Τι είπε ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών

Tweet

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθανάσιος Κυριαζής παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», και αναφέρθηκε:

Στις μετεγγραφές φοιτητών: Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο , και ξεκαθαρίστηκε ακόμη πιο πολύ προχθές που έγινε η συζήτηση στην επιτροπή

μορφωτικών υποθέσεων της βουλή. Στο νόμο 4264/15 Μαΐου 2014 ψηφίστηκε μια διάταξη η οποία λέει ότι είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές για τους πολύτεκνους , τρίτεκνους και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, και με βάση αυτό υπέβαλλαν οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους δελτία. Άρα θα υπάρξουν ελεύθερες μετεγγραφές για αυτές τις κατηγορίες. Είναι λ.χ. οι πολύτεκνοι καθώς και τέκνα πολυτέκνων, γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με 3 ζώντα τέκνα, επιτυχόντες με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, ορφανοί από τον ένα ή τους δύο γονείς κ.λπ. Για όλους αυτούς δεν έχουμε κανένα ποσοτικό περιορισμό.
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η υποβολή των δικαιολογητικών , θα γίνει με μια υπουργική απόφαση που θα βγει μετά το τέλος. Εκεί θα λέει τις διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές , όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν . Δεν έχουμε βγάλει προθεσμίες ακόμη , απλώς όταν βγουν οι βάσεις θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα θέτει κάποιες προθεσμίες. Και για το πότε θα πάνε οι προς μετεγγραφή, θα βάλουμε μια ημερομηνία και για τα πανεπιστήμια γιατί θα πρέπει ο έλεγχος να γίνει από τα πανεπιστήμια και η απόφαση να βγει από τη γενική συνέλευση του κάθε τμήματος , θα υπάρχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
Υπάρχει και μια διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα και βάζει μέσα το εισοδηματικό κριτήριο επιπλέον , δηλαδή είναι η ίδια που ίσχυε πέρυσι , για όσους έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα 9000 ευρώ και αυτοί δικαιούνται μετεγγραφές , μόνο που εδώ έχουμε βάλει το όριο να είναι το 10% του αριθμού των εισακτέων. Στις άλλες κατηγορίες ( πολύτεκνοι , μονογεινεικές κ.λπ. ) δεν υπάρχει ούτε το 10% που έχει τεθεί στην καινούργια διάταξη.

Στα προβλήματα που έχουν τα πανεπιστήμια: «Τα πανεπιστήμια έχουν δίκαιο με την εξής έννοια, ότι από ότι φαίνεται γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε αριθμητικά στοιχεία, δεν ξέρουμε δηλαδή ακριβώς πόσοι θα μετεγγραφούν, που θα μετεγγραφούν , από πού και προς τα πού». Δεν πρόκειται να κλείσουν πανεπιστήμια. Αυτά είναι ακραία τα οποία λέγονται . Μπορεί, όμως, να υπάρξει ένα πρόβλημα σε κάποιες σχολές , ειδικά σχολές κέντρου, σε περιζήτητες ας το πούμε σχολές , να έχουμε ένα πρόβλημα μεγάλου αριθμού φοιτητών. Γι’ αυτό είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία και με τα πανεπιστήμια. Αύριο έχουμε καλέσει πάλι τα τριμελή συμβούλια των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, απλώς δεν ξέρουμε τον αριθμό, γιατί δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι οι πολύτεκνοι, πόσοι οι τρίτεκνοι, πού θα δικαιούνται μετεγγραφή και σε ποια πόλη, ΑΕΙ και Τμήμα θα πάνε.

Tags: μετεγγραφές φοιτητών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα