Γ. Παπανδρέου: Για ποιο λόγο ζήτησα το δημοψήφισμα

"Καθώς κάνουμε τα επόμενα βήματα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρέπει να δώσουμε 'ιδιοκτησία' γι' αυτή τη διαδικασία στους λαούς. Πολιτικές που επιβάλλονται στους πολίτες χωρίς την ενεργή συγκατάθεσή του είναι καταδικασμένες να αποτύχουν", ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Berggruen Institute, στο Βερολίνο, σημεία από την οποία δημοσιεύονται σε άρθρο στην Huffington Post,
με τον τίτλο "Η πολιτική του φόβου".
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την απόφαση που είχε λάβει για δημοψήφισμα, αναφέροντας: "Η Ευρώπη μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πρώτα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, προκειμένου ο κόσμος να μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και να αποφασίσει για το μέλλον του", τόνισε.
Επιπλέον, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπάρχει τίποτε λάθος στο να παραχωρούν ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχία προς όφελος της δημιουργίας μιας ισχυρότερης Ευρώπης. ('Αλλωστε, ήδη το έχουν κάνει)", για να προσθέσει πως πρέπει αναθεωρηθεί το πώς οι εκπρόσωποί μας στην Ένωση εκλέγονται και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα μπορούσε να εκλέγεται από την Ευρωβουλή ή απευθείας από τους πολίτες, ότι θα μπορούσαν να διεξάγονται δημοψηφίσματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας, καθώς επίσης και να υπάρχουν μορφές αμεσότερης συμμετοχής του πολίτης και να αξιοποιηθούν τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα