Το μέλλον ανήκει σε ψάλτες, λογιστές, κλωστοϋφαντουργούς!

Με ψάλτες θα γεμίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αφού το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε τον αριθμό των σπουδαστών στις σχετικές εκκλησιαστικές σχολές. Επίσης, υπάλληλοι γραφείων, λογιστές και κλωστοϋφαντουργοί είναι οι ειδικότητες που πριμοδοτήθηκαν φέτος, ενώ το τμήμα ΤΕΙ στη Ζάκυνθο, που πέρυσι είχε μονοψήφιο αριθμό εισακτέων (συνολικά 9),

«εισέπραξε» διψήφια αύξηση θέσεων. Και ενώ το υπουργείο έδωσε μεγαλύτερη αύξηση θέσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, παράλληλα έχει προαναγγείλει νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές, με μέλημα να φρενάρει την ετήσια «αποψίλωση» των περιφερειακών ιδρυμάτων και την υπερφόρτωση των κεντρικών, όπως φέτος.

Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά τις οξύτατες αντιδράσεις των υποψηφίων και των γονιών τους και να περιορίσει στο μισό την αρχική μείωση των θέσεων στις περιζήτητες σχολές, όπως οι ιατρικές, οι αυξήσεις θέσεων που αποφασίστηκαν για κάποια τμήματα δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η κατανομή έγινε «στο πόδι».

Ενδεικτικά, οι θέσεις εισακτέων στα Τμήματα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε Ιωάννινα και Κρήτη αυξήθηκαν από μόλις 30 πέρυσι σε 140 φέτος, με την ποσοστιαία αύξηση να φτάνει το 460%. Ως προς τα δύο Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αριθμός εισακτέων, από 45 πέρυσι, φέτος διπλασιάστηκε στους 90.

Ωστόσο, οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών εκ του νόμου μπορούν να απασχοληθούν μόνο σε υπηρεσίες της Εκκλησίας, η οποία (και αυτή) έχει βρεθεί στη μέγγενη της δημοσιονομικής λιτότητας, που επιβάλλει «πάγωμα» προσλήψεων. Από την άλλη, λόγω της κρίσης, δεν έχουν δοθεί θέσεις διδασκόντων στα Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εκκλησιαστικής Μουσικής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διδαχθούν όπως πρέπει όλα τα μαθήματα και, φυσικά, δεν έχουν γίνει επενδύσεις σε υποδομή (π.χ. εργαστήρια). Με την τεράστια αύξηση των εισακτέων, το υπουργείο θα πρέπει ή να δώσει θέσεις καθηγητών στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των καθηγητών που αποσπώνται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε αυτές.

Για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών το 2009 δόθηκαν 800.000 ευρώ, ενώ για το 2017 το υπουργείο Παιδείας έχει προϋπολογίσει 45.000 ευρώ, παρότι ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε. Η Εκκλησία υπολογίζει ότι για το 2017 θα χρειαστούν τουλάχιστον 600.000 ευρώ για σίτιση και στέγαση των φοιτητών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, οπότε προκύπτει το ερώτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.

Επίσης, απορίες προκαλεί η αύξηση των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έχουν αντικείμενο τη λογιστική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ στα Γρεβενά θα δεχθεί επιπλέον 70 εισακτέους, ενώ το Τμήμα Λογιστικής στο Παν. Μακεδονίας 40 εισακτέους. Συνολικά, λογιστές και υπάλληλοι γραφείου έχουν την τιμητική τους, καθώς σε όλα τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ με σχετικό αντικείμενο η αύξηση θέσεων ήταν από 10 έως 50.

Βέβαια, τη μεγαλύτερη αύξηση –κατά 100 θέσεις, από 180 σε 280– έχει το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών του ΤΕΙ Πειραιά – απόφαση που επίσης προκαλεί σκωπτικά σχόλια με βάση τη σημερινή καθίζηση του κλάδου, παρότι οι προοπτικές σε περίπου μία πενταετία (όταν θα αρχίσουν να αποφοιτούν οι εισακτέοι του 2017) μπορεί να έχουν βελτιωθεί.

Τα παράδοξα που καταδεικνύουν πρόχειρο προγραμματισμό εκ μέρους του υπουργείου συμπληρώνει η απόφαση για το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος με κατεύθυνση στη Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς, στη Ζάκυνθο. Πέρυσι δόθηκαν 120 θέσεις, εισήχθησαν μόλις δύο από τη μεγάλη κατηγοριών υποψηφίων, των Γενικών Λυκείων, ενώ ο τελικός αριθμός πρωτοετών αυξήθηκε, από διάφορες άλλες μικρότερες κατηγορίες υποψηφίων, στους εννέα. Παρ’ όλα αυτά, φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στο τμήμα 130 θέσεις, δέκα περισσότερες από πέρυσι.

Πηγή: Απόστολος Λακασάς - Καθημερινή

πανελλαδικές
Keywords
Τυχαία Θέματα