Τι σημαίνει «δημοσιονομικό» και «χρηματοδοτικό κενό»;

Tweet

Το «δημοσιονομικό κενό», το «χρηματοδοτικό κενό», η διαμόρφωση «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, είναι όροι που αξιοποιεί η συγκυβέρνηση ως εργαλεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως προβλέπεται στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και στα αλλεπάλληλα μνημόνια. Τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και πώς μεταφράζονται από τη σκοπιά του λαού;

-- «Δημοσιονομικό κενό»: Είναι η διαφορά που προκύπτει ή που «εκτιμούν» ότι

θα προκύψει στα επόμενα χρόνια ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες. Κάθε απόκλιση, σύμφωνα με τις συνεννοήσεις τους, συνεπάγεται νέα μέτρα, τουλάχιστον αντίστοιχου ύψους. Προαναγγέλλει τα νέα μέτρα για τη διόγκωση των φορολογικών εσόδων του κράτους (χαράτσια), αλλά και μέτρα διάλυσης των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Πρόνοια, συντάξεις, Παιδεία κ.λπ.). Η Κομισιόν, στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης, εκτιμά τη διαμόρφωση του «δημοσιονομικού κενού» για τη διετία 2015-2016 στα 4 δισ. ευρώ. Το νέο «έλλειμμα» αποδίδεται σε «υπερβάσεις δαπανών» στον τομέα Υγείας, σε «καθυστερήσεις» στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων, τα οποία και θα βρεθούν στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα. Το μείγμα για την κάλυψη του «κενού» θα συζητηθεί και συναποφασιστεί με την ελληνική κυβέρνηση. Ως πρώτο βήμα, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση για το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης» κατά 2 επιπλέον χρόνια - μέχρι και το 2016 - αντί για το 2014 που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία (εισπράττεται κάθε χρόνο για λογαριασμό του προηγούμενου).

-- «Χρηματοδοτικό κενό»: Πρόκειται για τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ. Το «κενό», σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτιμάται στα 3,8 δισ. ευρώ και θα αρχίσει να εμφανίζεται από την άνοιξη του 2014. Είναι φανερό ότι ανοίγει και η συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ποσά για τα δάνεια που λήγουν. «Εναλλακτικά» προβάλλεται η λύση για την κάλυψη μέρους των «αναγκών» μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, διάρκειας το περισσότερο μέχρι 1 έτους. Για την ώρα, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αποφεύγουν την οποιαδήποτε εκτίμηση ως προς το χρόνο εξόδου στις διαβόητες «αγορές», δηλαδή στις τράπεζες για τη σύναψη νέων μακροχρόνιων κρατικών δανείων.

-- Πρωτογενή πλεονάσματα: Η διαμόρφωσή τους σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε βέβαια για τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Από το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016. Η όποια απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, είτε ως προς τα έσοδα, είτε ως προς τις δαπάνες, επίσης συνεπάγεται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.

http://www.rizospastis.gr/

Tags: δημοσιονομικόχρηματοδοτικό κενό Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα