Διαβάστε στον ΤτΚ: Η μάχη για τον επόμενο Δήμαρχο Αθηναίων, ξεκίνησε νωρίς

19:24 15/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Στα δεδομένα δημοσκοπήσεων που κυκλοφορούν κρυφά και φανερά, αλλά και σε υπόγειες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποδίδεται η απόφαση του Νικήτα Κακλαμάνη να δημοσιοποιήσει τις τελευταίες μέρες αυτό που έλεγε εδώ και εβδομάδες σε στενούς κύκλους: την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων για τρίτη φορά από το 2006, στις εκλογές που θα γίνουν το νωρίτερο τον Μάιο του 2014.
«Η εποχή των κομματικών δημάρχων έχει ξεπεραστεί. Είναι νωρίς για να ανακοινώσω την τελική μου απόφαση. Δεν έχω αντίρρηση να δώσει
το κόμμα σε άλλον το χρίσμα. Αλλά η δική μου συμμετοχή δεν θα έχει να κάνει με αυτό», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα σε δηλώσεις που έσταζαν φαρμάκι για τον Γιάννη Στουρνάρα. «Εξέφρασα την πρόθεσή μου -και πιθανώς ενόχλησε- να τεθώ επικεφαλής ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου και όποιος θέλει, ακόμη και η Ν.Δ., να το στηρίξει. Αν η Ν.Δ. έχει στο νου της να στηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο, να το κάνει», δήλωσε λίγο αργότερα για να καταλήξει με μια πρόβλεψη: «Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κόμματα της κυβέρνησης, κανένα κόμμα δεν θα δώσει χρίσμα».
Ο κ. Κακλαμάνης, βαθύς γνώστης των πολιτικών παιγνίων, είναι ταυτόχρονα και λάτρης των προβλέψεων. Αλλωστε και στην επίσημη προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχει με μεγάλα γράμματα ειδική στήλη με επικεφαλίδα: «Τα είπα και έγιναν!». Εν προκειμένω, μια τέτοια πρόβλεψη όμως θα έχει διπλά ευχάριστο για εκείνον αποτέλεσμα καθώς θα πλήξει τον αντίπαλο που τον πλήγωσε, το σημερινό δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Ο κ. Καμίνης κατάφερε με σχεδόν μηδενική αναγνωρισιμότητα το 2010 να σταθεί απέναντι στον έμπειρο πολιτικό και να τον υπερκεράσει εκπροσωπώντας το μοντέλο του υποψήφιου μη πολιτικού. Τον πρότεινε η ΔΗΜ.ΑΡ., τον στήριξε το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε ακόμη πάρει το μεγάλο κατήφορο, αλλά και δύο από τα μικρότερα κόμματα, εκ των οποίων οι Οικολόγοι αποσύρθηκαν προσφάτως και η Δράση έχει όλο και ισχνότερη παρουσία μέσω των εκπροσώπων της. Μέσα στο καθεστώς μιας πρωτοφανούς κρίσης, ο Γ. Καμίνης αναγκάστηκε να χορέψει σε ρυθμούς πολιτικούς και τόσο έντονους που έφθασε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση της παράταξής του να βάλει τις φωνές στους δικούς του συμβούλους.
«Δεν σας αντέχω άλλο», φώναξε και ξαναφώναξε ο δήμαρχος σε ένα κρεσέντο απώλειας ψυχραιμίας ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια της αυστηρής επίπληξης που θα ταίριαζε στην παλαιότερή ιδιότητά του, εκείνη του καθηγητή. Αρκετοί σύμβουλοί του δεν δίσταζαν στη συνέχεια να δηλώνουν την απογοήτευσή τους για την όλη εικόνα και τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια…
Αποφάσισε, λοιπόν, ο κ. Κακλαμάνης να αντιπαρατάξει στον πρώην «μη πολιτικό» έναν νυν «μη κομματικό»; Διαθέτει ακόμη η δημαρχία της Αθήνας την αίγλη του παρελθόντος και το περιεχόμενο εκείνο που την έκανε περιζήτητη τόσο ώστε να καταλήγουν άλλοτε υποψήφιοι μόνον κορυφαίοι υπουργοί και πολύ προβεβλημένα κομματικά στελέχη; Στη δεύτερη ερώτηση ουδείς θα απαντούσε θετικά τουλάχιστον αυτές τις μέρες που μετά τη βαριά καταδίκη του Παπαγεωργόπουλου η ειδησεογραφία κοσμείται συχνότατα από υποθέσεις διαφθοράς δημοτικών αρχόντων, φρέσκες και ξαναζεσταμένες.
Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης, άνθρωπος που τρέφεται από την αντιπαράθεση, είναι προφανές ότι θα ήθελε να πάρει… το αίμα του πίσω. «Κάποιοι με θεωρούσαν ξεγραμμένο αλλά τα γκάλοπ δείχνουν ότι μένω στην πρώτη πεντάδα», λέει στους συνομιλητές του χωρίς να παραλείπει ότι αυτό συμβαίνει ενώ κινήθηκε αντίθετα στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και το 2009, όταν στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη, και πρόσφατα που επιδίωξε ανεπιτυχώς να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος. Επίσης, δεν διστάζει να αναρωτιέται ποια υποψηφιότητα από το χώρο της Ν.Δ. θα ήταν καλύτερο ανάχωμα απέναντι στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, χωρίς να δίνει πάντως ευθεία απάντηση…
Στην πλευρά Καμίνη, πάντως, με το δήμαρχο να έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος από πέρυσι τον Οκτώβριο, η πρόθεση Κακλαμάνη αντιμετωπίστηκε με χαρά, στη λογική του αντιπάλου που είναι «γνωστός και ηττημένος». Στελέχη του χώρου όμως δεν συμμερίζονται την ευφροσύνη καθώς όλο το υπόλοιπο σκηνικό του 2010 έχει ανατραπεί και ανατρέπεται συνεχώς.
Εάν τότε η υποψηφιότητα Καμίνη, όπως και εκείνη του Γ. Μπουτάρη λειτούργησαν σαν προανάκρουσμα των κυβερνήσεων συνεργασίας, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία και τα αποτελέσματα αυτών των εγχειρημάτων. Ο πολιτικός χρόνος που απομένει είναι πυκνός και πολλά θα εξαρτηθούν από όσα μεσολαβήσουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, τηρείται σιγή ιχθύος και όλοι μοιάζουν να ψάχνουν «έναν νέο Τσίπρα» θυμίζοντας ότι ο νυν επικεφαλής εμφανίστηκε δυναμικά στις δημοτικές εκλογές του 2006. Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν και ο κ. Τσίπρας επιθυμεί «έναν νέο Τσίπρα»…
Με την ιδιότητα του ορίτζιναλ ανεξάρτητου υποψηφίου που πέτυχε όμως το πρωτοφανές 7,37%, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αμυράς μελετά σοβαρά τις επόμενες κινήσεις του και λέει ότι θα συναποφασίσει μαζί με το πλήθος των κινημάτων πολιτών με τα οποία είναι στενά συνδεδεμένος. Οσο για τη Χρυσή Αυγή, μπορεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη να ηχεί πιθανή αλλά και εδώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Ν. Μιχαλολιάκος επιθυμεί και αυτός το «δικό του Τσίπρα».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα