Το προφίλ των Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό

Tweet

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EUI) της Φλωρεντίας σε συνεργασία με το Trinity College του Δουβλίνου, το Ινστιτούτο Elcano Royal της Μαδρίτης και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, για το φαινόμενο της μετανάστευσης εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ιρλανδία, έρχονται να αποκαλύψουν νέες δυσάρεστες αλήθειες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», από τις συνολικά 7.077 συμμετοχές στην έρευνα, οι Έλληνες ήταν 919 άτομα,

σύμφωνα με τη δρ Ρουμπίνη Γρώπα, ερευνήτρια στο ΕUI και λέκτωρ στη Νομική Θράκης, και την ερευνήτρια στο EUI Αννα Τριανταφυλλίδου.

Η χρονιά που ξεκινάει το περίφημο brain drain είναι το 2011 με το φαινόμενο να φτάνει στο αποκορύφωμά του το 2012 και να συνεχίζεται.

Οι χώρες όπου εγκαθίστανται οι Έλληνες είναι η Μ. Βρετανία (25%), η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Όσοι αποφασίζουν να φύγουν αποτελούν πράγματι την «αφρόκρεμα» της εκάστοτε χώρας:

- το 85% έως 89% είναι πτυχιούχοι, στο δείγμα των Ελλήνων ειδικά οι πτυχιούχοι φτάνουν το 89%.

- το 24,5% των Ελλήνων είναι μηχανικοί, με σπουδές στα Oικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (22,3%), σε Πληροφορική και Επιστήμη των Υπολογιστών (19%), στα Μαθηματικά (12%) και στις Κοινωνικές Επιστήμες (12%)

- το 48% δεν έχει κλείσει ακόμα τα 30, ενώ το 49% είναι από 31 έως 45 ετών.

- το 73% αυτών αποκαθίσταται επαγγελματικά στο εξωτερικό. Μάλιστα, το 67% των Ελλήνων μεταναστών κατέχει διευθυντικές θέσεις.

- το 46% αυτών είναι η πρώτη φορά που ζουν στο εξωτερικό.

Πηγή: capital.gr

Tags: μετανάστευσημετανάστευση Ελλήνων Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα