N. Αναστασιαδης: Δεν θα γίνει διάλογος χάριν του διαλόγου

Την προσδοκία πως δεν θα επιδιωχθεί με κανένα τρόπο επανάληψη ενός διαλόγου, χάριν του διαλόγου και χάριν μιας πρόσκαιρης δήθεν επιτυχίας ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όταν αμφισβητούνται βασικές αρχές που διέπουν τη μορφή της λύσης, είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι ένας διάλογος, κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να αποδώσει,» είπε ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για το μήνυμα των πρόσφατων επαφών του στις Βρυξέλλες,
πρόσθεσε πως όλοι κατανοούν ότι αυτό που απαιτείται είναι μια νέα πραγματική δυναμική σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να εισέλθει σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε πως «θέλουμε πρώτοι την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την απελευθέρωση και την επανένωση».

Εξ άλλου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «ουδέν σχόλιον» όταν ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες που φέρουν τον απεσταλμένο του Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ να διαφωνεί με το διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου για το κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέροντας πως δεν χρειάζεται να διοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση απεσταλμένος στο κυπριακό.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι αν ο κ. Ντάουνερ πράγματι παρεμβαίνει για να αποτραπεί ο διορισμός Ευρωπαίου απεσταλμένου στο κυπριακό τότε πρόκειται για κλιμάκωση της συμπεριφοράς του.

«Ούτως ή άλλως ο κ. Ντάουνερ έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία αντικειμενικότητας και αμεροληψίας εδώ και καιρό και θα πρέπει να τεθεί επίσημα θέμα Ντάουνερ, δεδομένου ότι η παρουσία του όχι μόνο δεν βοηθά αλλά ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία», είπε ο κ. Ομήρου.

Το θέμα Ντάουνερ σχολίασαν και εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε τον κ. Ντάουνερ να λειτουργεί ως ανεξάρτητος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αν προχώρησε σε τέτοια ενέργεια προφανώς κάνει εκ προοιμίου έκπτωτη την παρουσία του.

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης δήλωσε ότι το κόμμα του πρέπει πρώτα να δει τι ακριβώς έχει πράξει ο κ. Ντάουνερ για να σχολιάσει, γιατί δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλια στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Ανέφερε ακόμα ότι ο πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για τις επαφές του στις Βρυξέλλες οπόταν και αυτή η ενημέρωση θα είναι χρήσιμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στο κυπριακό.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου δήλωσε ότι ανέκαθεν ο κ. Ντάουνερ ήταν εκτός προδιαγραφών. «Είναι η ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένη να αποφασίσει πως θα χειριστεί τον κ.Ντάουνερ,» ανέφερε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωκό Μιχάλης Γιωργάλλας τόνισε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τη συμπεριφορά του τείνει να καταντήσει ο ίδιος πρόβλημα για το κυπριακό. Κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει ως απαίτηση στα Ηνωμένα Έθνη την απομάκρυνση του.

Θέμα Ντάουνερ ήγειραν και οι Οικολόγοι. Εκ μέρους του Κινήματος ο Αντρέας Μασούρας τόνισε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι προκλητικές και κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να καταγγείλει τον κ. Ντάουνερ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσοστόμος, ερωτηθείς για τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί καταλλήλως προτού αρχίσει ο διάλογος.

Τόνισε επίσης πως αν οι συνομιλίες ξεκινήσουν χωρίς τη σωστή βάση τότε θα αποτύχουν, όπως απότυχαν τόσες δεκαετίες.

Ο Μακαριότατος είπε πως συμφωνεί πλήρως με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί με κανένα τρόπο η επανάληψη ενός διαλόγου, απλώς για χάρη των συνομιλιών και για χάρη μιας πρόσκαιρης τάχα επιτυχίας ότι επαναρχίζει ο διάλογος.

Πρόσθεσε ότι περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει αύριο από Πρόεδρο Αναστασιάδη στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε, εξ άλλου, πως η ενότητα δυστυχώς, αλλά πρέπει να συμβάλουν όλοι για να επιτευχθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα