“Υπαρκτός ο κίνδυνος για τσουνάμι στις ελληνικές θάλασσες”
Ο κίνδυνος για ένα μελλοντικό τσουνάμι στις ελληνικές ακτές έπειτα από σεισμό είναι υπαρκτός και η χώρα μας χρειάζεται την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, δηλώνει ο πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Σαμαράς, μεταδιδακτορικός ερευνητής του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπολόνια.
Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι η Κρήτη, άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι ηπειρωτικές
Σε πρόσφατο άρθρο του, μαζί με άλλους Έλληνες και Ιταλούς ερευνητές, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας "Ocean Science" της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), γίνεται η εκτίμηση ότι ένας ισχυρός σεισμός περίπου επτά βαθμών στα ανοιχτά των ακτών θα προκαλούσε ένα μεγάλο τσουνάμι, που θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Κρήτης σε ύψος έως πέντε μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνολικά γύρω στα 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών της Κρήτης πιθανώς θα βρίσκονταν κάτω από το νερό.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση κατά πόσο πιθανό είναι ένα τσουνάμι στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια, και αν μιλάμε για έναν υπαρκτό ή θεωρητικό κίνδυνο μέσα στον τρέχοντα 21ό αιώνα, ο κ. Σαμαράς απάντησε:
«Ο κίνδυνος θα είναι πάντοτε υπαρκτός για όλες τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον γνωστών ζωνών γένεσης τσουνάμι.
Ωστόσο, αφενός για την εκτίμηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης σεισμών καταλληλότεροι να απαντήσουν είναι οι σεισμολόγοι και, αφετέρου, θα πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη κατανόηση του τι σημαίνει «πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι» και του πώς αυτή πρέπει να μεταφράζεται.
Για παράδειγμα, η αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιστημών (EGU) περί «ενός μεγάλου τσουνάμι στη Μεσόγειο ανά αιώνα» είναι ακριβής με βάση την προϊστορία της περιοχής.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πού και πότε θα εκδηλωθεί το επόμενο τσουνάμι ή να διαβεβαιώσουμε ότι αν έχει συμβεί ένα μεγάλο τσουνάμι μέσα στον τελευταίο αιώνα, αποκλείεται να συμβεί και δεύτερο. Αυτό που σαφώς και μπορούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε κατά το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Εκτός από την Κρήτη, θεωρείτε ότι άλλα ελληνικά νησιά ή ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας κινδυνεύουν από τσουνάμι στο μέλλον»;
«Tο Αιγαίο και οι πέριξ της Ελλάδας θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό ζωνών γένεσης τσουνάμι. Οι πιο ευάλωτες περιοχές θα είναι πάντα αυτές που βρίσκονται πλησίον τέτοιων ζωνών, καθώς και αυτές που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση αλλά χωρίς την παρεμβολή μεγάλων ή πολλών φυσικών «εμποδίων» (νησιών, ηπειρωτικών περιοχών).
Βάσει των ανωτέρω, ως τέτοιες μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη: τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι ηπειρωτικές ακτές και τα νησιά του Ιονίου, καθώς και οι ακτές του Κορινθιακού Κόλπου. Ούτε όλες οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας είναι δυνατόν να πληγούν από ένα και μόνο τσουνάμι, αλλά και ούτε για όσες πληγούν, αυτό θα γίνει με την ίδια ένταση».
Όσο για το αν είναι ικανοποιητικό το υπάρχον σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπολόνια είπε: «Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ομάδα «ICG/NEAMTWS», η οποία δημιουργήθηκε από την UNESCO μετά από το καταστροφικό τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004.
Η ανάπτυξη και διαχείριση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στη χώρα μας έχει ανατεθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εξ όσων γνωρίζω για την παρούσα φάση, το σύστημα περιορίζεται στον εντοπισμό σεισμών που ενδέχεται να προκαλέσουν τσουνάμι και στην ενημέρωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Δεδομένου ότι το έργο και η σχετική έρευνα βρίσκονται σε εξέλιξη, σίγουρα υπάρχουν αρμοδιότεροι από εμένα για να σχεδιάσουν τη βελτίωσή του. Θα είχε ενδιαφέρον, ωστόσο, σε ένα τέτοιο σύστημα να λαμβάνονται υπόψη και ακριβείς εκτιμήσεις για τις εκτάσεις των περιοχών που μπορεί να πλημμυρίσουν, αντίστοιχες αυτών που παρουσιάσαμε στη δουλειά μας».
«Τσουνάμι μπορούν να προκληθούν από υποβρύχιους σεισμούς, υποβρύχιες κατολισθήσεις και εκρήξεις ηφαιστείων. Όσον αφορά τις τελευταίες, είναι σχετικά ασφαλές να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τσουνάμι τέτοιας προέλευσης με βάση την καταγεγραμμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στους ιστορικούς χρόνους».
Ο Αχιλλέας Σαμαράς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982 και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από όπου πήρε με διάκριση και το διδακτορικό του το 2010. Διετέλεσε επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2011-12), ενώ έκτοτε διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε Ελλάδα και Ιταλία και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στην παράκτια μηχανική, τη δυναμική των τσουνάμι και των πετρελαιοκηλίδων, τα υδραυλικά και λιμενικά έργα, καθώς και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον παράκτιο χώρο.
Πηγή: enikos.gr
Tags: τσουνάμι TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- “Υπαρκτός ο κίνδυνος για τσουνάμι στις ελληνικές θάλασσες”
- Πώς να αντιμετωπίσετε τα νεύρα του έφηβου παιδιού σας
- Έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το δήθεν tweet Τσακνή
- Ζητείται Χημικός με φροντιστηριακή εμπειρία και σημειώσεις για όλες τις τάξεις του Λυκείου
- Ημερίδα με θέμα: «Πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Πολιτικής Θεωρίας»
- Προετοιμάζουν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ! ή και ΝΔ;
- Καλαμάτα: Νεκρός σε τροχαίο 23χρονος ανθυπολοχαγός
- «Παγώνουν» κατασχέσεις και εισπρακτικά μέτρα
- Τρισδιάστατα τατουάζ που μοιάζουν αληθινά (ΕΙΚΟΝΕΣ)
- Κλείνει το Μιχαλοπούλειο μετά την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Είναι τα Κύθηρα το τέλειο ελληνικό νησί;
- Τα "μυστικά" της Κοιλάδας Αργολίδας
- Μαλαισία: Ανατράπηκε πλεούμενο με 100 επιβαίνοντες
- Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Ενότητα είναι "η μέρα με τη νύχτα"
- Μεϊμαράκης: Η ΝΔ στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Η Δράση στηρίζει το Ποτάμι στις εκλογές
- Μεϊμαράκης: Η ΝΔ στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση
- Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης
- Αυτό είναι το «φτωχικό» της Τέιλορ Σουίφτ (Photos)
- Αλεξιάδης: Συνολικός φόρος περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