To Ιράν έστειλε μια κάψουλα με ένα πίθηκο στο διάστημα

15:03 28/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία στο διάστημα μια κάψουλα στην οποία βρισκόταν ένα πίθηκος, όπως μετέδωσαν σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars και η κρατική αραβόφωνη ιρανική τηλεόραση αλ Άλαμ, που επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ, η κάψουλα, που ονομάστηκε Πισγάμ('Πρωτοπόρος') και είχε βάρος 285 κιλών, εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Καβοσγάρ-5 έφτασε σε ύψος 120 χλμ., κάνοντας μια πτήση χωρίς να τεθεί σε
τροχιά, κι επέστρεψε στο έδαφος χωρίς να υποστεί ζημιές.
«Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία μια κάψουλα που ονομάστηκε Πισγάμ και περιείχε έναν πίθηκο, σε υψόμετρο 120 χλμ., κι ανέκτησε το φορτίο χωρίς ζημιές», ανέφερε το αλ Άλαμ επικαλούμενο τον οργανισμό αεροδιαστημικής βιομηχανίας του υπουργείο Άμυνας του Ιράν, που δεν διευκρίνισε την κατάσταση του θηλαστικού ή το πού προσγειώθηκε η κάψουλα. Σύμφωνα με το δίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο πίθηκος επέστρεψε «ζωντανός».
Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει στα μέσα του Ιανουαρίου το σχέδιό της να στείλει έναν πίθηκο στο διάστημα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενόψει των εορτασμών για την 34η επέτειο από τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η εκτόξευση παρουσιάζεται από τις ιρανικές αρχές ως ένα πρώτο βήμα πριν την αποστολή ενός «ανθρώπου στο διάστημα, σε 5 ως 8 χρόνια».
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις πως η χώρα του φιλοδοξεί να στείλει έναν άνθρωπο στο διάστημα ως το 2020, για λόγους επιστημονικής «παρατήρησης». Τον Οκτώβριο του 2011 ο υπουργός Επιστημών είχε διαβεβαιώσει ότι οι επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα αποτελούν «μια στρατηγική προτεραιότητα» για την Ισλαμική Δημοκρατία.
Το Ιράν έχει ήδη στείλει τρεις δορυφόρους στο διάστημα χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το 2009, καθώς και μια 'κάψουλα' που περιείχε έναν ποντικό, χελώνες και έντομα, τον Φεβρουάριο του 2010. Πάντως είχε ακυρώσει, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, μια προηγούμενη προσπάθεια να στείλει ένα πρωτεύον θηλαστικό στο διάστημα, τον Μάιο του 2010.
Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν εξαιτίας της βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το Ιράν για να στέλνει δορυφόρους και σκάφη στο διάστημα, αφού τέτοιοι πύραυλοι θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Η Τεχεράνη διαψεύδει κάθε τέτοιο σενάριο, λέγοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό.
Το 2012, το Ιράν είχε εκτοξεύσει έναν δορυφόρο κατόπτευσης, που η Τεχεράνη τόνισε ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Ιρανούς ειδικούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα