Επίθεση Γ. Παπανδρέου κατά πάντων για την κρίση στην Ελλάδα

22:35 9/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Παρέμβαση στη συζήτηση που γίνεται και πάλι, στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τις ευθύνες σχετικά με την οικονομική κρίση της χώρας, το μνημόνιο, την απόκρυψη στοιχείων κλπ, κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με ανακοίνωση που εκδόθηκε, σήμερα το βράδυ, από το Γραφείο του.

Ο κ. Παπανδρέου
απευθύνεται στους ευρωπαίους εταίρους, στους κυβερνώντες μέχρι το 2009 και στους «εγχώριους σχολιαστές», τους οποίους ειρωνεύεται με δηκτικό τρόπο, ενώ, παράλληλα προειδοποιεί όλους, όσους μιλούν ή σχολιάζουν δημοσίως, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των συνόρων, ότι έχει πλέον αποφασίσει να μιλήσει.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων που έδωσε η Ελλάδα στους εταίρους πριν από τρία χρόνια, κάτι που ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αναφέρεται επίσης και στις συζητήσεις που έγιναν, όταν ο ίδιος, σύμφωνα με βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και στο οποίο αναφερόταν ότι η κ. Μέρκελ έπαθε σοκ από την αποκάλυψη του κ. Παπανδρέου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Και στις δύο περιπτώσεις και όταν «μίλησε με ευθύτητα για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» και τώρα, που γίνεται λόγος για αλλοίωση των στοιχείων, οι εγχώριοι σχολιαστές, αλλά και όσοι είχαν την ευθύνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας επιρρίπτουν τις ευθύνες στον κ. Παπανδρέου.

«Ας σταθεροποιηθούν κάπου», είναι το ειρωνικό σχόλιο, γιατί δεν γίνονται και τα δύο μαζί «και καλύτερη και χειρότερη εικόνα της οικονομίας ταυτόχρονα». Και ζητείται από όλους «να προσδιορίσουν επιτέλους την «ευθύνη» της κυβέρνησης Παπανδρέου» και να πουν «πως τη θέλουν, έτσι ή αλλιώς, να καταλήξουν και να μας ενημερώσουν».

Εξαπολύεται επίθεση κατά των κυβερνήσεων Καραμανλή για «την ανεύθυνη και, τελικά, εγκληματική πολιτικής τους» και για πρώτη φορά επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των εταίρων, τους οποίους κατηγορεί ευθέως για την κατάσταση στην οποία έφεραν την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, ο κ. Παπανδρέου είπε από την αρχή ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα ήταν η κορυφή του παγόβουνου, ενώ αναφέρεται ότι τότε δεν ήταν γνωστό το ύψος του ελλείμματος, για το οποίο ήταν βέβαιο ότι δεν ήταν 6%, όπως έλεγε η τότε κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον διπλάσιο.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βλέποντας ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα γενικότερης κρίσης, ζήτησε από τους εταίρους πολιτική στήριξη και χρόνο. Αλλά οι ευρωπαίοι που κατάλαβαν τι συνέβαινε μόλις οι αγορές, με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα έβαλαν κατά του ευρώ, έδειξαν ατολμία και αναποφασιστικότητα. Ο κ. Παπανδρέου είχε εξηγήσει ότι αν η Ελλάδα είχε πολιτική στήριξη και χρόνο, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική υπευθυνότητα, θα μπορούσε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετώπιζαν τις αιτίες του προβλήματος.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, «και τη βίαιη λιτότητα θα είχαμε αποφύγει και το μνημόνιο και προσθέτως θα υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».

Αναφέρεται επίσης ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας έγιναν γνωστά στην Ελλάδα και τους εταίρους στο τέλος του 2010 και έδωσαν έλλειμμα 15,6% όπως ψήφισε και η ίδια η ΝΔ στον προϋπολογισμό. Και προστίθεται: «Βήμα-βήμα διαμορφώθηκε το παζλ της πολιτικής ασυνειδησίας που επέδειξαν οι κυβερνώντες μέχρι το 2009», καθώς και ότι «παρά το θηριώδες έλλειμμα η ανάπτυξη βρισκόταν στα τάρταρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα