World Economic Forum: Βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα πέτυχε η Ελλάδα

16:21 4/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Πέντε θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (Global Competitiveness Report 2013-14) και καταλαμβάνει την 91η θέση μεταξύ 148 χωρών από την 91η θέση μεταξύ 146 χωρών πέρυσι.

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 3,93 με βάση την κλίμακα από το 1 έως το 7 και προέκυψε από τις επιδόσεις στους εξής 12 επιμέρους δείκτες: Θεσμοί, υποδομές,
μακροοικονομικό περιβάλλον, υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση, αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τεχνολογική ετοιμότητα, μέγεθος της αγοράς, επιχειρηματική εξειδίκευση και καινοτομία.

Η Ελλάδα κινείται υψηλότερα στη διεθνή κατάταξη στους ακόλουθους δείκτες: υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35η θέση), υποδομές (38η θέση), τεχνολογική ετοιμότητα (39η θέση) ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση (41η θέση) και μέγεθος αγοράς (47η θέση). Κάτω από τη μέση της κατάταξης ήταν στους δείκτες επιχειρηματικής εξειδίκευσης (83η θέση) και καινοτομίας (87η θέση), θεσμοί (103η) και αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων (108η). Χαμηλή ήταν η κατάταξή της όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον (147η θέση), την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών (138η) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (127η).

Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν αναφέρθηκαν οι εξής: η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (22% των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις), η γραφειοκρατία του δημοσίου (21,2%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,5%), η έλλειψη σταθερότητας στις πολιτικές (12%), οι φορολογικοί συντελεστές (9,8%), η διαφθορά (6,9%) και οι περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (5,2%).

Πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο, με βάση τον δείκτη του WEF, είναι για μία ακόμη χρονιά η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία που διατηρήθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα. Η Γερμανία ανέβηκε στην τέταρτη θέση από την έκτη που ήταν πέρυσι, ενώ οι ΗΠΑ ανέβηκαν επίσης δύο θέσεις και βρέθηκαν στην πέμπτη. Τη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών χωρών συμπληρώνουν η Σουηδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Η Ισπανία ανέβηκε μία θέση και βρέθηκε στην 35η, ενώ η Ιταλία υποχώρησε επτά βαθμίδες στην 49η θέση. Από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, μόνο η Ρωσία βελτιώθηκε κατά τρεις βαθμίδες και έφθασε στην 64η θέση, ενώ η Κίνα παρέμεινε στην 29η θέση και η Βραζιλία και η Ινδία υποχώρησαν στην 56η και 60η θέση, αντίστοιχα.
Keywords
Τυχαία Θέματα