Τοποθέτηση προκάτ αιθουσών για τα νήπια από το Δήμο Γλυφάδας και άλλα Προβλήματα των νηπιαγωγείων

Στην τριμερή επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στις 4-4-2018 ο σύλλογός μας τοποθετήθηκε υπέρ της άμεσης υλοποίησης εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος και της ΔΟΕ. Υπενθυμίζουμε ότι στην ίδια συνεδρίαση παρότι η Δ Διεύθυνση ΠΕ Αθήνας και ο Δήμος Γλυφάδας δια του Δημάρχου συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου 4521 του 2018 δε γνωμοδότησαν θετικά για την εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2018-2019

λόγω κτιριακών ελλείψεων. Στη συνεδρίαση αυτή συζητήσαμε την προοπτική ενοικίασης χώρων, το χαρακτηρισμό οικοπέδων και απαλλοτριώσεων και την ανέγερση κτιρίων ώστε να επιλυθεί αυτό.

Με έκπληξη λοιπόν ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Γλυφάδας σε απάντηση του 7021/5-7-2018 έγγραφο της Δ Διεύθυνσης απαντά με το 19554/ 5-7-2018 έγγραφό του προτείνοντας ως λύση την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, 45τμ η κάθε μία, εντός των αύλειων χώρων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του δήμου μας. Με ποια τεχνικά κριτήρια και μετρήσεις προτάθηκαν αυτά; Με βάση ποιες παιδαγωγικές αρχές θα μειωθεί σημαντικά ο ζωτικός αύλειος χώρος των σχολείων με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού μαθητών στους χώρους αυτούς; Και δεν πρόκειται για πρόταση τοποθέτησης 1-2 αιθουσών στο σύνολο του δήμου αλλά για 10 αίθουσες προκάτ!!! Προφανώς ο δήμος Γλυφάδας προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία και να επωφεληθεί από την προχειρότητα του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας ώστε να λύσει, πρόχειρα για μια ακόμα φορά, το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα των δημόσιων νηπιαγωγείων της Γλυφάδας. Είναι ξεκάθαρο ότι η λεκτική στήριξη του Δήμου Γλυφάδας για την αναγκαιότητα εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης δεν προχωρά σε ουσιαστική θεσμική βούληση για λύση με την «εύκολη» πρόταση στέγασης των προνηπίων-νηπίων σε προκάτ αίθουσες στη ήδη επιβαρυμένες σχολικές μονάδες.

Ο Σύλλογός μας ήδη από την περασμένη χρονιά έχει απευθυνθεί με το υπ. Αριθμ. 111/10-10-2017 έγγραφό του στο Δήμο Γλυφάδας επισημαίνοντας τα οξυμένα προβλήματα στέγασης, αύλειων χώρων και επισκευής που χρειάζονται άμεσα τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας. Στα προβλήματα εκείνα για την επίλυση των οποίων δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις προστίθενται και όλα όσα προέκυψαν επιπλέον τη φετινή σχολική χρονιά. Νηπιαγωγεία με σοβάδες έτοιμους να πέσουν (2ο Ν/Γ Γλυφάδας), νηπιαγωγεία με σπασμένα παιχνίδια στην αυλή, χώροι με πέτρες και ρίζες δέντρων να εξέχουν, εξωτερικά κάγκελα σκουριασμένα και φθαρμένα και πολλά ακόμα που ο ίδιος ο δήμος γνωρίζει πολύ καλύτερα μιας και οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί τακτικά στέλνουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των σχολείων που υπηρετούν. Δυο διαφορετικές εικόνες στον ίδιο Δήμο οι παιδικές χαρές ασφαλείς, περιποιημένες και πιστοποιημένες και οι αύλιοι χώροι των νηπιαγωγείων επικίνδυνοι και αφημένοι στην τύχη τους.

Για να επανέλθουμε στο ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης τονίζουμε ότι αν και για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα της φοίτησης των προνηπίων δεκάδες προνήπια που εγγράφηκαν στο δημόσιο νηπιαγωγείο το Μάιο του 2018 δε θα φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο που ανήκουν. Πάνω από 50 παιδιά θα μετακινηθούν σε νηπιαγωγεία ακόμα και 4 χλμ μακριά από το νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους γιατί ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ! Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, μια περιοχή που χρόνια τώρα έχει κτιριακό πρόβλημα και που η ανέγερση νηπιαγωγείων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Τι κινήσεις πρόκειται να κάνει ο δήμος για τα παιδιά αυτά; Θα φροντίσει για τη μεταφορά των παιδιών ώστε να στηρίξει τη φοίτηση τους; Θα γίνουν κινήσεις ώστε το ίδιο φαινόμενο να μην επαναληφθεί και το επόμενο σχολικό έτος;

για άλλη μια φορά ζητούμε :

1. Ανέγερση κτιρίων με σαφές χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό υλοποίησης
2. Άμεσο σχεδιασμό υλοποίησης για την απαλλοτρίωση οικοπέδων
3. Ενοικίαση κατάλληλων κτιρίων έως ότου δοθεί οριστική λύση στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων.
4. Έλεγχο καταλληλότητας –αποκατάσταση και επισκευή σε αύλειους και εσωτερικούς χώρους
5. Να διατεθούν άμεσα χρήματα από τον τελευταίο προϋπολογισμό, που όπως ενημερωθήκαμε προβλέπει για συντηρήσεις σχολείων περίπου 2.800.000 ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις στα νηπιαγωγεία, στις αυλές τους αλλά και στο εσωτερικό τους. Η περίοδος των όποιων εργασιών γίνονται ανεμπόδιστα στο διάστημα εώς 11/9. Το Σεπτέμβρη θα πρέπει η εκπαιδευτική κοινότητα να μπορεί να υποδεχτεί τους μαθητές σε ασφαλής και αξιοπρεπή νηπιαγωγεία.
6. Μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών που μετακινήθηκαν και καλούνται να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία μακριά από την κατοικία τους.
7. Να καλυφθούν οι ανάγκες των νηπιαγωγείων με το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (σχολικοί βοηθοί, καθαριότητα, τραπεζοκόμοι)
Ολοκληρώνοντας καλούμε το δήμο Γλυφάδας να θέσει σε προτεραιότητα τις κτιριακές και υλικοτεχνικές ανάγκες των σχολείων. Να απαγκιστρωθεί από έργα προβολής και να επικεντρωθεί στην επίλυση του προβλήματος στέγασης και στις επισκευές των σχολικών κτιρίων ώστε να αποδεικνύει έμπρακτα το σεβασμό στη δημόσια εκπαίδευση, τις οικογένειες των μαθητών μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Keywords
Τυχαία Θέματα