Διαβάστε στον Τύπο της Κυριακής: Τα μυστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων

18:58 2/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Η φορολόγηση των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους, η καθιέρωση αφορολογήτου 50.000 ευρώ για τα κτίσματα, η κατάργηση του ελαχίστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπεται σήμερα είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας και η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων είναι οι τρόποι με τους οποίους σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ μέσω της εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας. Σε αυτά τα μέτρα προστίθεται και η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών
με τις εμπορικές τιμές.
Η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέσω της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως «αδιαπραγμάτευτος στόχος» με την λογική ότι έχει τεθεί από την τρόικα! Σύμφωνα με το επιχείρημα των εκπροσώπων των δανειστών, το οποίο αποδέχτηκε χωρίς καμία αντίρρηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, από τη στιγμή που ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων αποφασίστηκε να αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που αποδίδουν συνολικά περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ο καινούργιος φόρος θα πρέπει επίσης να αποδίδει ισοδύναμο ποσό.
Ωστόσο, πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν έντονα και καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Στουρνάρα όταν πληροφορήθηκαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο νέος φόρος ακινήτων να μην έχει αφορολόγητο όριο. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τα φορομπηχτικά του σχέδια τουλάχιστον όσον αφορά έναν συγκεκριμένο αριθμό μικροϊδιοκτητών που κατέχουν διαμερίσματα συνολικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Για όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπάρξουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων με την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς όσοι εξ’ αυτών έχουν ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας μέχρι 50.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον καθόλου φόρο, ενώ όσοι έχουν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από όσο καταβάλλουν μέχρι τώρα. Κι αυτό διότι, ο νέος ενιαίος φόρος θα εφαρμοστεί τελικά με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ το οποίο θα αφαιρείται από τη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων που κατέχει κάθε φορολογούμενος, ενώ η πέραν των 50.000 ευρώ αξία των κτισμάτων και μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ θα επιβαρύνεται με πολύ χαμηλότερο φόρο από αυτόν που προκύπτει σήμερα με την επιβολή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.
Από κει πέρα όμως η υπαναχώρηση του κ. Στουρνάρα στο θέμα του αφορολογήτου αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους τους άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι αρκετοί, αλλά και στην εφαρμογή νέων ρυθμίσεων με τις οποίες θα καλούνται να πληρώσουν έστω κι ένα μικρό ποσό φόρου όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στόχος του υπουργού είναι να καταστεί εφικτή η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ ετησίως με την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ.τ.Κ.» για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν τα ακόλουθα «τρικ»:
1) Η φορολόγηση των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους! Για τα ακίνητα αυτά δεν θα ισχύει το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ. Έτσι, ακόμη κι ένας φορολογούμενος που κατέχει μόνο ένα οικόπεδο θα πληρώνει φόρο, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Όμως το μέτρο της φορολόγησης των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους θα είναι ακόμη πιο επαχθές για όσους φορολογούμενους κατέχουν σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων μονοκατοικίες, οι οποίες συνοδεύονται πάντοτε κι από οικόπεδα. Μπορεί για τη μονοκατοικία να πληρώσουν έναν μικρό φόρο ή να μην πληρώσουν καθόλου φόρο λόγω της αφαίρεσης του αφορολογήτου των 50.000 ευρώ, αλλά για το οικόπεδο θα κληθούν να καταβάλουν σχετικά πολύ μεγάλο φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερος κι από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών! Το κόλπο της φορολόγησης της αξίας των οικοπέδων από το πρώτο ευρώ εφαρμόστηκε με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη τη διετία 2008-2009 με νόμο που προώθησε στη Βουλή στις αρχές του 2008 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.
2) Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης, αυξημένων σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα, για κτίσματα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου, που κατέχει κάθε φορολογούμενος εφόσον υπερβαίνουν σε συνολική αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,3% έως 1,5%, ενώ σήμερα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ισχύουν για τα ακίνητα αυτά συντελεστές κλιμακούμενοι από 0,2% έως 1%.
3) Η κατάργηση του ελαχίστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπεται σήμερα βεβαίωση και είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας! Οι ισχύουσες διατάξεις για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες θα καταργηθούν, προβλέπουν εάν ο φόρος αυτός είναι κάτω των 27 ευρώ δεν βεβαιώνεται και ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται. Το όριο αυτό εξετάζεται να καταργηθεί πλήρως ή να μειωθεί στα 9-10 ευρώ, ώστε να εισπράττονται ακόμη και μικροποσά από εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες.
4) Η εφαρμογή ενός νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια της χώρας, μέσω του οποίου οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο στοχεύει στην εξίσωση των αξιών αυτών με τις πραγματικές τιμές της αγοράς κρύβει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μηδένισε την «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών κι ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο αυξήσεων στις αντικειμενικές!
5) Η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.λπ.). Οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις απαλλάσσονται μέχρι σήμερα από την επιβολή φόρου. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος ενιαίας φορολόγησης θα επιβαρύνονται με φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο για όσους ιδιοκτήτες δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣgpalaitsakis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα