Το πτυχίο μπορεί να περιμένει...

Εκπαίδευση στον ΤύποΑνακοινώσεις

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ 180.000 ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ Η ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣΑύξηση των «αιωνίων» φοιτητών ή αυτών που δεν τελειώνουν τις σπουδές τους σε εύλογο χρόνο καταγράφεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς οι σπουδαστές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών αλλά οφείλουν μαθήματα ανέρχονται σε 178.826.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ειδικότερα, οι φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο ή που εγκατέλειψαν τις

σχολές τους αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος κατά 1,4%.

Από τους 178.826 οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887), οι οποίοι μάλιστα αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 3,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.227 άτομα. Αντίθετα, οι φοιτήτριες που χρωστούσαν μαθήματα κατά την ολοκλήρωση των σπουδών που προβλέπονται από τον νόμο, αριθμούσαν το 2010-'11 79.939, ενώ σημειώθηκε μείωση κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαχωρισμός
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τους 178.826 που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο, δεν θεωρούνται όλοι «αιώνιοι», καθώς ορισμένοι μπορεί να χρωστούν λίγα μαθήματα στα οποία ενδεχομένως εξετάστηκαν λίγους μήνες αργότερα.

Αρκετοί από τους φοιτητές που χρωστούν μαθήματα, ωστόσο, έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και απλώς δεν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των πανεπιστημίων ή δεν έχει παρέλθει ο χρόνος για τη διαγραφή τους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός, πάντως, όντως χρωστάει αρκετά μαθήματα, ενώ φοιτητές οι οποίοι σπούδαζαν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη φοίτηση καθώς δεν μπορούσαν ν΄ αντεπεξέλθουν στα έξοδα (ενοίκιο, σίτιση κ.ά.).

Αν δούμε την εικόνα ανά πανεπιστήμιο, η μεγαλύτερη αύξηση «αιώνιων» φοιτητών σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (+52,2%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (+19,9%) και ακολουθεί το Δημοκρίτειο Θράκης (+14,7%).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε δύο ιδρύματα ο αριθμός των φοιτητών που χρωστούσε μαθήματα κατά τη λήξη των σπουδών τους μειώθηκε θεαματικά. Στο Πάντειο, από 9.793 «αιώνιους» φοιτητές που υπήρχαν το ακαδημαϊκό έτος 2009-10, μειώθηκαν σε 5.523 το επόμενο έτος (-43,6%). Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η πτώση έφτασε το 13,3%.

Κατά τα λοιπά, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 παρουσίασε αύξηση 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρουσίασε μείωση κατά 5,1%, ενώ από το σύνολο των 21 πανεπιστήμιων της χώρας το προσωπικό μειώθηκε σε 17 και αυξήθηκε σε 4.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Το όριο για τις σπουδές

Σύμφωνα με σχετικό νόμο του υπουργείου Παιδείας, η διάρκεια των σπουδών για τους φοιτητές -προκειμένου να μη διαγραφούν από τα μητρώα του ιδρύματος- πρέπει να είναι ίση με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα. Ετσι, σε έναν φοιτητή που σπουδάζει σε τμήμα 4ετούς φοίτησης, δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσει τις σπουδές του εντός έξι ετών.

Για τις περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι αποδεδειγμένα εργάζονται, δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν τις σπουδές τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές μπορούν να σπουδάζουν για διάστημα έως και διπλάσιο από τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών που ορίζεται από το εκάστοτε τμήμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ

Tags: πτυχίοΕΛΣΤΑΤΑΕΙΤΕΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα