Το άλλο βιογραφικό του Σταύρου Δήμα

Πίσω από τα ψιλά γράμματα του βιογραφικού του Σταύρου Δήμα κρύβονται μερικές χοντρές αλήθειες.

Δεκέμβρης 2014. Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποψήφιος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί ως δικηγόρος για την νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας

Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (απόσπασμα του βιογραφικού του από την Wikipedia, που βιάστηκε το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου να τον χρίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

H Sullivan and Cromwell είναι μια παγκόσμια εταιρεία, ένας δικηγορικός κολοσσός με γραφεία από το Πεκίνο και το Τόκυο μέχρι τη Μελβούρνη, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη. Νομικός σύμβουλος μεταξύ άλλων της Goldman Sachs, διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια από μονοψήφιο έως και διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερα στο sullcrom.com

Οικονομικά τραστ, σκάνδαλα και δαιδαλώδεις διαδρομές τεράστιων χρηματικών ποσών συνοδεύουν την πρώην εργοδότη του Σταύρου Δήμα. Η εταιρεία Syllivan & Cromwell συνδέεται εκτός των άλλων και με την υπόθεση Tower Gate που συνταράσσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αγγλίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ξαναήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την έκθεσή της για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του Έμπολα στην Αφρική. Όταν όμως ο Σταύρος Δήμας υπηρετούσε σε αυτήν, το παιχνίδι της με τους πιο στυγνούς και αποκρουστικούς δικτάτορες της Αφρικής ξεπερνά κάθε και την πιο νοσηρή φαντασία. Είναι η εποχή που η Παγκόσμια Τράπεζα βάζει στο χέρι τον φυσικό πλούτο και τους ανθρώπινους πόρους της Μαύρης Ηπείρου. Για παράδειγμα, η Αιθιοπία έχει παραχωρήσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες αντικαθιστούν την καλλιέργεια τροφίμων που προορίζονται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού με φυτείες, των οποίων η παραγωγή προορίζεται για εξαγωγή. Όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση του Μάλι, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, η Παγκόσμια Τράπεζα ενθαρρύνει αυτήν την τάση. Θεωρητικά, οι αγορές γης ταιριάζουν απόλυτα με τη ρητορική της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά την επισιτιστική κρίση του 2008.

Ο δεύτερος μεγάλος εργοδότης του Σταύρου Δήμα εκτιμάει ότι κάθε εισροή κεφαλαίων σε μια χώρα στην οποία το επίπεδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι χαμηλό, ευνοεί την ανάπτυξή της. Συνεπώς, οι ιδιωτικές επενδύσεις στη γεωργία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην καταπολέμηση της φτώχειας, ζήτημα το οποίο έχει αναχθεί, τον 21ο αιώνα, σε ηθική απαίτηση. Εξάλλου, η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία (θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση παρόμοιων επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: treno.gr/

Tags: Σταύρος Δήμας
Keywords
Τυχαία Θέματα