Το νέο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου: Αποκλεισμός μαθητών - Έξωση εκπαιδευτικών

Η πρόταση του ΙΕΠ για το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου, κατά την επόμενη σχολική χρονιά, περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα 22 συνολικά ωρών και τρία τετράωρα μαθήματα (12 ώρες), τα οποία θα επιλέγει ο μαθητής από μια ομάδα δέκα μαθημάτων. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς παύουν να υπάρχουν τα ως τώρα υποχρεωτικά μαθήματα (πχ αρχαία, μαθηματικά κ.α.) ενώ στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται οι λεγόμενες Δημιουργικές Δραστηριότητες και ο Σύγχρονος Κόσμος, μαθήματα που η ασάφειά τους μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα μπορούν να διδαχθούν από οποιαδήποτε ειδικότητα πλεονάζει.

Προφανώς

και τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών θα τα διδάσκουν όλες οι σχετικές με τις φυσικές επιστήμες ειδικότητες, ανάλογα με το ποιος πλεονάζει.

Επομένως, το προτεινόμενο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου υποτάσσεται στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού, λόγω της παγίωσης της αδιοριστίας, και όχι σε παιδαγωγικούς σκοπούς. Αντί, δηλαδή, να διορίζονται καθηγητές σύμφωνα με τις ανάγκες των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, διαμορφώνονται τα μαθησιακά αντικείμενα σύμφωνα με τις διαθέσιμες ανά ειδικότητα ώρες του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού.

Συμπέρασμα; Αυτό είναι το «Νέο Λύκειο» που προωθούν, το σχολείο των πέτρινων χρόνων της λιτότητας! Πλήρης στρέβλωση!

Άλλωστε, ο εξοβελισμός από τα υποχρεωτικά μαθήματα μιας σειράς επιστημονικών αντικειμένων, η συγχώνευση μαθημάτων, όπως η Χημεία και η Βιολογία, και οι ασαφείς δημιουργικές δραστηριότητες, μας παραπέμπουν στη λογική των δεξιοτήτων που ζητά η αγορά, προκειμένου να διαμορφωθεί μέσα από το σχολείο ένα φθηνό ευέλικτο και ευάλωτο εργατικό δυναμικό χωρίς στέρεες γνώσεις.
Επιπλέον, η επιλογή μαθημάτων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων, λόγω της αδυναμίας των Λυκείων να δημιουργήσουν τμήματα με όλες τις επιλογές, σε μετεγγραφές μαθητών ή ακόμα και σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, τον διαχρονικά, από την εποχή της Διαμαντοπούλου, διακαή πόθο του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων μεγαθηρίων και το κλείσιμο των μικρών περιφερειακών σχολικών μονάδων. Αν συνδυάσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο του ΙΕΠ με τον έντονα εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του Νέου Λυκείου (εξετάσεις Ιανουαρίου και Ιουνίου, τράπεζα θεμάτων, εργασίες που θα βαθμολογούνται από μητρώο βαθμολογητών), τότε καταλαβαίνουμε πως το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και υλοποιεί σταδιακά τη δημιουργία ενός έντονα ταξικού σχολείου με αποκλεισμούς παιδιών και έξωση καθηγητών.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΣ «ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»

Παράλληλα η Γ΄ Λυκείου μετατρέπεται σε μια εξεταστική αρένα, επηρεάζοντας βεβαίως και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

Μια Γ΄ τάξη εξοντωτική, με πολλαπλές εξεταστικές διαδικασίες που όλες θα μετρούν για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Είναι φανερό, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε μια εκτίναξη της φροντιστηριοποίησης (το «άγιο δισκοπότηρο» των φροντιστηρίων είναι οι εξετάσεις) ενώ την ίδια ώρα υποκριτικά κάνει κριτική στο ρόλο των φροντιστηρίων και υπόσχεται τον περιορισμό τους.

Εδώ η υποκρισία είναι εμφανής οι λέξεις και οι έννοιες μετατρέπονται σε μισθοφόρους σκοπιμοτήτων. Η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια αλλαγή ονόματος. Από τις Πανελλαδικές εξετάσεις περνάμε στις «Κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις». Ενώ μιλάει για την πρόσβαση σημειώνοντας ότι «κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο, την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι «η θέσπιση του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος), που είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου, να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται σε μια τρίωρη εξέταση». Και κάνοντας ασκήσεις στον παραπλανητικό λόγο επισημαίνει ότι «η απόδοση του Ιανουαρίου θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό μόνον αν βελτιώνει τον βαθμό του Ιουνίου, άρα είναι μία εξέταση που θα λειτουργεί ευνοϊκά για τους μαθητές. Δίνει, δηλαδή, μια ευκαιρία για τη βελτίωση του βαθμού του Ιουνίου, δίνει ένα «μπόνους» που επιτρέπει στους υποψήφιους να μην αντιμετωπίζουν με το σημερινό δέος τη δοκιμασία των τελικών εξετάσεων».

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει ως πραγματικότητα το Υπουργείο Παιδείας καθώς ακριβώς στη συνέχεια σημειώνει ότι «ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει από κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου», στον οποίο βαθμό απολυτηρίου θα μετράνε τα διαγωνίσματα του Γενάρη, τα οποία ουσιαστικά θα έχουν χαρακτήρα πανελλαδικών εξετάσεων. Μάλιστα, σημειώνεται ότι «την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΩΣΗΣ

Εκεί που κρύβει, ωστόσο, τα περισσότερα το προσχέδιο με τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης, είναι στο θέμα της επιχειρούμενης έξωσης χιλιάδων καθηγητών από το Λύκειο. Η φετινή Α΄ τάξη του λεγόμενου νέου Λυκείου είναι μεταβατική και όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας του χρόνου μαζί με τη νέα Β΄ τάξη του Λυκείου θα υπάρχει και μια νέα Α΄ τάξη του Λυκείου. Είναι σίγουρο ότι και στις τρεις τάξεις θα υπάρχει περικοπή στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Ως γνωστόν,λες οι παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2011 - 2017, σύμφωνα με τους τότε Υπουργούς Παιδείας, έγιναν "για παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους" και είχαν στόχο την "ποιοτικότερη εκπαίδευση". Ωστόσο οι αναβαθμισμένες πολιτικές εξαπάτησης και οι «φαεινές» ιδέες βασικό στόχο είχαν και έχουν τις περικοπές προσωπικού.

Έτσι και τώρα, αφενός με τη μείωση του ωρολογίου προγράμματος και αφετέρου με τις αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα το αποτέλεσμα θα είναι ο εξοστρακισμός μερικών χιλιάδων καθηγητών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ, η Γ' Λυκείου βαφτίζεται πλέον και επισήμως «τάξη προπαρασκευαστική είτε για τα ΑΕΙ είτε για την επαγγελματική ζωή μετά το Λύκειο», ενώ η Α' και η Β' Λυκείου συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται «τάξεις γενικής παιδείας», με τη Β' Λυκείου να έχει περισσότερα μαθήματα επιλογής. Συνολικά, πάντως, προβλέπεται δραστική μείωση των μαθημάτων σε όλο το Λύκειο, που προφανώς διευκολύνει και την αντίστοιχη μείωση προσωπικού.

Χρήστος Κάτσικαςνέο Λύκειοπρόγραμμα β΄ Λυκείου
Keywords
Τυχαία Θέματα