"Έφυγε" σε ηλικία 80 ετών ο Κώστας Μουρούζης

14:38 11/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Φτωχότερο έγινε το ελληνικό μπάσκετ από σήμερα!

Ο Κώστας Μουρούζης σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών.

Στο τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στο «Ελπίς» και στο «Νίμιτς» όπου κατέληξε. Τις τελευταίες ημέρες είχε πέσει σε κώμα, μετά από εγκεφαλικό που είχε υποστεί και τον είχε καθηλώσει στο κρεβάτι.

Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Κώστας Μουρούζης είχε υπάρξει προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, ενώ είχε κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό
και την ΑΕΚ.

Ως παίκτης είχε αγωνιστεί επί σειρά ετών στο εξωτερικό, φορώντας και τη φανέλα της Βαρέζε.

(Πηγή: http://www.sport-fm.gr/)

Κώστας Μουρούζης, η "αλεπού των πάγκων"

Ο Κώστας Μουρούζης γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1935 στην Αθήνα και αποτέλεσε εξέχουσα μορφή του ελληνικού μπάσκετ, τόσο ως παίκτης (διεθνής) όσο και ως προπονητής (Ομοσπονδιακός της εθνικής ανδρών, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός). Η «αλεπού των πάγκων», όπως τον αποκαλούσαν οι άνθρωποι του ελληνικού μπάσκετ, άφησε την τελευταία πνοή του σήμερα, στις 11 Ιουνίου 2014, στο «Νίμιτς» μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον έριξε σε κώμα, και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Ο Κώστας Μουρούζης άρχισε σε νεαρή ηλικία την ενασχόλησή του με το μπάσκετ. Το 1948 φόρεσε τη φανέλα του Τρίτωνα και λόγω των εμφανίσεών του κέρδισε σύντομα κλήση στην Εθνική ανδρών, με την οποία είχε 24 συμμετοχές και 242 πόντους (10π. μ.ο.). Συμμετείχε στους Μεσογειακούς Αγώνες 1955 και στο Ευρωμπάσκετ 1961, ενώ σε ηλικία 17 ετών αγωνίστηκε και στη μικτή Αθηνών. Η πρώτη του συμμετοχή με τη γαλανόλευκη καταγράφεται στις 24/7/1955, στους Μεσογειακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση Ελλάδα-Ιταλία. Σ' εκείνον τον αγώνα ο Μουρούζης είχε σημειώσει 6 πόντους. Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε και τις σπουδές του στη Φαρμακευτική, στην Ιταλία. Η μεγάλη αγάπη του, όμως, ήταν το μπάσκετ και γι' αυτό παρέμεινε αθλητής παράλληλα με τις σπουδές του. Αγωνίστηκε στην Τζίρα Μπολόνια κι έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε σε ομάδα του εξωτερικού και μάλιστα το 1956 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος.

Το 1959 επέστρεψε στην Ελλάδα και στον Τρίτωνα έχοντας όμως διπλή ιδιότητα: Και παίκτης και προπονητής! Τρία χρόνια αργότερα, όμως, το 1962, τραυματίστηκε σοβαρά σε αγώνα κόντρα στον Πανελλήνιο με αποτέλεσμα να μείνει έξι μήνες σε νοσοκομείο, με πρόβλημα στον πνεύμονα. Τότε ήταν που αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να βάλει τέλος στην αθλητική καριέρα του και αφοσιώθηκε έκτοτε στην προπονητική.

Ήδη από το Ευρωμπάσκετ του 1961, όταν διατέλεσε αρχηγός της Εθνικής Ανδρών (είχε 8,2 πόντους μ.ο.), στο Βελιγράδι όπου διεξαγόταν η διοργάνωση, έδωσε εξετάσεις για το δίπλωνα προπονητή. Ο Μουρούζης είχε μάθει πως υπήρχε σχολή προπονητών της FIBA στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, έμαθε επίσης πότε έδιναν εξετάσεις για το δίπλωμα, πήγε και αφού τις πέρασε επιτυχώς πήρε άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του προπονητή. Στον Τρίτωνα εργάστηκε ως βασικός προπονητής για τέσσερα χρόνια (1962-66).

Τότε ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Η «αλεπού των πάγκων» έμεινε στους «πράσινους» από το 1966 ως το 1974 και δημιούργησε μια σπουδαία και ασυναγώνιστη ομάδα. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Κώστα Μουρούζη, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974), ενώ έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969 και δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1972, 1973).

Η προπονητική καριέρα του συνεχίστηκε στην Εθνική Ανδρών (1973-74) όπου σε 40 αγώνες είχε 22 νίκες και 18 ήττες. Ο Μουρούζης ήταν ο Ομοσπονδιακός της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1973 (Βαρκελόνη και Μπανταλόνα). Χωρίς όμως τον μεγάλο σκόρερ Γιώργο Κολοκυθά, τον γίγαντα Τρόντζο που τραυματίστηκε και τον Αμερικάνο που είχε σταματήσει, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι σπουδαίο. Η εθνική ανδρών τερμάτισε 11η έχοντας για καλύτερους τους Γιατζόγλου (14,7 πόντους μ.ο.), Γκούμα (10 πόντους μ.ο.) και Καστρινάκη (9,7 πόντους μ.ο.).

Με την ΑΕΚ (1975-76) έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου το 1976. Μεσούσης της σεζόν 1976-77 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού (1976-1980) και εκεί πλέον δημιούργησε εκ νέου μια μεγάλη ομάδα. Το 1977 ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας με τον Κώστα Μουρούζη στον πάγκο της ομάδας, με πιο χαρακτηριστική τη νίκη με 110–68 επί του Παναθηναϊκού εκτός έδρας σε νοκ-άουτ παιχνίδι, που συνιστά την μεγαλύτερη νίκη στις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων (42 πόντοι διαφορά και μάλιστα εκτός έδρας). Πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού ήταν οι Μελίνι με 24 πόντους και Καστρινάκης με 22, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των Διάκουλα με 18 και Γιατζόγλου με 15 πόντους αντίστοιχα.

Το 1978 κατέκτησε το νταμπλ Ελλάδας (πρωτάθλημα και Κύπελλο) με τους «ερυθρόλευκους», ενώ το 1979 η ομάδα του Πειραιά συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στην Ευρώπη, το 1979 ο Ολυμπιακός έφτασε στην τελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (ημιτελικός γύρος των «6»), που αποτελούσε για δεκαετίες τη σημαντικότερη επιτυχία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

«Αυτή ήταν ίσως η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα μου. Όταν πήραμε την πρόκριση στο παιχνίδι με τους Πολωνούς, δεν πρόλαβα να φύγω στα αποδυτήρια όπως συνήθιζα, γιατί ο κόσμος με σήκωσε στα χέρια και δεν με άφηνε. Αυτό το παιχνίδι με στιγμάτισε», είχε δηλώσει ο Κώστας Μουρούζης αρκετά χρόνια μετά. Την ίδια σεζόν που οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στις έξι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έχασαν το πρωτάθλημα στον τελικό με τον Άρη απ’ ένα... τάλιρο που χτύπησε τον Γιώργο Προεστό. Ο Ολυμπιακός μηδενίστηκε και ο Γιάννης Ιωαννίδης πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα