Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει κινητό μέχρι το 2020

Έως το 2020, το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των έξι ετών θα διαθέτει κινητό τηλέφωνο, ενώ οι συνδρομές «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6,1 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Mobility Report» της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson.

H Ινδία και η Κίνα παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη σε νέες συνδρομές κινητών επικοινωνιών, με 18 εκατομμύρια και 12 εκατομμύρια νέες συνδρομές, αντίστοιχα, στο τρίτο τρίμηνο του

2014.

Εξάλλου, 800 εκατομμύρια νέες συνδρομές smartphones αναμένεται να προστεθούν μέσα στο 2014, αυξάνοντας το σύνολο σε 2,7 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Ακόμη, η διακίνηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών αναμένεται να δεκαπλασιαστεί και να αποτελεί το 55% της κυκλοφορίας δεδομένων μέχρι το 2020.

Η Ρίμα Κουρέσι, αντιπρόεδρος και υπεύθυνη στρατηγικής της Ericsson, δήλωσε ότι «η πτώση του κόστους των συσκευών, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη χρηστικότητα και την αύξηση της κάλυψης των δικτύων, είναι οι παράγοντες που καθιστούν την τεχνολογία των κινητών επικοινωνιών ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξάρτητα από ηλικία ή τοποθεσία. Η έκθεση "Ericsson Mobility Report" δείχνει ότι το 2020 ο κόσμος θα είναι συνδεδεμένος, όπως ποτέ στο παρελθόν».

Η ανάπτυξη των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων συνεχίζεται, καθώς το 65%-70% των συσκευών που πουλήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 παγκοσμίως ήταν smartphones, σε σύγκριση με 55% στο ίδιο τρίμηνο του 2013.

Παρά την αύξηση αυτή των πωλήσεων, η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Τα smartphones αντιπροσωπεύουν αυτήν τη στιγμή μόλις το 37% του συνόλου των συνδρομών κινητών επικοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί χρήστες δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη τη μετάβαση σε συσκευές με περισσότερες δυνατότητες και πιο φιλικές στη χρήση του διαδικτύου.

Το βίντεο αποτελεί το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών. Συνεχίζει να κυριαρχεί στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών: στα δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G) το βίντεο αποτελεί επί του παρόντος το 45%- 55% των διακινούμενων δεδομένων, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών streaming και τη βελτίωση της εμπειρίας παρακολούθησης σε κινητές συσκευές.

Το βίντεο, σύμφωνα με την έκθεση, εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως μέρος άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, όπως στις ειδήσεις και στις διαφημίσεις, καθώς και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μεταβάλλονται επίσης οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση βίντεο. Πολλές διαθέτουν πλέον μεγάλες οθόνες, επιτρέποντας έτσι υψηλότερη ποιότητα εικόνας, γεγονός που συμβάλλει στη συχνότερη παρακολούθηση βίντεο σε διάφορους τύπους συσκευών, τόσο στο σπίτι όσο και εν κινήσει.

Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η Ericsson εκτιμά ότι η διακίνηση περιεχομένου βίντεο μέσω κινητών συσκευών θα δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2020, οπότε και θα αποτελεί περίπου το 55% του συνόλου των διακινούμενων δεδομένων στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών.

Εξάλλου, η πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών (5G) αναμένεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμη το 2020 και η τεχνολογία αναμένεται να έχει ταχύτερη διείσδυση από ό,τι το 4G LTE, όπως ακριβώς το 4G αναπτύχθηκε ταχύτερα από το 3G. Η διαφορά είναι ότι, εκτός από τις νέες τεχνολογίες ραδιοπομπών, το 5G θα αξιοποιήσει επίσης εξελιγμένες εκδόσεις των υφιστάμενων δικτύων (3G και 4G), την τεχνολογία υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και άλλες τεχνολογίες. Η ανάπτυξη του 5G θα στηριχθεί, επίσης, σε μεγάλο βαθμό στις επικοινωνίες μεταξύ των ίδιων των μηχανών (στο λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων»).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Tags: κινητάτεχνολογίαsmartphones
Keywords
Τυχαία Θέματα