Le Monde: Θετική η αντιμετώπιση του Αντ. Σαμαρά από την Α. Μέρκελ

16:21 24/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, αναφέρεται στο blog του, ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Λε Μοντ» (Le Monde) Φρεντερίκ Λε Μετρ. «Μετά τον Μανουέλ Βαλς, η Άγγελα Μέρκελ υποδέχεται τον Αντώνη Σαμαρά» φέρει ως τίτλο το άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, την προηγουμένη της επίσκεψης του Αντώνη
Σαμαρά.

Συγκριτικά, μάλιστα, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε περισσότερο πεπεισμένη για τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά για τις δυνατότητες της Γαλλίας να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις της.

Έχοντας την εμπειρία προηγούμενων συνεντεύξεων Τύπου, τις δύσκολες στιγμές που περνούσε η Ελλάδα κατά τις οποίες δημιουργείτο το αδιαχώρητο στην αίθουσα Τύπου, ο Γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι αυτήν τη φορά υπήρχε μια σαφής ένδειξη για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την άποψη των Γερμανών συναδέλφων: «Εάν θέλαμε ένα σημάδι για το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τουλάχιστον στα μάτια των Γερμανών» γράφει, «μας το παρέχει ο αριθμός των θέσεων που έμειναν κενές κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μισές από τις περίπου 100 θέσεις των δημοσιογράφων έμειναν άδειες, καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο».

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια «στα θετικά οικονομικά μηνύματα της Ελλάδας» που μετέφερε ο πρωθυπουργός: Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα από το 2013, ήτοι έναν χρόνο πριν από τις προβλέψεις, την επιστροφή στις αγορές από τον Απρίλιο, ήτοι δύο χρόνια νωρίτερα και το ότι θα μπορούσε να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία (με την τρόικα)» είπε, «θα μπορούσε να λήξει νωρίτερα από τα προβλεπόμενα. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι μια επιτυχία και όχι ένας χωρισμός. Πιστεύω ότι θα είμαστε σίγουρα σε θέση να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας ήδη από το ερχόμενο έτος (..) ενώ παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο».

Εάν η Ελλάδα τελειώσει με το πρόγραμμα βοήθειας (μνημόνιο) αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει ξεπληρώσει το σύνολο των χρεών της, παρατηρεί ο Λε Μετρ. Σ' αυτήν όμως την περίπτωση και όπως το υπέδειξε ο πρωθυπουργός, «θα μπορούσε να της παραχωρηθεί μια παράταση της ωρίμανσης των δανείων και μια μείωση των επιτοκίων». Το θέμα παραμένει ανοικτό, σημειώνει.

Συγκριτικά με τη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Γάλλο πρωθυπουργό τη Δεύτερα, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι «παρότι την παραμονή, η Άγγελα Μέρκελ δεν θέλησε να δηλώσει με σαφήνεια εάν εμπιστεύεται ή όχι τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς να φέρουν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, εντούτοις έδωσε τη θετική της συγκατάθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό. Παραμένοντας προσεκτική, τόνισε "τα θετικά σημάδια" που έχει καταγράψει η χώρα, χάρις κυρίως σε μια καλή τουριστική περίοδο.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα "ζούσε δύσκολους καιρούς" επέμεινε όμως "για τα πρώτα ορατά σημάδια"».

Εκείνο που είναι «εντυπωσιακό», προσθέτει ο δημοσιογράφος, είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε σχεδόν τις ίδιες εκφράσεις με τον Μανουέλ Βαλς την προηγουμένη, λέγοντας ότι «η χώρα του έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και ότι αυτές (οι μεταρρυθμίσεις) δεν επιβλήθηκαν από το εξωτερικό.

Το δημοσίευμα κλείνει με την υπενθύμιση της Άγγελα Μέρκελ ότι, στα μέσα Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς 2015, θεωρώντας ότι (για τη Γαλλία) η ημερομηνία αυτή «δεν είναι χωρίς σημασία» αφού θα είναι ακόμα η Επιτροπή Μπαρόζο, ενώ η Επιτροπή Γιούνκερ, με τον Μοσκοβισί ως επίτροπο Οικονομικών, θα ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα