Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού στην Κω - Νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή

Νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή της Κω έρχονται στο φως, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό. Οι επιστήμονες εντόπισαν το ρήγμα που έδωσε τον πολύ ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου και την περίοδο αυτή παρακολουθούν τους εκατοντάδες μετασεισμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η έρευνα στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης προχωρά με αργούς ρυθμούς ελλείψει κονδυλίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και στη Χίο, όπου έγινε ο έτερος πρόσφατος ισχυρός σεισμός,

παραμένει αχαρτογράφητη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ και εντόπισαν το ρήγμα που έδωσε τον πολύ ισχυρό σεισμό.

«Εφαρμόσαμε τη μέθοδο της αντιστροφής και καταφέραμε να βρούμε την πηγή της παραμόρφωσης. Το ρήγμα βρίσκεται κοντά στο νησί Καρά Αντά, δίπλα στις μικρασιατικές ακτές και έχει κλίση 40 μοιρών προς τη Μικρά Ασία», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς.

«Η σεισμικότητα φαίνεται να οργανώνεται σε δύο ομάδες επικέντρων, στα ανατολικά και στα δυτικά του σεισμικού ρήγματος, με μεγέθη δονήσεων από 2 Ρίχτερ έως 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρα σε βάθος από 5 έως 20 χιλιόμετρα».

Παρά την πλούσια μετασεισμική ακολουθία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού. «Η πιθανότητα ενός μετασεισμού μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ παραμένει», εκτιμά ο κ. Γκανάς. «Θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι λοιπόν του νησιού θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και να είναι προσεκτικοί».

Χαρτογράφηση Αιγαίου

Η χαρτογράφηση του ρήγματος στο νησάκι Καρά Αντά έβαλε ακόμα ένα κομμάτι στο τεράστιο παζλ των υποθαλάσσιων ρηγμάτων του Αιγαίου.

Έρευνα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων στη χώρα μας πραγματοποιείται πιο συστηματικά την τελευταία 15ετία από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τον εθνικό φορέα θαλάσσιας έρευνας, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο».

«Σήμερα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τον υποθαλάσσιο χώρο, έχοντας καταγράψει εκατοντάδες ρήγματα. Όμως δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση, ώστε να πραγματοποιείται συστηματική έρευνα. Το ΕΛΚΕΘΕ κινείται βάσει των εκάστοτε επιστημονικών προγραμμάτων, ανάλογα με την περιοχή για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα χαρτογραφήσαμε ρήγματα στο βορειοανατολικό Αιγαίο και την επόμενη εβδομάδα θα βρισκόμαστε στον βόρειο Ευβοϊκό», εξηγεί ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Η χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. «Καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν οι διάφορες τάσεις στον φλοιό της γης στην περιοχή μας. Έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε τι είδους και τι μεγέθους σεισμούς μπορούμε να περιμένουμε σε κάθε περιοχή, προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθεί η σεισμική ενέργεια, με τι επιτάχυνση κ.λπ. Αυτό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια ο χρόνος γένεσης ενός σεισμού».

Οι πρόσφατοι σεισμοί και ιδίως αυτός ανάμεσα στη Λέσβο και στη Χίο αναδεικνύουν και πάλι την ανάγκη για συστηματική σεισμολογική έρευνα.

«Στην περιοχή της Κω και των μικρασιατικών παραλίων έχουμε περισσότερες πληροφορίες, με τη συνεργασία και των Τούρκων συναδέλφων με τους οποίους υπάρχει πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας σε επιστημονικό επίπεδο. Αντιθέτως, η περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και στη Χίο είναι ουσιαστικά αχαρτογράφητη».

Κωςσεισμόςρήγμα
Keywords
Τυχαία Θέματα