Εξοπλιστικά: Όλο το σχέδιο της εθνικής αμυντικής στρατηγικής

05:05 28/9/2014 - Πηγή: E-Typos



Το βάρος στην απόκτηση ανταλλακτικών, πυρομαχικών καθώς και στη συντήρηση και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων οπλικών συστημάτων

Ανοιγμα των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών σε Ασία και Αφρική

Οι παραδόσεις μεταχειρισμένου υλικού που περιμένουμε από τις ΗΠΑ


Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής, που καθορίζει τους άμεσους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους και εξοπλιστικά προγράμματα, και αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύντομα για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Στο μεταξύ, ήδη
στο τέλος του Ιουλίου υποβλήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το «μίνι εξοπλιστικό», ύψους άνω του 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε βάθος 15ετίας. Είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό στο διάστημα της κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, για τη θέση του επιτρόπου Εσωτερικών και Μετανάστευσης, ο υπουργός Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, φαίνεται πως κλείνει και μια ακόμη «εκκρεμότητα», αυτή των προβληματικών γερμανικών υποβρυχίων. Ηδη, έχει προαναγγελθεί η τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Αμύνης εκτιμούν ότι οι νομικές κόντρες με τους Γερμανούς κατασκευαστές και τους Αραβες στα Ναυπηγεία θα κρατήσουν αρκετά χρόνια ακόμη. Ως γνωστόν, επί σειρά ετών η Ελλάδα δεν παραλάμβανε τα υποβρύχια, επειδή παρουσίαζαν προβληματικά στοιχεία, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε κόντρα με Αραβα «επενδυτή» στα Ναυπηγεία. Να σημειωθεί πως το θέμα απασχόλησε επανειλημμένως τη Βουλή, ενώ στο στόχαστρο δριμύτατης κριτικής είχε βρεθεί και ο πρώην υπουργός Αμύνης, κ. Ευ. Βενιζέλος, για τους χειρισμούς του στο ζήτημα.

Μακροπρόθεσμος ορίζοντας

Το πρόγραμμα της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής αφορά τον προγραμματισμό προμηθειών διαρκείας, ο οποίος επικαιροποιείται, ενώ καθορίζει τα μακροπρόθεσμα προγράμματα προμηθειών. Ηδη, σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί στο ΚΥΣΕΑ προς έγκριση πιθανώς την επόμενη εβδομάδα. Απομένει η σχετική εισήγηση του ΓΕΑ με τις παρατηρήσεις του και τις ανάγκες του Οπλου. Ηδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές εισηγήσεις των ΓΕΝ και ΓΕΣ.

Κατά πληροφορίες, ουδεμία αγορά νέου οπλικού συστήματος προβλέπεται, ενώ εκτιμάται ότι οι ετήσιες δαπάνες του υπουργείου στον τομέα των εξοπλισμών θα ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ. Αυτά κυρίως αφορούν δύο τομείς:

1. Απόκτηση ανταλλακτικών και πυρομαχικών.

2. Συντήρηση και εκσυγχρονισμός υπαρχόντων μέσων και οπλικών συστημάτων. Μεταξύ των άλλων: α) FOS (συντήρηση και ανταλλακτικά) για τα ελικόπτερα Super Puma, καθώς και άλλους τύπους ελικοπτέρων. Να σημειωθεί πως ένας από τους στόχους που τίθεται είναι η δημιουργία «Κέντρου Αριστείας» για ελικόπτερα, που σταδιακά θα γίνει περιφερειακό κέντρο για να εξυπηρετεί τις περισσότερες γειτονικές χώρες. β) FOS για τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη, F-16, για τα οποία εκτιμάται ότι υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό τους.

Το «μίνι εξοπλιστικό»

Στο μεταξύ, στις 30 Ιουλίου υποβλήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το «μίνι εξοπλιστικό», ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά προγράμματα των Ε.Δ. σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται για 42 προγράμματα, εκ των οποίων 11 αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Από τα προγράμματα, μάλιστα, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Αμύνης, τα ΕΑΣ θα μπορέσουν, με «δουλειές» που θα πάρουν, να εξασφαλίσουν έσοδα ακόμα και 100 εκατ. σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κινείται και το Πρόγραμμα της Εθνικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, που ήδη έχει συνταχθεί. Βασική παράμετρος για την ενδυνάμωσή της, σημειώνει στις εκθέσεις της η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, είναι οι εξαγωγές. Ηδη, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, με δεδομένο ότι μετατοπίζεται το κέντρο βάρους από την Ευρώπη, η οποία ήταν και κατασκευαστής και αγοραστής οπλικών συστημάτων, προς την Ασία και την Αφρική, γίνονται κινήσεις για να «πλασαριστούν» οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες σε αυτές τις «αγορές». Οπως λένε, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία (Σιγκαπούρη, Μαλαισία κ.λπ.), όπως επίσης και τη Βόρειο Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία και τελευταία Αίγυπτο), έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αμυντική-βιομηχανική συνεργασία από την πλευρά της Ελλάδας.

