Αντ. Σαμαράς: Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης

18:38 19/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 19:06

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που είχε, με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα.

Σημείωσε ότι με τον κ.
Λι είχε συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση. Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές, ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο. Επίσης, εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αύριο θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες. Με τον φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Εφέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, ένα καινούργιο ρεκόρ, και απάντησε ότι "θα κοιτάξουμε, η δική μας αύξηση να είναι με έναν ρυθμό μετριοπαθή, διαφορετικά εδώ θα υπάρξει πρόβλημα με ενάμισι δισ. κινέζους"».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις. «Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μιας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μία ακόμη πιο παραγωγική βάση προς όφελος και των δύο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ηγετών:

Αντώνης Σαμαράς: Νομίζω ότι εκφράζω το σύνολο του ελληνικού λαού αν πω ότι σήμερα οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευτυχείς που υποδεχόμαστε στην Ελλάδα τον φίλο Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Li Keqiang. Όπως πέρυσι στο Πεκίνο - ένα ταξίδι για μένα γεμάτο αναμνήσεις και θετικά συμπεράσματα - έτσι και φέτος, γίνεται πια φανερό ότι μεταξύ των χωρών μας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας, αλλά και κλίμα παραγωγικής συζήτησης σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους δυο λαούς μας.
Αυτό το κλίμα, είμαι σίγουρος, θα ενισχύεται όλο και περισσότερο στο μέλλον.
Πριν λίγο με τον φίλο κ. Πρωθυπουργό είχαμε μία πολύ σημαντική συζήτηση, που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τόσο σε διεθνές όσο και στο επίπεδο το διμερές.
Από τη δική μου πλευρά, εξέφρασα στον Κινέζο Πρωθυπουργό την βαθειά εκτίμησή μας για τη μεγάλη στήριξη της χώρας του, στα τελευταία ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση. Σήμερα, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, υπερκαλύπτει τους στόχους της, ξεπερνάει την ύφεση, επέστρεψε στις χρηματαγορές και διεκδικεί το ρόλο που της αρμόζει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο στον κόσμο. Και αυτό, όπως διαπίστωσα, είναι κάτι που υπογραμμίζει με ικανοποίηση και η κινεζική πολιτική πλευρά…
Επίσης, με τον κ. Li, εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου. Συμφωνήσαμε ότι ο διμερής μας πολιτικός διάλογος πρέπει να ενισχυθεί, τόσο με επαφές υπηρεσιακών στελεχών των κυβερνήσεών μας, όσο και με απευθείας επαφές των δύο πολιτικών ηγεσιών. Με συγκεκριμένη ατζέντα και με συγκεκριμένα βήματα…
Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών μας. Χαίρομαι για την υψηλή εκτίμηση που έχει η κινεζική κυβέρνηση στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Αύριο θα επισκεφθούμε μαζί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την διεύρυνση της πολυσήμαντης αυτής επένδυσης αλλά και για την καλύτερη ακόμα αξιοποίησή της.
Είμαι βέβαιος, κ. Πρωθυπουργέ, ότι η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, που υλοποιείται ήδη με πολύ γοργούς ρυθμούς, με τη δημιουργία κέντρων εφοδιασμού για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και από άλλους δυναμικούς κλάδους, ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε έναν κεντρικό διακομετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και ήδη συζητάμε για νέες και πολύ μεγαλύτερες…
Αξιοποιώντας, λοιπόν, η Ελλάδα τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, μπορεί να γίνει η «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και η αρχή ενός «Ευρωπαϊκού διαδρόμου» για το εμπόριο και τις επενδύσεις από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή.
Παράλληλα, με τον φίλο Κινέζο Πρωθυπουργό, ανταλλάξαμε ιδέες για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και για την καλύτερη εξισορρόπηση του ισοζυγίου μας, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση, άλλωστε, που υπογράψαμε πέρυσι στο Πεκίνο.
Επίσης, διαπιστώσαμε από κοινού ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό για την τόνωση των τουριστικών μας ανταλλαγών, με δεδομένη την αμοιβαία εκτίμηση του ελληνικού και του κινεζικού λαού.
Είπα στον Κινέζο Πρωθυπουργό ότι φέτος προσδοκούμε να έχουμε περίπου 20 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Ένα καινούργιο ρεκόρ για τη χώρα μας, που σημαίνει περίπου δυο τουρίστες για κάθε Έλληνα. Και μου απάντησε ότι «Θα κοιτάξουμε η δική μας η αύξηση να είναι με έναν ρυθμό σοβαρό και μετριοπαθή, διότι διαφορετικά θα είμαστε εδώ πέρα σε μια δυσκολία να δεχθούμε ένα ποσοστό τεράστιο από 1,5 δις Κινέζους που υπάρχουν στον κόσμο».
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην πολιτιστική μας συνεργασία με την Κίνα, που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο, πολύτιμο κεφάλαιο για τις διμερείς μας σχέσεις. Η υπογραφή για την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης των δύο λαών και θα προωθήσει τη γνώση του πολιτισμού αλλά και της γλώσσας της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης.
Ήδη, νιώθουμε μεγάλη χαρά που η αρχαία ελληνική ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκονται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας, και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Έχω επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα ότι, από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, θα αρχίσει και η διδασκαλία Κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κι έτσι οι ελληνο-κινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές μπορούν να γίνουν ένα «παράθυρο» συνεχούς επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς που έχουν αφήσει το μοναδικό τους αποτύπωμα στην Ανατολή και στη Δύση αντίστοιχα. Αυτό θα βοηθήσει ανάλογα και στην καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.
Η σημερινή μου συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό είναι μόνον η πρώτη, κατά την διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Ελλάδα. Αύριο, μετά την επίσκεψή μας στον Πειραιά, θα εγκαινιάσουμε το ελληνο-κινεζικό φόρουμ Ναυτιλιακής, Επενδυτικής και Εμπορικής Συνεργασίας. Ενώ το Σάββατο θα περιηγηθούμε μαζί στα μοναδικά τοπία, στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κρήτης.
Θέλω ακόμα μια φορά, να καλωσορίσω τον φίλο Πρωθυπουργό της φίλης Κίνας στη χώρα μας, με τη βεβαιότητα πλέον ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, μπαίνουν πλέον σε μια περισσότερο ακόμα παραγωγική βάση, σε όφελος και των δύο χωρών. Ακόμη μια φορά καλωσορίσατε.

Li Keqiang: Αξιότιμε κ. Σαμαρά, κύριες κύριοι και φίλοι. Είναι η πρώτη επίσκεψη μου προς τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες ως Πρωθυπουργός της Κίνας. Η επίσκεψή μου προς την Ελλάδα, μια τόσο όμορφη και αρχαία χώρα. Μόλις πάτησα στο ελληνικό έδαφος ένιωσα φιλικά αισθήματα όπως στο σπίτι μου, για αυτό εδώ θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ. Σαμαρά, στην ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες πολιτισμένες χώρες με λαμπερό πολιτισμό και πανάρχαια ιστορία. Η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη φωτίζει στη Δύση. Έχει μεγάλη συμβολή στην Ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουμε πολλές παρόμοιες νοοτροπίες και ιδεολογίες και έχουμε πολύ βαθιά παραδοσιακή φιλία, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της αναταραχής στη Λιβύη, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός υποστήριξαν σημαντικά στον επαναπατρισμό των δεκάδων χιλιάδων Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη εδώ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση του δημοσίου χρέους, η Κίνα πάντα έχει απόλυτη πεποίθηση, ότι ο ελληνικός λαός έχει πάντα την εξυπνάδα, την ικανότητα, να ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες. Η Κινεζική κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη, ό,τι μπορεί και πάντα πιστεύουμε ότι η ελληνο-κινεζική σχέση έχει μεγάλο μέλλον και είναι αμοιβαίως επωφελής.
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της επίσκεψής μου στην Ελλάδα. Εγώ με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι επειδή πέρυσι ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε επιτυχώς την Κίνα στην τετ-α-τετ συνάντηση και μεγάλη συνομιλία είχαμε, πολύ ειλικρινείς και βαθιές ανταλλαγές απόψεων και παραβρεθήκαμε σε σειρά συμφωνιών και συμβολαίων. Εδώ δεν θέλω να σας κάνω πολλή λεπτομερή περίληψη, αφού ο κ. Σαμαράς έχει ήδη κάνει λεπτομερή παρουσίαση. Τώρα, ό,τι χρειαζόμαστε, εγώ και με τον κ. Σαμαρά θα υλοποιήσουμε. Όλοι οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί και όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι να υλοποιήσουμε τις κοινές γνώμες που έχουμε καταλήξει, ώστε να διαμορφώσουμε τις κοινές γνώμες και κοινές συναινέσεις σε αποτελέσματα. Η ομιλία του κ. Σαμαρά και η δική μου ομιλία έχουν πολλά κοινά σημεία στις απόψεις μας.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε τους δύο Πρωθυπουργούς. Η πρώτη ερώτησή μου είναι προς τον κ. Σαμαρά. Τι επιδιώκετε για τη διμερή σχέση, για τη μελλοντική ανάπτυξη;

Αντώνης Σαμαράς: Φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Κίνα στην Ευρώπη. Να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά, ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη ακόμα πιο κοντά στην Κίνα. Αυτό θα είναι πολύ θετικό και για την Ευρώπη και για την Κίνα και ασφαλέστατα και για την Ελλάδα. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε προ ετών με την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, στο λιμάνι, εκεί υπάρχουν ακόμα πολλά τα οποία συζητούνται και προωθούνται. Πιστεύω ότι και η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος, θαλάσσιος, με την Κίνα. Αλλά ως προς τις προσδοκίες μου- που είπατε- πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς την Κίνα, από και προς την Ευρώπη που μπορεί να γίνει εδώ αυτός ο κόμβος, στην Ελλάδα. Ακόμα και ενεργειακός κόμβος με ευρύτερη περιφερειακή αξία. Είναι μια στρατηγική σχέση αυτή, που όπως είπα και προηγουμένως, θα προχωρήσει βήμα-βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Δημοσιογράφος: Η δεύτερη ερώτησή μου είναι προς τον κ. Li. Τώρα ακόμα η παγκόσμια οικονομία για την ανάκαμψη έχει ακόμα πολλές αβεβαιότητες και η Κίνα έχει μεγάλη πίεση. Πώς το βλέπετε στο μέλλον;

Li Keqiang: Βέβαια η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ακόμα έχει πολλές αβεβαιότητες και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Εγώ συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι οι δύο πλευρές μπορούμε να καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες για να οικοδομήσουμε το λιμάνι του Πειραιά να γίνει κόμβος συγκοινωνιακός. Μια τέτοια συνεργασία θα είναι ωφέλιμη και για την κινεζο-ελληνική και για την κινεζο-ευρωπαική σχέση, βέβαια και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Φέτος, η κινεζική οικονομία έχει βέβαια μεγάλη πίεση αλλά ακόμα αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο η ταχύτητα της ανάπτυξης της οικονομίας είναι 7,4%. Σε σύγκριση με το στόχο που είναι 7,5%, ακόμα βρίσκεται σε ένα λογικό επίπεδο. Γι’ αυτό ένας ρυθμός της Ανάπτυξης γύρω στο 7,5% είναι λογικός. Ενώ στο δείκτη του CPI ο στόχος μας είναι 3,5%. Να μην ξεπεράσουμε αυτό το λογικό επίπεδο. Τότε, το βιοτικό επίπεδο του λαού μας είναι αποδεκτό. Ο φετινός στόχος μας είναι να ελέγχουμε και να συντονίζουμε την οικονομική ταχύτητα να μην ξεπεράσει από αυτό το λογικό επίπεδο. Δηλαδή, φέτος η Ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας να είναι γύρω στο 7,5%. Να αυξήσουμε νέες θέσεις εργασίας 10 εκατ. και ο δείκτης του CPI να είναι γύρω στο 3,5%. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι μας. Έχουμε την πεποίθηση και την ικανότητα να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Όταν λέμε ότι συντονίζουμε την ταχύτητα της οικονομικής Ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι θα λάβουμε αναγκαστικά μέτρα αλλά θα λάβουμε προληπτικά μέτρα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα ζητήσουμε ενδογενείς οικονομικές δυνάμεις από τις μεταρρυθμίσεις, ώστε η κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται πάντα με μεσαίες και υψηλές ταχύτητες μακροπρόθεσμα. Σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Mr. Prime Minister of China, Mr. Li, in April this year Greece successfully sold 5-year bonds worth of 3 billion euros. How does the China view the greek sovereign debt problem and what kind of role is China willing to play? Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Σαμαρά, μιλήσατε δυο φορές για στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Τι την καθιστά στρατηγική και ποιες είναι οι προοπτικές της;

