«Τι κάνεις στη ζωή σου;»
Γράφει ο Κώστας Γούσης στο toperiodiko.gr
"Συχνά, θυμάμαι, οι μεγάλοι, όταν ήμουν παιδί, μιλούσαν για το μέλλον μου. Αυτό γινόταν συνήθως στο τραπέζι. Αλλά εγώ ούτε τους πρόσεχα, ακούγοντας ένα πουλί έξω στο δέντρο. Ίσως γι’ αυτό το μέλλον μου άργησε τόσο πολύ: ήταν τόσο αναρίθμητα τα πουλιά και τα δέντρα." (Τ. Λειβαδίτης)
"Μην του μιλάτε είναι άνεργος τα χέρια στις τσέπες του σαν δυο χειροβομβίδες. Μην του μιλάτε δεν μιλούν στους καθρέφτες" (Ν. Καρούζος)
Φρικτή μέσα στην αθωότητά της, η ερώτηση
"Ρεμπέτες-άγγελοι που τσάκισαν τη ράχη τους μεταφέροντας πίτσες, φιλέτα ροφού σβησμένα σε σαμιώτικο, έπιπλα «κάν’ το μόνος σου» και είδη υγιεινής, που φτωχοί στήθηκαν καπνίζοντας μπροστά από υπερφυσικές οθόνες μ’ έναν τρόμο παράλυτο για τα βιογραφικά τους … που διπλώθηκαν από τη μοναξιά μέσα σε γυμνά δωμάτια, καίγοντας τα πτυχία τους στον κάδο ανακύκλωσης κι ακούγοντας το διπλανό σκυλάδικο μέσ’ απ’ τον τοίχο» " (Γ. Πρεβεδουράκης)
Εσύ ρωτούσες ίσως, θα πεις, έχοντας μόνο καλές προθέσεις για το αν έχει προκόψει, αν προοδεύει, αν προχωράει στη ζωή του/της και πάει λέγοντας. Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Και το περιεχόμενο της προκοπής είναι ένα δύστροπο πεδίο, όπου τα νοήματα παλεύουν σε μια άνιση μάχη. Το αποτύπωμα της κυρίαρχης ιδεολογίας επί της προκοπής εκδηλώνεται με την ισοδυναμία προκοπή = συσσώρευση πλούτου. Κι αν σε μια προηγούμενη περίοδο, αυτό που ο Καρούζος αποκαλούσε υλοφροσύνη (μανία προσκολλήσεως στα υλικά αγαθά) έκανε πασαρέλα στη λαϊκή νοοτροπία με επαγγελίες φουσκωμένες όμοια με τους δείκτες του χρηματιστηρίου, την περίοδο της κρίσης μένει μονάχα μια ντεκαντάνς γύμνια. Ανάμεσα σε απλήρωτους λογαριασμούς, απλήρωτα ταμεία, απλήρωτα ενοίκια και φρικτά νέα, η πασαρέλα συνεχίζεται, αλλά πείθει βέβαια όλο και λιγότερο, περισσότερο ως ρητορικό τέχνασμα και θλιβερό στυλ χωρίς υλικό αντίκρισμα. Η ερώτηση «τι κάνεις στη ζωή σου» είναι μάλλον η μορφή επικοινωνίας που αντιστοιχεί στην κοινωνία όπου το άτομο φέρει την κοινωνική εξουσία, καθώς και τον δεσμό του με την υπόλοιπη κοινωνία, μέσα στην τσέπη του. Και όχι, αυτή δεν είναι «ψαγμένη» διαφήμιση τράπεζας ή εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αλλά ρήση του Μαρξ. Και δεν την έγραψε για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, αλλά για να τον αλλάξουμε.