Το «μίνι εξοπλιστικό» προβλέπει και παραδόσεις μεγάλου όγκου μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ. Μεταξύ των άλλων, χιλιάδες ρουκέτες (και μεγάλου βεληνεκούς) για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, MLRS, καθώς και αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων στην Ελλάδα, τριακόσια πενήντα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), με ταυτόχρονη αναβάθμισή τους στην Ελλάδα, πιθανώς από την ΕΛΒΟ, καθώς και τέσσερα αποβατικά σκάφη για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μεταφορά τους στη χώρα, που κοστίζει αρκετά, θα γίνει με κρατικά κονδύλια, αφού, όπως εξηγούσαν στρατιωτικοί κύκλοι, ουδείς Ελληνας επιχειρηματίας ή εφοπλιστής προσφέρθηκε να συμβάλει, ώστε να ελαφρυνθεί κατά τι το Ελληνικό Δημόσιο σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Κατά πληροφορίες, επίσης, η αμερικανική πλευρά πρότεινε τη «δωρεάν» παροχή μερικών εκατοντάδων μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Δεδομένου όμως ότι ο εκσυγχρονισμός τους θα ανερχόταν σε πάνω από δύο δισ., η πρόταση απορρίφθηκε. Ωστόσο, εξακολουθεί να συζητείται η πιθανότητα να παραλάβει η χώρα μας μερικές δεκάδες από αυτά και να τα εκσυγχρονίσει εδώ, με κόστος που θα ανέρχεται σε 100-200 εκατομμύρια.

Στο «μίνι εξοπλιστικό», ακόμα, περιλαμβάνονται η αναβάθμιση -πιθανώς από την ΕΑΒ- των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, τα οποία επί σειρά ετών βρίσκονταν σε αχρηστία, ο εκσυγχρονισμός φρεγατών, καθώς και προμήθειες από διάφορες χώρες οπλικών συστημάτων, ανταλλακτικών και όπλων, που θα συμπληρώσουν το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο.

Μετ’ εμποδίων προχωρούν τα προγράμματα

Πάντως, ακόμα και προγράμματα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Αμύνης, θεωρώντας τα ως αναγκαία για τις Ε.Δ., είτε προχωρούν μετ’ εμποδίων είτε κινούνται σε… αργούς ρυθμούς. Ως ενδεικτική περίπτωση αναφέρουν το διαγωνισμό για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά (FOS) των μαχητικών αεροσκαφών Mirage (πρόγραμμα 145 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας).

Το έργο, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Αμύνης, παρότι εδώ και χρόνια επείγει ιδιαίτερα, προχωράει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ειδικότερα, η υλοποίησή του είχε αποφασιστεί από τον Μάιο του 2013, αλλά ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε με καθυστέρηση ενάμισι έτους. Να σημειωθεί πως τρεις φορές ο φάκελος «Mirage» πήγε και ήλθε μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕ), και προκειμένου να δοθούν οι πιστώσεις και για να «ξεκολλήσει» ο διαγωνισμός, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και έως τον Ιανουάριο του 2014 η στρατιωτική ηγεσία εισηγείτο να «κοπεί» το πρόγραμμα, αν και στη συνέχεια άλλαξε άποψη (!), σημειώνοντας ότι έκανε… λάθος. Παρά ταύτα, ακόμα και τώρα, που ξεπεράστηκαν αυτά τα προβλήματα, υψώθηκαν νέα εμπόδια, με αποτέλεσμα να πάρει ο διαγωνισμός παράταση 45 ημερών (!). Το φαινόμενο να τίθενται υπέρμετροι όροι, όχι μόνον στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και σε πολλούς άλλους διαγωνισμούς που είναι άμεσης ανάγκης, έχει προκαλέσει την εντονότατη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμύνης. Πόσω μάλλον αφού, όπως σημειώνουν κύκλοι του, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη συμμετοχή από ενδιαφερόμενους, καθυστερήσεις και παρατάσεις στην υλοποίηση των διαγωνισμών. Κι όλα αυτά με κίνδυνο να καταστούν άγονοι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
targirakis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Αναζητήσεις
εθνικη αμυντικη βιομηχανική στρατηγική, εξοπλιστικό προγράμμα κυσεα
Τυχαία Θέματα