"Βροχή" τα μηνύματα και οι επιστολές στο υπουργείο για το Α4 της Βιολογίας Προσανατολισμού

Ζήτημα που απασχολεί ουκ ολίγους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει προκύψει με το θέμα Α4 στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού.

Το alfavita.gr έλαβε μία ακόμη επιστολή αποφοίτου που απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των

δύο σωστών απαντήσεων που προκύπτουν από το ερώτημα.

Νωρίτερα η ιστοσελίδα έλαβε δύο ακόμη μηνύματα για το ίδιος ακριβώς ζήτημα τα οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Προς: Υπουργείο Παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ Α4 ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ

Είμαι απόφοιτος και εξετάστηκα για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού προκειμένου να κατακτήσω μία θέση σε σχολή Ιατρικής. Τα φετινά θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα σε σχέση με τα περσινά, γεγονός το οποίο ευνοούσε έναν διαβασμένο και ώριμο μαθητή.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως οι μαθητές έπρεπε να έρθουν «αντιμέτωποι» με θέματα ασαφώς διατυπωμένα, χωρίς ξεκάθαρη απάντηση. Αναφέρομαι στο Α4 της Βιολογίας Προσανατολισμού, ένα θέμα με άστοχη διατύπωση που μπέρδευε τους πραγματικά διαβασμένους μαθητές.

Όπως πολλοί υποστηρίζουν οι σωστές απαντήσεις ήταν δύο, οι α και γ. Πώς μπορεί , λοιπόν, ένας μαθητής να επιλέξει μία από τις δύο σωστές επιλογές, αγνοώντας την άλλη; Και αν επέλεξε το δ προκειμένου να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη ορθότητα των α και γ, αυτό θα θεωρηθεί σφάλμα; Θα χάσει τόσο άδικα 330 μόρια, τα οποία θα κρίνουν την επιτυχία του; Τα δύσκολα θέματα είναι αποδεκτά από όλους. Τα θέματα όμως με νοηματικά «κενά», με τη λανθασμένη διατύπωση και την ατυχή επιλογή της φράσης «αυξημένη πιθανότητα» και τις πολλαπλές σωστές απαντήσεις δεν έχουν θέση σε μία τόσο σημαντική για όλους εξέταση. Το κρίνετε, λοιπόν, ορθό να δεχτείτε μία από τις δύο σωστές επιλογές, ή έστω και τις δύο (α και γ) και να αγνοήσετε την απάντηση δ, η οποία επιβεβαίωνε τόσο την α όσο και την γ και στην οποία οι μαθητές κατέφυγαν μη γνωρίζοντας ποια από τις δύο πρώτες να επιλέξουν;

Πιστεύω πως το ορθότερο και δικαιότερο για όλους θα ήταν να ακυρωθεί το ερώτημα Α4 ή έστω να θεωρηθούν οι απαντήσεις α, γ και δ ταυτόχρονα σωστές.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ως στόχο τη δικαιότερη κατανομή των μαθητών στα πανεπιστήμια και όχι τη σύγχυση, την αβεβαιότητα και την επιλογή μίας απάντησης «από τύχη» .

βιολογία ΠροσανατολισμούΠανελλήνιες Εξετάσειςπανελλαδικές εξετάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα