Επανίδρυσε την Forza Italia ο Μπερλουσκόνι

Το κόμμα με το οποίο εισήλθε στον πολιτικό στίβο το 1994, την "Φόρτσα Ιτάλια", επανίδρυσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την επίσημη συνεδρίαση του εθνικού της συμβουλίου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Παράλληλα ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με τον πρώην «δελφίνο» του, τον Αντζελίνο Αλφάνο, και τους γερουσιαστές και βουλευτές που αποφάσισαν να δημιουργήσουν την νέα πολιτική δύναμη «Νέα Κεντροδεξιά».

«Είχαμε ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των στελεχών
που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της απόσχισης», δήλωσε Μπερλουσκόνι, μιλώντας στο συνεδριακό μέγαρο της Ρώμης.

«Τη νύχτα που μας πέρασε δεν κοιμήθηκα. Σας ζητώ, όμως, να μην κάνουμε δηλώσεις που να αναφέρονται στην Νέα Κεντροδεξιά και να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι έστω και αν σήμερα η απόφαση του Αλφάνο βοηθά την κεντροαριστερά, μελλοντικά, στις επόμενες εκλογές, η πολιτική του δύναμη θα πρέπει να συμμαχήσει μαζί μας, με όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Για το λόγο αυτό, ας αποφύγουμε τραυματικές ρήξεις», πρόσθεσε ο «μίστερ τιβί».

Σε ότι αφορά την επιστροφή στην ονομασία Φόρτσα Ιτάλια, θέλησε να τονίσει ότι «το προηγούμενο όνομα του κόμματός του, Λαός της Ελευθερίας, που όλοι ανέφεραν πάντα μόνο τα αρχικά του, δεν συγκινούσε, δεν ζέσταινε αρκετά τις καρδιές, όπως είναι αναγκαίο».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές του θα αποσύρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέττα σε περίπτωση που ο ίδιος, στις 27 Νοεμβρίου, εκπέσει από γερουσιαστής με τη σχετική ψηφοφορία του σώματος.

«Είναι δύσκολο να συνεχίσεις να κυβερνάς με κάποιον που επιθυμεί να δολοφονήσει πολιτικά τον ηγέτη σου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός.

Μετά τη χθεσινοβραδυνή, όμως, διάσπαση του Αλφάνο, οι μπερλουσκονικοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν διαθέτουν πλέον τον αναγκαίο αριθμό για να καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας που συγκροτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Σε ότι αφορά, τέλος, την οικονομική κρίση, ο «πρώην Καβαλιέρε» επανέλαβε ότι «η πολιτική λιτότητας ζημιώνει την Ιταλία και την Ευρώπη και ευνοεί μόνο τη Γερμανία» και για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό».

16/11/2013 12:16
Η Νέα Φόρτσα Ιτάλια ξεκινά σήμερα την πορεία της στην Ρώμη, με την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κεντροδεξιά παράταξη όμως, παρά τις διάφορες προσπάθειες, δεν μπόρεσε να αποφύγει την διάσπαση.

Χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα και υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσε ότι τριάντα ένας γερουσιαστές και είκοσι πέντε βουλευτές δεν πρόκειται να στηρίξουν το νέο κόμμα του Μπερλουσκόνι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία θα φέρει το όνομα «Νέα Κεντροδεξιά».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον επίλογο της σύγκρουσης «μετριοπαθών» και «εξτρεμιστών» στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής παράταξης. Η ένταση σοβούσε εδώ και πολλές εβδομάδες, με ένα κύριο σημείο τριβής: οι έμπιστοι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι θεωρούν ότι αμέσως μετά την πιθανή αποπομπή του από την γερουσία, στις 27 του μηνός, θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να πέσει η κυβέρνηση.

Ο Αλφάνο, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συντηρητικοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση, επιμένουν ότι η έκπτωση του μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού δεν πρέπει να επηρεάσει με κανέναν τρόπο τον κυβερνητικό βίο, διότι αυτό θα ζημίωνε όλη την χώρα.

Η Νέα Κεντροδεξιά πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση σύσταση νέων ομάδων, τόσο στην βουλή όσο και στην γερουσία της Ρώμης. Η πρώτη συνέπεια της σημαντικής αυτής αλλαγής στον πολιτικό χάρτη της χώρας είναι ότι η κυβέρνηση Λέττα μπορεί να βασιστεί πλέον σε μια πιο ομοιογενή πλειοψηφία, κυρίως στην γερουσία, για να προσπαθήσει να εγκρίνει τα κύρια μέτρα του προγράμματός της, αρχίζοντας από εκείνα που αφορούν την στήριξη της οικονομίας.

Αναμένεται να διαπιστωθεί μέχρι ποιού βαθμού, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης (προσφεύγοντας, πιθανώς, και σε κινητοποιήσεις οπαδών τους) με κύριο αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Keywords
Τυχαία Θέματα