Nanotexnology 2013: Παρουσιάζεται η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών

17:19 8/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Φθηνά υλικά, από τα οποία θα παράγονται οργανικά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, το ηλεκτρονικό χαρτί και οι εύκαμπτες οθόνες να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές στο καταναλωτικό κοινό, αναζητούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αυτό τονίστηκε στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE13) (8-11 Ιουλίου), που εντάσσεται στο πλαίσιο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας
LTFN του ΑΠΘ.

Τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, όπως τονίστηκε στη διάρκεια του συμποσίου, αποτελούν έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τα 65 δισ. ευρώ το 2022.

Όπως επισημάνθηκε, η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών, που πρόκειται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους -μεταξύ άλλων- επικοινωνίας, ενημέρωσης, παραγωγής ενέργειας και φωτισμού.
Μερικά παραδείγματα των εφαρμογών που βασίζονται στα νέα οργανικά ημιαγώγιμα και αγώγιμα υλικά και τις διαδικασίες ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας είναι: οι χαμηλού κόστους εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα και ενδυμασία με ενσωματωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι Βιο-διαγνωστικές συσκευές και τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης και η συσκευασία τροφίμων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο καθηγητής Χημείας οργανικής σύνθεσης και Χημείας των Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ John Antony ο οποίος μίλησε για τα στρώματα των οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων των οργανικών τρανζίστορ και φωτοβολταϊκών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου ISFOE περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων εργαστηρίων όπως: Εργαστήριο Βιοηλεκτρονικής, Γραφένιου και ανάλογων υλικών, Εφαρμογές φωτισμού OLED (εύκαμπτες οθόνες), Τεχνολογίες Laser, Έξυπνα υφάσματα (smart textiles), Θεωρητική προσέγγιση και μοντελοποίηση, Βιοαισθητήρες και Εμπορευματοποίηση Οργανικών Ηλεκτρονικών-Επιχειρηματικότητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα