Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι ποικίλες, με την πλειοψηφία να ρέπει προς την κινδυνολογία.

Σύμφωνα με τον ξένο τύπο, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελαφρύνσεις, αλλά δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την οικονομική πραγματικότητα επειδή το διεκδικούν οι πολίτες της.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του τί εννοεί ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

ως «αναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης» και του τί εννούν οι δανειστές. Όπως αναφέρεται, εάν τα δύο μέρη δεν συμφωνήσουν πιθανώς να πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι, σε περίπτωση που ενταθεί η ελληνική κρίση, πιθανώς η χώρα να δει την έξοδο από τον ευρώ, κάτι που, όπως λένε τα αμερικανικά μέσα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Ιταλία.

Παρόλα αυτά, παρουσιάστηκε και η άλλη όψη του νομίσματος, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι στην ολότητά του μη βιώσιμο, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Επίσης, έγινε λόγος για υιοθέτηση μονομερούς προσέγγισης, που ήτανε λογικό να οδηγήσει στην εξέγερση των δανειζομένων. «Αυτό θα σταματήσει μόνο όταν οι πιστωτές τολμήσουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, μία από τις απόψεις που εκφράστηκαν είναι ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη εάν δεν βρει τρόπους αποκατάστασης της ευημερίας.

Chicago Tribune

Η εφημερίδα Chicago Tribune, σε κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι «η συμμετοχή σε ένα κλαμπ αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και ευθύνες: Πρέπει να πληρώνεις τα χρέη σου». Σύμφωνα με τη σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας, «η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν σοκαριστική και δαπανηρή, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα, καθώς δεν αποτελεί πλέον αδιανόητο σενάριο. Υπάρχει μάλιστα και λέξη γι' αυτό: Grexit».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «πέντε χρόνια μετά, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα υπόφερε αρκετά». Επίσης, σημειώθηκε ότι οι συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ είναι προβλέψιμες αλλά διαχειρίσμες, ενώ χαρακτηρίστηκε «φιάσκο» το σχέδιο λιτότητας.

Foreign Policy

Στο περιοδικό Foreign Policy γίνεται αναφορά «σε τρία σενάρια των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της: την επίτευξη συμφωνίας ή την χρεοκοπία ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Συγκεκριμένα, γράφτηκε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, που τάσσεται κατά της λιτότητας, και της τρόικα παραμένει άγνωστο. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι δύο πλευρές είναι ασύμβατοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ελάφρυνση του χρέους, ενώ οι πιστωτές ζητούν την αποπληρωμή του».

The New Yorker

Σε άρθρο του John Cassidy στο περιοδικό The New Yorker διατυπώνει την άποψη ότι «το πιο σοκαριστικό πράγμα με τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, όπου αναδείχθηκε το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, είναι ότι άργησε πάρα πολύ να συμβεί», προσθέτοντας ότι «μετά από πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας, που βύθισαν την Ευρωζώνη σε βαθιά λιτότητα, ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα έχουν καταστεί δημοφιλή από τον Ατλαντικό έως την Αδριατική».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «πολύς κόσμος σε όλη την Ευρώπη ελπίζει ότι θα πετύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να θέσει τέλος στη λιτότητα».

Bloomberg

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύεται άρθρο του Leonid Bershidsky, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι ελκυστικό, αλλά όχι πειστικό το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Σε άλλο άρθρο στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, που υπογράφει ο Clive Crook, τονίζεται ότι «η ΕΕ πρέπει να δεχτεί πως είναι αναπόφευκτη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

New York Times

Σε δημοσίευμα της New York Times για την Ελλάδα γίνεται αναφορά στην εισήγηση, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «τα νέα σχέδια του Πρωθυπουργού στοχεύουν σε ρεαλιστικές προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καταστούν πιο εύκολα διαχειρίσιμα τα τεράστια δάνεια για τη διάσωση της χώρας».

Wall Street Journal

Σε δημοσίευμα τής Wall Street Journal σημειώνει ότι ο «επικριτικός του μνημονίου οικονομολόγος, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας».

«Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σ' έναν λαό όπως φέρθηκε η ΕΕ στην Ελλάδα και να περιμένεις να μην επαναστατήσει», σημειώνει η Wall Street Journal, ενώ εκφράζεται η άποψη πως «οι Έλληνες βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους», αλλά και ότι «ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί ορόσημο για την πολιτική στην Ευρώπη».


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: ΗΠΑBloombergχρέοςΜΜΕΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα