CIA: Υπερβολικές οι σκηνές βασανιστηρίων στην ταινία Zero Dark Thirty, είναι "υπερβολικές"



Ο εκτελών χρέη διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑΜάικλ Μορέλ σημείωσε ότι η ταινία Zero Dark Thirty για την καταδίωξη του Οσάμα μπιν Λάντεν υπερβάλλει σε ό,τι αφορά το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ανακρίσεις με τη χρήση σκληρών τεχνικών και τα στοιχεία που αυτές απέφεραν, σύμφωνα με ένα μήνυμά του που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι τεχνικές αυτές -ορισμένες εκ των οποίων χαρακτηρίζονται
βασανιστήρια από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο εικονικός πνιγμός-- δεν αποτελούν την μόνη πηγή για τη συγκέντρωση πληροφοριών, σημείωσε ο Μορέλ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ένας από τους κύριους υποψήφιους για την ηγεσία τηςCIA μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Πετρέους. Σε ένα μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών χθες Παρασκευή ο Μορέλ αναφέρθηκε στις αναλήθειες που περιέχει σύμφωνα με τον ίδιο η ταινία Zero Dark Thirty, το νέο φιλμ της Κάθριν Μπίγκελοου που σύμφωνα με κριτικούς ήδη διεκδικεί αρκετά βραβεία Όσκαρ.
«Η ταινία δημιουργεί αληθινά την εντύπωση ότι οι ειδικές τεχνικές ανάκρισης που αποτελούσαν μέρος του παλαιού προγράμματος κράτησης και ανάκρισης υπήρξαν κρίσιμες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν. Αυτή η εντύπωση είναι ψευδής», τόνισε ο Μορέλ. Οι τεχνικές αυτές είχαν απαγορευτεί το 2009 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στο μήνυμά του ο Μορέλ τονίζει ότι «πολλαπλές πηγές» επέτρεψαν τον εντοπισμό του επικεφαλής της αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε την 1η Μαΐου 2011 στο κρησφύγετο του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Ο εκτελών χρέη διευθυντή της CIA αναγνωρίζει πως «ορισμένες» από τις πληροφορίες «προήλθαν από κρατούμενους που υποβλήθηκαν σε αυτές τις σκληρές τεχνικές αλλά υπήρξαν επίσης και άλλες πηγές». Ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν είχε γράψει σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Wall Street Journal την 2α Ιουνίου 2011 ότι ένα «στοιχείο-κλειδί» των πληροφοριών που οδήγησαν στην εύρεση του Μπιν Λάντεν «ήταν μια πληροφορία που είχαν δώσει τρεις κρατούμενοι της CIA, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μια σκληρή τεχνική ανάκρισης». Ο Χοσέ Ροντρίγκες, ο οποίος επέβλεπε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της υπηρεσίας, είχε επίσης αφήσει να γίνει σαφές την 30ή Απριλίου 2012 στην εφημερίδαWashington Post ότι ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν «είχε προέλθει από πληροφορίες που αποσπάστηκαν από σκληρούς τρομοκράτες που δέχθηκαν να μας πουν εν μέρει (αλλά όχι εξ ολοκλήρου) όσα γνώριζαν αφού υποβλήθηκαν σε ανακρίσεις με μεθόδους σκληρές αλλά νόμιμες». Ο Μορέλ υποστηρίζει πάντως στο μήνυμά του ότι η ταινία «παίρνει αξιοσημείωτες ελευθερίες στην απεικόνιση των πρακτόρων της CIA και τις πράξεις τους» και ότι ουδείς θα μπορούσε να την θεωρήσει ένα «ντοκιμαντέρ». Η CIA συνεργάστηκε με τους δημιουργούς της αλλά δεν θα μπορούσε να «ελέγξει το τελικό προϊόν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ταινία Zero Dark Thirty αποτελεί «μια δραματοποίηση κι όχι μια ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων». Το μήνυμα του Μορέλ ακολουθεί την τοποθέτηση τριών σημαντικών μελών της Γερουσίας --περιλαμβανομένου του πρώην υποψηφίου προέδρου Τζον Μακέιν-- που επέκριναν το φιλμ σε μια επιστολή τους αυτή την εβδομάδα προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Sony Pictures Μάικλ Λίντον. «Πιστεύουμε ότι έχετε την υποχρέωση να δηλώσετε ότι ο ρόλος των βασανιστηρίων στον εντοπισμό (του Μπιν Λάντεν) δεν βασίζεται στα γεγονότα» αλλά τονίζεται «περισσότερο» από το σενάριο, ανέφεραν.
Keywords
Τυχαία Θέματα