Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: Ωριμάζει η ανάγκη μιας μεγάλης πολ. αλλαγής

22:08 10/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση, Πέμπτη 11 Ιουλίου, 11.00

Ευρεία συζήτηση πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο συνέδριο του κόμματος που συνεχίζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τις εργασίες του με τοποθετήσεις συνέδρων.

Βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων είναι η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας
και της διαγραφής του χρέους. Επίσης σημαντικός αριθμός συνέδρων επισημαίνει την ανάγκη εντονότερης προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του συνεδρίου καθώς προβλέπουν πιθανή προσφυγή στις κάλπες, αλλά και κοινωνικές πιέσεις λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

Αύριο, παράλληλα με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, θα αρχίσει η συζήτηση πάνω στο σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. Το τελικό σχέδιο Απόφασης θα κατατεθεί στο συνέδριο το πρωί του Σαββάτου. Ήδη επιτροπές συζητούν σημείο προς σημείο τις τελικές διατυπώσεις.

Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την Διακήρυξη, την Πολιτική Απόφαση, το Καταστατικό και τον κανονισμό εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.

Το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μοναδικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αριθμεί περίπου 200 μέλη. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ για να εκλέξει τον νέο γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Βίτσας αναμένεται να προταθεί για τη θέση του Γραμματέα. Είναι προς το παρόν άγνωστο αν υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.
Ενημέρωση 10/7 22.00


Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ωριμάζει πια η ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής» ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλά προσκλητήρια, προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, προς όλες τις γενιές αριστερών πολιτών, προς τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ακόμη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε μια κυβέρνηση της αριστεράς να θέσει τέλος στα Μνημόνια και να ανασυγκροτήσει τη χώρα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η στιγμή, είναι η κατάλληλη για να γίνει αυτό το βήμα με αποφασιστικότητα.

Με μια ομιλία που είχε όλα τα χαρακτηριστικά εκλογικής διακήρυξης, ο κ. Τσίπρας έθεσε υπόψη των περίπου 3.500 συνέδρων τα νέα διλήμματα που όπως είπε είναι και μεγάλα και καθοριστικά.

«Μνημόνια ή δημοκρατία, μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη, μνημόνια ή εθνική κυριαρχία» είναι τα διλήμματα είπε ο κ. Τσίπρας, τα οποία όμως, σημείωσε «όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούν όλοι το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που έχει το κόμμα τους και σημείωσε ότι είναι ανάγκη «να προχωρήσουμε με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας σε μια Μεγάλη Πολιτική Δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να γίνει ένα συνέδριο που θα γεννήσει τον νέο ενιαίο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει, ξέρει και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της μεγάλης ανατροπής αλλά και την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες «οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα».

Τα κόμματα του χθες, πρόσθεσε, ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν, αυτά πουείναι υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, «που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας».

Όλα αυτά, «γιατί βλέπουν τις μέρες της εξουσίας τους να είναι μετρημένες» είπε ο κ. Τσίπρας προβλέποντας πρόωρες εκλογές , αλλά και γιατί «φοβούνται εμάς γιατί εμείς έχουμε το πιο σημαντικό όπλο που δε μπορούν να νικήσουν: Έχουμε χέρια καθαρά, μυαλό ανοιχτό και ψυχή βαθιά».

Προσκλητήριο
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στο δημοκρατικό προσκλητήριο της μαχόμενης Αριστεράς είμαστε σήμερα παρόντες και παρούσες, όλες και όλοι. Και έχουν όλοι και όλες την ισότιμη θέση που τους αναλογεί».

Η ελληνική κοινωνία, είπε ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται σήμερα μπροστά στην πρόκληση μιας καίριας, μιας απόλυτης επιλογής. Σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της ακύρωσης των Μνημονίων ή θα επιλέξει το δρόμο της συνέχισής τους. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της δημοκρατικής αναγέννησης ή το δρόμο της δημοκρατικής συρρίκνωσης. Ή το δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ή το δρόμο της διαπλοκής και της τραπεζοκρατίας. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της περηφάνιας ή το δρόμο της εθελοδουλίας.

Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ παρουσίασε στη συνέχεια τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ, τη δημόσια διοίκηση, την ανεργία και την φτώχεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Το ενιαίο κόμμα
Αναφερόμενος στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για ταλαϊκά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, τόνισε, είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για να οργανώσουμε καλύτερα την αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της εργασίας.

Σε έμμεση αναφορά του στην ανάγκη αυτοδιάλυσης των συνιστωσών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι μέλος και σε άλλο κόμμα. Για το θέμα αυτό είπε χαρακτηριστικά ότι κανένας ΣΥΡΙΖΑ των μελών δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν αποφασίσουμε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μέλη με όλα τα δικαιώματα αλλά και όλες τις υποχρεώσεις, που αυτό συνεπάγεται και όχι διχασμένες προσωπικότητες.

Κριτική στα κόμματα
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση, ιδιαίτερα κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την άκρα δεξιά»,ενώ υποστήριξε ότι «η προσπάθεια να συγκροτηθεί πόλος συμπλήρωμα στη ΝΔ στο όνομα μάλιστα προοδευτικών καταβολών, φαίνεται πλέον ότι αποτυγχάνει οριστικά». Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ είπε ότι η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει «εφαρμογή του Μνημονίου» με κοινωνική ευαισθησία και «κόκκινες γραμμές», ο «αριστερός κυβερνητισμός» δηλαδή που εξέφρασε κυρίως η ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκε όλον τον τελευταίο χρόνο πόσο ανεδαφικός και έωλος είναι.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας». Είπε επίσης ότι η ιδεοληψία των φανατικών της σημερινής ΝΔ έχει σβήσει τα ίχνη της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής παράδοσης του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» και του αστικού κοινοβουλευτισμού, μεταβάλλοντάς την σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού, που θα στηρίζεται από τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.

Πολιτική συμμαχιών-προσκλητήριο
Απέναντι σε αυτό το διαφαινόμενο «μαύρο μέτωπο», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώθηκε τόσο γλαφυρά και συμβολικά με το «μαύρο» στις οθόνες μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ηγεμονικό πρόγραμμα υπεράσπισης της πολιτικής Δημοκρατίας και των οικονομικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Οφείλουμε, τόνισε, να γίνουμε ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ευρείας λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα φτωχά και νεόπτωχα κοινωνικά στρώματα. Κάνοντας άνοιγμα προς το ΚΚΕ, το πρώτο μετά τις εκλογές του 2012, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο κοινωνικό μέτωπο που θέλει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγνοεί τις άλλες αριστερές δυνάμεις και κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Θεωρούμε αδιανόητο, είπε, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες. Όπως θεωρούμε αδιανόητο στο όνομα των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να εκπέμπεται πολλές φορές ένα μήνυμα ματαίωσης της πάλης του λαού μας.

Ασκώντας κριτική στη στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η επιμονή, της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του μνημονίου, αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση.

Καμία πολιτική ηγεσία, όμως, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί για καιρό να παραγνωρίσει το ενωτικό μήνυμα της βάσης και τόνισε ότι το ΚΚΕ για εμάς, έχει και θα έχει πάντοτε τη θέση του σ' αυτό το δημοκρατικό, ταξικό μέτωπο.

Επίσης, απηύθυνε προσκλητήριο και τον κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση «το αίτημα της αλλαγής υπογραμμίζοντας:

«Από το βήμα αυτό του ιστορικού Συνεδρίου μας, θέλουμε να απευθύνουμε ένα παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αυτός παρακολουθεί σήμερα έκπληκτος, να μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Ακόμη απευθύνθηκε «σε όλους εκείνους τους πολίτες που δεν ανήκαν ποτέ στην Αριστερά, αλλά που εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της Δημοκρατίας που βιώνεται η χώρα, από το απροκάλυπτο πια φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», να συσπειρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
τσιπρας, συριζα, βημα, το βημα, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, μνημονιο, ψηφοφορία, νέα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, διλήμματα, ελλαδα, σαμαρας, βενιζελος, εκλογες, μμε, σημαίνει, δημαρ, υβρίδιο, ΚΚΕ, φλερτ, εθνικη τραπεζα, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, υβρίδιο, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, ιχνη, μμε, οθονες, οικονομια, προγραμμα, τα νεα, φλερτ, φτωχεια, ανεργια, βρισκεται, γινει, διαστημα, διοικηση, διλήμματα, ειπε, εβδομαδα, ευθυνη, ιδεες, υποθεση, ομιλια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, μυαλο, ομαδα, ονομα, πεμπτη, προσκλητηρια, πρωι, ψυχη, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, ψηφοφορία, αγνωστο, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα