Διεθνής Συνάντηση, για την αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης

20:23 6/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Με το ερώτημα, όχι αν πρέπει να αλλάξουν οι βασικοί κανόνες αναστήλωσης της Ακρόπολης, αλλά ποιές είναι οι προτεραιότητες, αν πρέπει να υπάρξουν νέες τεχνικές καθώς και ποιά είναι τα όρια των επεμβάσεων, ολοκληρώθηκε η 6η Διεθνής Συνάντηση, για την αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης.

Στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσιάστηκαν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στα μνημεία της Ακρόπολης κατά την περίοδο 2000-2010 με πιστώσεις του Γ΄ Κοινοτικού
Πλαισίου Στήριξης, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες, με πιστώσεις του Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Δημοσίου. Βασικοί θεματικοί άξονες του συμποσίου ήταν αφ’ ενός ο θεωρητικός προβληματισμός για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης και τα πορίσματα των πρόσφατων ερευνών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της συντήρησής τους και αφ’ ετέρου ειδικότερα προβλήματα τεχνολογίας και εφαρμογών.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), αρχιτέκτων, Βασιλική Ελευθερίου αναφερόμενη στα αναστηλωτικά έργα που θα υλοποιηθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015 είπε: "Στον Παρθενώνα υλοποιείται μέρος των προγραμμάτων της δυτικής πλευράς και του βόρειου τοίχου. Ολοκληρώνεται η κατεργασία των επιφανειών των νέων συμπληρωμάτων στους κίονες της βόρειας περίστασης και ξεκίνησε σε δύο κίονες του προνάου, ενώ προβλέπεται και η δομική αποκατάσταση δύο λίθων του υπερθύρου της δυτικής θύρας. Προγραμματίζονται ακόμη εργασίες στο δυτικό πτερό. Στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της ανωδομής του νότιου τοίχου του κεντρικού κτηρίου, επιτελούνται εργασίες στη νότια πτέρυγα του μνημείου και προγραμματίζεται επέμβαση στη βορειοδυτική γωνία του κεντρικού κτηρίου. Στον ναό της Αθηνάς Νίκης ολοκληρώθηκαν η αποκατάσταση της κορωνίδας του πύργου και οι εργασίες βελτίωσης, προστασίας και λειτουργικότητας του υπόγειου χώρου του ναού. Στα τρία παραπάνω μνημεία και στο Ερέχθειο υλοποιούνται εργασίες συντήρησης της επιφάνειας των μαρμάρων. Συνεχίζεται το πρόγραμμα διαχείρισης των διάσπαρτων στον αρχαιολογικό χώρο λίθων. Τέλος, προγραμματίζεται περιορισμένης έκτασης επέμβαση στο νότιο τείχος της Ακροπόλης. Η ΥΣΜΑ υλοποιεί τα προγράμματά της με αυτεπιστασία, βασιζόμενη σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που ξεκίνησε από την ΕΣΜΑ και οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση του έργου που έχει επιτελεστεί τα τελευταία τριανταοχτώ χρόνια στα μνημεία της Ακρόπολης".

Για αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης που βρίσκονται στο νέο Μουσείο μίλησε ο Πρόεδρος του Μουσείου, Καθηγητής, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις μοναδικές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο μουσείο, την αποκατάσταση των χάλκινων στοιχείων που προχωράει καλά και την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος καθαρισμού των ευρημάτων παρουσία των επισκεπτών, τόνισε: "το μουσείο της Ακρόπολης δεν είναι ένα μουσείο που φοράει τα καλά του ρούχα, είναι ένα μουσείο εργαστήρι, στο οποίο όχι μόνο εμείς δουλεύουμε καθημερινά και εντός των εκθεσιακών χώρων, αλλά καλούμε και τον επισκέπτη να μετάσχει και αυτός σε αυτόν το διάλογο με τα αριστουργήματα που στεγάζει το μουσείο και θα ευχόμουν ο διάλογος αυτός να μην σταματήσει ποτέ".

"Για την ανάπτυξη ασφαλούς μεθόδου καθαρισμού της επιφάνειας των μαρμάρων από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους εκπονήθηκε ερευνητική εργασία με αντικείμενο τη συγκριτική αποτίμηση διαφορετικών μεθόδων καθαρισμού (μικροψηγματοβολή, αναστροφή της γύψου, επιθέματα, λέιζερ) η οποία κατέληξε στην πρόταση εφαρμογής συστήματος λέιζερ. Το λέιζερ εφαρμόστηκε στη Δυτική Ζωφόρο του Παρθενώνα και στη φατνωματική οροφή της Πρόστασης των Κορών του Ερεχθείου" είπε στην παρέμβασή της η Προϊσταμένη του Εργαστηρίου Συντήρησης ΥΣΜΑ, Χημικός Μηχανικός Ε. Αγγελακοπούλου.

Μιλώντας για το σημαντικό ζήτημα της μεγάλης χρονικής διάρκειας των έργων αποκατάστασης ο καθηγητής Μανώλης Κορρές είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Η χρονική συνέπεια και τα χρήματα που απαιτούνται είναι οι σοβαρότεροι παράγοντες στην παρούσα φάση. Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους παράγοντες, να σχεδιάζουμε ρεαλιστικά, ώστε όπως είπε και ο καθηγητής κ. Μπούρας αυτό που προγραμματίζουμε να είναι εφικτό. Ο ίδιος τόνισε ότι μακάρι να διαψευστεί αλλά φοβάται επιδείνωση των συνθηκών και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να περιορίσουμε τις φιλοδοξίες μας και να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να έχουμε την βέλτιστη σχέση: χρόνου-δαπάνης - αποτελέσματος. Το έργο της αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης μπορεί να διαρκέσει πολύ, το ζήτημα είναι ο χρόνος να φτουράει και να μην περνάει ανεκμετάλλευτος. Οι προτεραιότητες για μένα είναι τα έργα σωστικού χαρακτήρα και μετά αυτά που σχετίζονται με συμπληρώσεις για την ανάδειξη και την βελτίωση της εικόνας".

Στα πρώτα συμπεράσματα του συμποσίου το οποίο παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ότι απαιτείται ένα Master Plan, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες, ο χρόνος υλοποίησης και το κόστος των έργων αναστήλωσης της Ακρόπολης, καθώς περιορίζονται τα διαθέσιμα χρήματα και ταυτόχρονα θα ήταν προτιμότερο να υπάρχουν λιγότερες σκαλωσιές ή για μικρότερο χρονικό διάστημα στο μνημείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα