RSF: Ποιοι περιλαμβάνονται στα "αρπακτικά της ελευθερίας του Τύπου"

21:30 2/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο κατάλογος των "αρπακτικών της ελευθεροτυπίας", που συντάσσει κάθε χρόνο η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), περιλαμβάνει φέτος 39 ονόματα: πρόκειται για αρχηγούς κρατών, πολιτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες, αντάρτες ή εγκληματικές οργανώσεις που λογοκρίνουν, φυλακίζουν, απαγάγουν, βασανίζουν και ορισμένες φορές δολοφονούν δημοσιογράφους.

"Αυτά τα αρπακτικά της ελευθερίας της πληροφόρησης ευθύνονται για τους χειρότερους εκβιασμούς σε βάρος των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων τους. Οι πράξεις του γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές: το 2012 ήταν μια χρονιά βίαιη για τους
ανθρώπους του Τύπου, καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (90) έσπασε κάθε ρεκόρ", υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της RSF.

Ο κατάλογος αυτός για τους διώκτες της ελευθερίας του Τύπου δημοσιεύεται κάθε χρόνο, με την ευκαιρία του (αυριανού) εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας. Είναι "μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλους τους δημοσιογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που πληρώνουν με τη ζωή τους, με τη σωματική τους ακεραιότητα ή με την ελευθερία τους τη δέσμευσή τους στην ελευθεροτυπία και να καταγγείλουμε την ατιμωρησία των αρπακτικών", υπενθύμισε ο Ντελουάρ.

Στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται πέντε νέα ονόματα: ο νέος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η οργάνωση Μέτωπο Αλ Νόσρα στη Συρία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, οι ένοπλες οργανώσεις του Μπαλουτσιστάν στο Πακιστάν και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές των Μαλδίβων. Έχουν αφαιρεθεί όμως τέσσερα "αρπακτικά", ο πρώην υπουργός Πληροφοριών της Σομαλίας Αμπντουλκαντίρ Χουσέιν Μοχάμεντ, ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι RSF σημειώνουν ότι ένα "αρπακτικό" μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο, επισημαίνοντας ότι "ο Σι Τζινπίνγκ παίρνει τη θέση του τέως προέδρου Χου Τζιντάο αφού η αλλαγή προσώπου δεν αλλάζει το σύστημα".

Το γεγονός ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα περιλαμβάνεται στη λίστα "συμβολίζει την εξέλιξη της συριακής κρίσης" καθώς "οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης (...) γίνονται ολοένα και πιο αδιάλλακτες και φιλύποπτες απέναντι στα μέσα ενημέρωσης". Από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 23 επαγγελματίες δημοσιογράφοι και 53 "πολίτες-δημοσιογράφοι" έχουν σκοτωθεί στη Συρία ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων 7.
Keywords
Τυχαία Θέματα