"Παράξενη ερώτηση αυτή: «Τι κάνεις στη ζωή σου;» Σας την έχουν κάνει ποτέ; Είναι μια ερώτηση που σου δίνει την εντύπωση ότι το γεγονός και μόνο πως ζεις δεν μετράει, τοποθετεί τη ζωή στη μειοψηφία, θα έλεγε κανείς, την υποβιβάζει σε δεύτερο επίπεδο, λες και δεν αρκεί να είσαι ζωντανός, λες και πρέπει να πληρώσεις και φόρο από πάνω." (Ρ. Γκαρί)
vitrina
Αυτή είναι η απάντηση που αγαπάμε όσοι και όσες παραμένουμε αμετανόητα εραστές της κοινωνίας «στην οποία κανένας δεν έχει μια αποκλειστική σφαίρα δραστηριότητας, μα μπορεί να τελειοποιηθεί σε όποιον κλάδο του αρέσει, η κοινωνία ρυθμίζει τη γενική παραγωγή, πράγμα που μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω σήμερα αυτό και αύριο το άλλο, να κυνηγάω το πρωί, να ψαρεύω το μεσημέρι, να ασχολούμαι με την κτηνοτροφία το βράδυ, να κάνω κριτική μετά το φαγητό, ανάλογα με το κέφι μου, χωρίς ποτέ να γίνω ψαράς, κυνηγός ή κριτικός» (Κ. Μαρξ). Κι όμως σήμερα σε μαύρα χρόνια ζούμε! «Τα λόγια που δεν κεντρίζουν είναι σημάδι χαζομάρας. Ένα λείο μέτωπο, αναισθησίας.» (Μπ. Μπρεχτ) Αλήθεια, έχετε νιώσει ποτέ να γεμίζετε ευθύνες που δεν αφορούν τις προσωπικές σας υποθέσεις, αλλά τις υποθέσεις όλης της ανθρωπότητας;
"Μισώ τους αδιάφορους και γι” αυτό: γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων. Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ” αυτούς με ποιον τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι” αυτό που έκανε και ειδικά γι” αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι μπορώ να είμαι αδυσώπητος, ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου, ότι δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυά μου." (Α. Γκράμσι)
Μπορεί λοιπόν το «τι κάνεις στη ζωή σου» να είναι σημάδι χαζομάρας, αλλά και η απάντηση του Ρ. Γκαρί ιστορικά καθορισμένη στους καιρούς που ζούμε κινδυνεύει να’ ναι ένα λείο μέτωπο αναισθησίας. Πόσο πιο χρήσιμη θα ήταν ίσως η ερώτηση «τι έκανες σήμερα για να πολεμήσεις την εκμετάλλευση και την αδικία;» Ή κάτι άλλο, ό,τι θες που να μην εξαναγκάζει σε μια αδιέξοδη αφήγηση, όπου το κάθε αδιέξοδο φαντάζει σαν αναπόφευκτη μοίρα. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να αναδεικνύεις τον καλύτερο εαυτό του συνομιλητή σου. Κι εσένα του ίδιου, όταν κλονίζεσαι, όπως όλοι μας, μην το ξεχνάς ∙ όταν φλιπάρεις και αφήνεσαι σε κείνο το αργόσυρτο σκρολ απ- σκρολ ντάουν- σκρολ απ- σκρολ ντάουν- σκρολ απ- σκρολ νταόυν- ντάουν- ντάουν- ντάουν- ώσπου χάνεται κάθε νόημα και το κενό, αυτός ο μαρτυρικός τρόμος του μηδενός, αναπληρώνεται με ό,τι βρίσκεται εύκαιρο. Πωλείται νόημα σε τιμή ευκαιρίας. Αν όμως έβαζες ένα ρημάδι πληθυντικό, μια τόση δα μικρή αλλαγή μπορεί και να άλλαζε τα πάντα. Απ’ το «τι κάνεις στη ζωή σου» στο «τι να κάνουμε για να την αλλάξουμε». Αυτό το πληθυντικό εμείς, εμείς που φοβόμαστε πιο πολύ απ’ όλα εκείνη την «απάνθρωπη στιγμή, όταν ανακαλύπτεις, πλέον αργά, ότι είσαι ένας άλλος από κείνον που ονειρευόσουνα» (Τ. Λειβαδίτης). Και τώρα αγαπητέ αναγνώστη και αγαπητή αναγνώστρια, που σιχαίνεσαι και συ απ’ τα βάθη της ψυχής σου την παράξενη αυτή ερώτηση, εναπόκειται σε σένα και όλους μας μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τη ζωή που ονειρευόμαστε.
Μη με ρωτάς με τί ασχολείσαι, αλλά σε τι συμμετέχεις. Να “χω να σου πω κάτι για το οποίο δεν ντρέπομαι. Να σου απαντήσω χαμογελαστός (το βυτίο).
* Ο Κώστας Γούσης είναι Πολιτικός Επιστήμονας.
Πηγή: toperiodiko.gr
Ετικέτες: Κώστας Γούσηςτο περιοδικό TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η δημοσιογράφος που έχει ξετρελάνει τον αντρικό πληθυσμό με το σώμα της... Απολαύστε φωτογραφίες της
- Ενα ελληνικό ΑΕΙ στην παγκόσμια ελίτ
- Φωτογραφίες-σοκ της σκελετωμένης πρωταγωνίστριας του Αmerican Pie
- Φοιτητής έμεινε με μισό κρανίο από μπουνιά επειδή αντιμίλησε
- Δεν έχω μία, είπε ο Ιβάν Σαββίδης!
- Αποκάλυψη! Αυτή είναι η σύζυγος του Λάκη Λαζόπουλου! (ΦΩΤΟ)
- Σχέδιο αλλαγών στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις
- Nokia 3310: Ξαναβγαίνει στην αγορά και θα είναι smart (φωτό)
- Ξέφυγε για τα καλά ο Τσίπρας
- Άντζελα Γκερέκου: Πάσχα στην Κέρκυρα με την κόρη της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά": Για τη δίωξη συναδέλφων στην Αγ. Παρασκευή
- "Ρουμπρίκες", copy paste και πολιτικές λαθροχειρίες
- Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής: Παρατηρήσεις - προτάσεις, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη
- Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής: Παρατηρήσεις - προτάσεις, του αιρετού Βασίλη Παληγιάνν
- «Τι κάνεις στη ζωή σου;»
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- «Τι κάνεις στη ζωή σου;»
- Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά": Για τη δίωξη συναδέλφων στην Αγ. Παρασκευή
- "Ρουμπρίκες", copy paste και πολιτικές λαθροχειρίες
- Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής: Παρατηρήσεις - προτάσεις, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη
- Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής: Παρατηρήσεις - προτάσεις, του αιρετού Βασίλη Παληγιάνν
- Τσουνάμι εξαφάνισε τη «γέφυρα» Βρετανίας-Ευρώπης
- Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: Στάσεις εργασίας μέχρι το τέλος τη λήξη του διδακτικού έτους
- Ουκρανία: Υποχρεωτική στράτευση αντρών ηλικίας 18 έως 25 ετών
- Επτά ρυθμίσεις του Σ/Ν για την ΕΑΕ που το υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει
- Σύλλογος ΠΕ "Γ. Σεφέρης": Εκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/5
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητρόπουλος: Παίρνουν πίσω το πρωτογενές πλεόνασμα
- Σε συγκέντρωση κατοίκων στην Κοκκινιά παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης
- Ποια παίκτρια του «J2US» δηλώνει: «Το χιούμορ του Χάρη με τρομάζει»;
- Γραμμή SMS των ακροατών του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1
- Κινέζοι παντρεύτηκαν στη Σαντορίνη και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς! (VIDEO)
- Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο
- Πρεμιέρα σήμερα για το νέο «Ξυστό» λαχείο από τον ΟΠΑΠ
- «Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν» του Μάρτιν ΜακΝτόνα
- Σπιτικό σπρέι προσώπου με γλυκερίνη