Βόμβα ΣΤΕ: Ακύρωσε την απόφαση για το πόθεν έσχες

Συγκεκριμένα, σε σημερινή, έκτακτη, συνεδρίασή του, το Συμβούλιο ακύρωσε (απόφαση 3212/2017) στο σύνολό της την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας ο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας την απόφαση

του ΣτΕ, σημείωναν με νόημα: «Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος».

Επίσης, σε μια πρώτη αντίδραση πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Χαρακτηριστικό είναι και το tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη:

Η απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την εφαρμογή του θεσμού του Πόθεν Έσχες, προκαλεί το κοινό αίσθημα. Όσοι επιθυμούν συντεχνιακές εξαιρέσεις για τον εαυτό τους, ας το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να ισχύσει η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα ισονομία.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) December 18, 2017

Αναλυτικά η απόφαση

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Η μη πρόβλεψη, προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις, για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών, η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ΄ όλο το έτος και ακολούθως παράθεση των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, ότι λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ΄ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ΄ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών, αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

πόθεν έσχες
Keywords
Τυχαία Θέματα