Li Keqiang: Μόλις συνάντησα τον κ. Σαμαρά του εξέφρασα τα συγχαρητήρια μου για την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας προς την αγορά των ομολόγων. Τον Απρίλιο η Ελλάδα πέτυχε να εκδώσει 3 δις ευρώ πενταετές ομόλογο με χαμηλό λογικό επιτόκιο. Η Κίνα νιώθει εγκάρδια ευχαρίστηση για τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδος. Η επιτυχής έκδοση του ομολόγου σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός πάντα έχει τη σοφία και την ικανότητα να ξεπεράσει την κρίση του δημόσιου χρέους και η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση. Ευχόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει τα σωστά μέτρα, ώστε η Ελλάδα σύντομα να ξεπεράσει από τη σκιά της κρίσης. Και ο ελληνικός λαός να ωφεληθεί από τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Στις πιο δύσκολες στιγμές της Ελλάδος, η Κίνα πάντα είναι ο δυνατός υποστηρικτής της Ελλάδας. Ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει την ελληνική αγορά ομολόγου αλλά αυξάνουμε την αγορά μας. Έχω εκφράσει τη βούληση μου στον κ. Σαμαρά ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει νέα ελληνικά ομόλογα, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής του ελληνικού ομολόγου και θα προωθήσουμε την συνεργασία μας στον τουρισμό και θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και τους Κινέζους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, ώστε να προωθήσουμε την ισόρροπη Ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Εγώ πάντα έχω μεγάλη πεποίθηση για το μέλλον μας. Σας ευχαριστώ. Η ελληνο-κινεζική συνεργασία οικονομική και πρακτική πάντα, είναι αμοιβαίως επωφελής.

