάρμοστο σε πολλά σημεία. Επίσης, η εκκίνηση εφαρμογής του ήταν λανθασμένη, στο βαθμό που συνδέθηκε αναίτια και παράλογα με διορισμένες εφορευτικές επιτροπές, με παύση θητειών εκλεγμένων οργάνων και εκβιαστικές πρακτικές περί διακοπής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε κανένα πανεπιστήμιο, όπως και κανένα ίδρυμα δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Παράλληλα, ενώ ο νόμος προβλέπει πλήθος κανονιστικών πράξεων για να μπορεί να εφαρμοστεί, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία από πλευράς υπουργείου. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι να συσσωρεύονται τα προβλήματα και να οδηγούνται τα ιδρύματα σε οικονομική ασφυξία. Θυμάμαι ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχα προβλέψει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι οι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγούσαν στο \"αδιοίκητο\" πανεπιστήμιο. Δυστυχώς επαληθεύτηκα.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγκλωβίστηκε σε αδιέξοδες εμμονές, αρνήθηκε το διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, δημιούργησε διχαστικό κλίμα μεταξύ υπουργείου και πανεπιστημίων, απέρριψε χωρίς συζήτηση ακόμα και λειτουργικές προτάσεις υπέρβασης των αδιεξόδων. Αυτή η στάση έβλαψε τα πανεπιστήμια, αλλά και το εγχείρημα για τις αναγκαίες αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας τους».

- Τελικώς θα γίνουν εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσο

Keywords
Τυχαία Θέματα