Αγκάθι στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, οι παρακολουθήσεις μέσω διαδικτύου

17:30 26/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ΕΕ, καθώς και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπέργκερ, αξίωσαν σήμερα εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση εν μέσω της «ανησυχίας» που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για παρακολουθήσεις των διαδικτυακών επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες του Λονδίνου.
«Έστειλα μία επιστολή στον Βρετανό ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ για να του εκφράσω τις ανησυχίες μου και να του ζητήσω εξηγήσεις. Απαίτησα μία πολύ άμεση απάντηση έως τα τέλη της εβδομάδας», ανακοίνωσε η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν
Ρέντινγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Την περασμένη Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ‘Τεμπόρα’ του Λονδίνου, με βάση τα στοιχεία που είχε διαρρεύσει ο σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, για την υποκλοπή μεγάλου όγκου τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδιαλέξεων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, στοιχεία που κατόπιν μοιράζονταν με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Η Ρέντινγκ εστίασε την απαίτησή της για εξηγήσεις σε τέσσερα σημεία: «ποια είναι η έκταση του προγράμματος; Περιορίζεται μόνον σε ατομικές περιπτώσεις; Τα στοιχεία αυτά παρέμειναν εντός της Βρετανίας; Ποιες είναι οι πιθανότητες αποζημίωσης για τους Βρετανούς κι Ευρωπαίους πολίτες;»

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης σε επιστολή της προς τον Βρετανό ομόλογό της Κρίστοφερ Γκρέιλινγκ και την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι, διαμηνύει πως το πρόγραμμα Τεμπόρα «με κατανοητό τρόπο, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία».

«Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν θα θέλατε να μας εξηγήσετε τα νομικά ερείσματα στα οποία εδράζονται τα μέτρα αυτά, εάν ευσταθούν οι υποψίες που προκάλεσαν την λήψη αυτών των μέτρων, ή εάν αυτά τα δεδομένα υπεκλάπησαν χωρίς απόδειξη της παραμικρής παρανομίας, εάν οι δικαστές μπορούν να επιτρέψουν αυτά τα μέτρα, πως αυτά λειτουργούν συγκεκριμένα, ποια από τα δεδομένα διατηρούνται κι εάν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μέτρων αυτών Γερμανοί πολίτες», είναι τα ερωτήματα που διατυπώνονται σε αυτήν την επιστολή της Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπέργκερ.

Η ίδια προτείνει η βρετανική απάντηση να δοθεί «σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε υπουργικό επίπεδο, φερ’ ειπείν κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στα μέσα Ιουλίου». Στη σύνοδό του αυτή, το Συμβούλιο θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων.

Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια υπουργός είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες για το Τεμπόρα είναι ανάλογες «ενός εφιάλτη του Χόλιγουντ» και πως εάν αποδειχθεί πως ευσταθούν αυτό θα ισοδυναμούσε με «καταστροφή».
Keywords
Τυχαία Θέματα