Αντώνης Σαμαράς: Στο ερώτημα σας, δεν μιλάμε για μια συνεργασία ευκαιριακή. Καλές σχέσεις πρέπει να έχεις με όλες τις χώρες. Στρατηγική, όμως, σχέση είναι εκείνη η οποία επιτρέπει κι επιβάλλει μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν ακόμα πιο κοντά σε μόνιμη βάση. Τι είναι αυτό το οποίο φέρνει την Ελλάδα σε αυτή τη στρατηγική σχέση με την Κίνα; Αυτό που ανέφερα πριν. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εμπορική πύλη, αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της χώρας μας υπέρ ενός ευρύτερου χώρου, ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πύλη μπορεί, επίσης, να γίνει αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων από την Κίνα σε μια σειρά από τομείς- τους οποίους αναφέραμε προηγουμένως- από τα σιδηροδρομικά δίκτυα μέχρι εταιρίες διαμετακομιστικής υποστήριξης, που σημαίνει ότι θα ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδος με τα λιμάνια της Κεντρικής Ευρώπης- που θα συνδέονται πλέον μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικό δυναμικό- με χώρους, όπως η ενέργεια, που θα μπορούσε να υπάρχει αυτός ο καινούργιος χώρος επαφής μεταξύ των δυο χωρών μας, που θα διαχυθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με απόλυτα θετικό τρόπο.
Δε θέλω να μιλήσω για τις εμπορικές ή τις εξαγωγικές ή τις τουριστικές δυνατότητες που είπαμε προηγουμένως. Αλλά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει ένας συστηματικός διάλογος ανάμεσα στους δυο αρχαιότερους πολιτισμούς που καθόρισαν στο πέρασμα τους, στη διαδρομή τους την εξέλιξη, την πολιτιστική διαδρομή ολόκληρου του κόσμου, σε Δύση και σε Ανατολή, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση Ευρώπης και Ασίας και είναι αυτό ακριβώς το οποίο φωτίζει, για να μην πω ότι είναι η ίδια η πολιτιστική διάσταση που παίρνει πλέον η σχέση Ελλάδας και Κίνας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επομένως δεν έχει να κάνει με την Κίνα την μεγάλη χώρα σε πληθυσμό ή την Ελλάδα τη μικρή χώρα σε πληθυσμό. Έχει να κάνει με τις συνέργειες που δημιουργούνται σε αυτόν τον δεσμό και τη σχέση την πολιτιστική των δύο χωρών που είναι και ο τελευταίος αυτός, αλλά πολυσήμαντος αρμός που πραγματικά τονίζει τα χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής επένδυσης που κάνουμε και οι δυο μας πάνω σε αυτή τη σχέση Ελλάδος και Κίνας. Και θα πρέπει απλώς με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον φίλο Πρωθυπουργό της Κίνας. Πρώτον γιατί κράτησε το λόγο του και ένα χρόνο μετά βρίσκεται στην Αθήνα, μετά τη δικιά μου επίσκεψη στο Πεκίνο, δεύτερον γιατί εδώ σήμερα εξασφαλίζουμε μια σχέση φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δυο χωρών. Και αυτό για τους δυο πιο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου το θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός το οποίο θα πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να το καταλάβουν καλά.

Ανανέωση 18:26

«Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.

Ενημέρωση 10:18
Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Το Πεκίνο έχε ήδη προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Αύριο ο κ. Κετσιάνγκ θα επισκεφτεί μαζί με τον Αντ. Σαμαρά τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. «Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, με αφορμή την έλευσή του στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον Έλληνα ομόλογό του, Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.

Τρεις συμφωνίες συνεργασίας, που αφορούν τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, την προστασία της θάλασσας και την παροχή υπηρεσιών από τον κινεζικού νηογνώμονα «China Classification Society» σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία, θα υπογραφούν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μέλη της κινεζικής αποστολής.
Keywords
αντ, σαμαρας, ελλαδα, Αντωνης Σαμαρας, αντ, υπαρχει, κλιμα, σας ευχαριστώ, πειραιας, αθηνα, σημαίνει, δις, κρητη, λιβυη, υπουργοι, συγκεκριμένο, cpi, china, euros, view, greek, debt, play, νέα, ηρακλειο, βουλη, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, μεσα μαζικης μεταφορας, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, βημα, γνωση, εμπορικη, κινα, οικονομια, ομολογα, πιεση, πυλη, ρυθμος, σημερινη, υφεση, φιλια, cpi, αγορα, αυξηση, αρθρο, αμοιβαια, αναμνησεις, αρχαια, ασια, ατζεντα, αφορμη, βιοτικο επιπεδο, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δις, δικτυο, δικτυα, δυναμικο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκτιμηση, ενεργεια, εξελιξη, επενδυτης, επενδυσεις, επιτυχια, ετων, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεες, ιδια, η δικη, ιδρυση, θεσεις εργασιας, θετικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, κομβος, λογο, μαξιμου, ναυτιλια, νεες θεσεις εργασιας, παντα, ομορφη, ουσιαστικα, οφελος, πανεπιστημιο αθηνων, παρουσιαση, πεκινο, πλοια, υπογραφη, ρεκορ, ρολο, σαββατο, σας ευχαριστώ, σιγουρος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σοφια, σπιτι, τι ειναι, τμημα, τοπια, υψηλη, φτανει, φορα, χαρα, βηματα, china, debt, ειλικρινεις, ειπαμε, εξαγωγες, ελληνικα, euros, φιλοι, greek, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, σημαια, σημαίνει, ταξιδι, θελω να, θεσεις, θετικα, view
Τυχαία Θέματα